Kümaş'ın peşine Sabancı ve Ülker de düştü!
TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, 20 Aralıkta ihaleye çıkaracakları Kümaşa aralarında Sabancı ve Ülker gruplarının da bulunduğu birçok yerli-yabancı şirketin ilgi gösterdiğini söyledi
TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, 20 Aralıkta ihaleye çıkaracakları Kümaşa aralarında Sabancı ve Ülker gruplarının da bulunduğu birçok yerli-yabancı şirketin ilgi gösterdiğini söyledi. Gül, Zeytinoğlu Ülkerle birlikte ihaleye girmeye hazırlanıyor dedi.TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, 20 Aralıkta 320 milyon dolara ihaleye çıkarmaya hazırlandıkları Türkiyenin önde gelen ısıya dayanıklı tuğla üretim tesisi Kümaşa yerli yabancı büyük gruplardan yoğun ilgi olduğunu söyledi. Gül, Sabancı Gurubu ve Ülker Grubu dahil bir çok yerli şirketin Kümaşla ilgilendiğini belirterek, Sabancı ve Ülker her ikisi de güçlü gruplar. Sabancı Grubuna biz TMSF olarak gidip Kümaşı anlatan bir sunum yaptık. Çok ilgilendiklerini belirttiler, şartname aldılar. Ama şartname almaları ihaleye girecekleri konusunda kesin bir karar verdiklerini göstermiyor. Kümaşın sahibi Zeytinoğlu Grubu da ihaleyle ilgileniyor. Hatta ihale öncesinde bir teklif verdiler. Kabul etmedik, şimdi ise Ülker Grubu ile ihaleye girmeye hazırlandıklarını belirtiyorlar. Ülker Grubu güçlü bir grup, burası onlar için yeni bir alan dedi.
Yabancılar da ilgileniyor
Kümaş ihalesiyle ilgili 4 şartname sattıklarını kaydeden Gül, şöyle konuştu: İhaleyle Ortadoğudan ve Avrupadan yabancı gruplar da ilgili. Yabancı oyuncular ağırlıklı olarak yerli bir ortakla ihaleye girme eğiliminde. Hali hazırda Türkiyede faaliyette olan yabancı kuruluşlar da var, ilk kez girecek kuruluşlar da var. Yerli oyuncular arasında Cengiz İnşaat da bulunuyor. Kümaşı manyezit maden yatakları, gayrimenkulleri ve üretim tesisi ile birlikte bir paket halinde ihaleye çıkaracağız. Kümaşın en önemli müştereleri demir-çelik fabrikaları, cam fabrikaları, çimento fabrikaları. Şirketin satışlarının yarıya yakını manyezit tuğla ürününden geliyor. Kümaş ayrıca sahip olduğu maden rezervi ile bu tuğlaların üretimi için gereken hammaddeyi üretip onu da rakiplerine satıyor. Yani hem üretici hem de hammadde tedarikçisi. Bu açıdan rakipleri için oldukça cazip bir şirket.
Avrupadaki krizin etkisi
TMSFnin Kümaş ihalesi sürecinde aktif pazarlama yaptığını satış danışmanlığını da Garanti Yatırımın üstlendiğini belirten Gül, şunları anlattı: Şu ana kadar ilginin yoğun olduğunu söyleyebiliriz. Ancak her şartnameyi alan teklif verecek diye bir şey yok. İlginin tam olarak nasıl olacağını 19unda göreceğiz. Aslında ilgilenen çok şirket var ama finansman konusu firmaları düşündürüyor. Çünkü bu uzun vadeli bir finansman değil. Tek seferde 300-320 milyon doları ödemeniz gerekiyor. Belki bir kolaylık sağlanır ama bu yine de ciddi bir finansman gücü gerektiriyor. Özellikle Avrupadaki kriz bu varlığın satılmasında bir problem. Bu şirketi alacak olanların belli bir finans kaynağı olması gerektiği muhakkak.
135 milyon dolar ciro
Şirketin geçmiş 10 yılını takip edenlerin, gelecek 10 yıldaki potansiyelini görebileceğini kaydeden Gül, şöyle devam etti: 10 yıllık projeksiyona baktığınızda özellikle maden rezervleri ile birlikte satılan Kümaşa yatırım yapmak cazip. Çünkü bu şirket koyduğunu geri kazandıran bir şirket. Yüzde 25 vergi öncesi kârı var. Bu durum bugün her şirkette yok. Global krizde bile büyüyor. 65 milyon dolarlık ihracatı var. Bir o kadarda iç pazarda cirosu var. Bu yıl itibariyle 135 milyon dolar ciro, 35 milyon dolar da kâr bekliyoruz.
10 yılda cirosu 250 milyon doları bulur
2011 yılı başında stratejik bir hamle ile Kümaş ile aynı alanda faaliyet gösteren Bommag şirketini 8 milyon Euroya satın aldıklarını kaydeden Şakir Ercan Gül, şunları söyledi: Bu bu şirket Kümaşa sinerjik bir değer kazandırdı. Bu şirketin etkisiyle önümüzdeki yıllarda büyüme daha da iyi olacak. 2020ye kadarki süreci görenlerin parası varsa Kümaşa ilgi göstereceklerini düşünüyorum. 2000de cirosu 36 milyon dolardı, 2012de 155 milyon dolar bekliyoruz. Son 10 yılda şirket yapılan yatırımlarla katlanarak büyüdü.
İhaleyle şirketin boyunu ölçeceğiz
2009 yılında TMSF yönetimine geçen Kümaş, 1972 yılında kuruldu. Türkiyede ilk kez eritilmiş magnezyum üreten tesis, 1995 yılında özelleştirilerek Zeytinoğlu Holdinge geçti. Şakir Ercan Gül, Zeytinoğlu Holdingin ihale öncesinde TMSFye Kümaş için bir teklif verdiğini belirterek, şöyle konuştu: Ancak fiyat muhammen bedelin çok altında olduğu için kabul etmedik. Uzun vadede hem şirkette kalalım hem de TMSF yönetimi sürsün şeklinde bir teklifti bu. Biz bu teklifi şu aşamada değerlendirmiyoruz. Şu anda tamamen ihaleye odaklanmış durumdayız. Bizim istediğimiz tekliflerin gelmemesi durumunda belki Zeytinoğlu Holdingin teklifi değerlendirilebilir. Ama normal şartlarda bu fiyata düşeceğimizi sanmıyorum. Biz Kümaşı ilk defa satışa çıkarıyoruz. Tespit edilen fiyatın yanında, piyasada oluşacak fiyat da önemli. Bu ihale ile Kümaşın boyunu ölçeceğiz.
Beklemenin sonu yok
KÜRESEL kriz ortamında finans kaynaklarına ulaşmanın zorlaştığı bir süreçte ihaleye çıkıp çıkmamayı çok düşündüklerini belirten Şakir Ercan Gül, şunları anlattı: İhaleye çıkmayı ertelemenin sonu yok. Biz aslında iki yıl önce ihaleye çıkacaktık. İlgili hakim ortak yani Zeytinoğlu Grubu, Bunu satarsanız en fazla 100-150 milyon dolar alırsınız. Dolayısıyla ben borcumla kalırım, başka da malım kalmaz. Sizde yeterince alacak tahsil edemezsiniz dedi. Referandumu, seçimleri bekleyelim derken bizi oyalamaya çalıştıklarına karar verip artık ihale sürecini başlattık.
Geri dönüşü 10 yılda
ANALİSTLERİN ödenen bedelin geri dönüşünü 7 yıl olarak hesapladıklarını belirten Şakir Ercan Gül, Bana göre 10 yıldır, 7 yıl biraz erken. Biz bu şirketi ilk defa satışa çıkarıyoruz. İlk kez boyunu ölçücez. Bakalım piyasada nasıl bir fiyat oluşacak. Bu fiyat da önemli diye konuştu.
Eldeki en değerli varlıklar arasında
KÜMAŞa ait maden rezervlerinin büyüklüğünün tam olarak büyüklüğü bilinmediğini kaydeden Şakir Erca nGül, Zaten şirketi cazip kılan da bu. Biz bugün kadar TMSF kaynaklarıyla değil şirketin kendi kaynakları ile Kümaşı büyüttük. Alan şirket, daha fazla yatırım yaparak şirketi daha da büyütebilir. Paket olarak satışa sunulan Kümaş, TMSF yönetimindeki en değerli varlıklardan biri dedi.
İyi fiyata giderse Zeytinoğlu dosyasına nokta koyabiliriz
KÜMAŞın muhammen bedel ya da üzerindeki bir fiyattan satışından sonra Zeytinoğlu Grubunun borcunun büyük oranda ödenmiş olacağını belirten Şakir Ercan Gül, Entil diye bir işletme daha var. Bu kendilerine ve gelecek nesillere çok yüksek standartta hayat sürmeye yeter de artar bile. Gayrimenkuller, akaryakıt istasyonları var. Onların satışı ile Zeytinoğlu dosyasını kapatmış oluruz. diye konuştu.
Hülya GÜLER/Hürriyet