Ekonomi

Kur Korumalı Kredi Mevduat hesabında büyük vurgun! Vergisiz çalışmadan 650 bin lirayı cebe koydu

Hükümetin aşırı artan doları frenlemek için devreye aldığı Kur Korumalı Mevduat Hesapları bazı şirketleri için kazanç kapısına dönüştü. 20 Aralık'ta uygulamaya alınan sistemden faydalanan şirketlerin TL kredisi çekip döviz hesabı açarak kazanç elde ettiği ortaya çıktı.Nebati, TL tasarruflarının artırılmasına yönelik birçok finansal ve vergisel adımın uygulanması kararı aldıklarını, mevduatların ortalama vadesini uzattıklarını; enflasyonun önemli bir belirleyicisi olan döviz kurunda istikrar sağladıklarını söyledi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 20 Aralık'ta başlattıkları kur korumalı mevduat ve katılma hesaplarında 782 milyar TL biriktiğini açıkladı. Nebati, TL tasarruflarının artırılmasına yönelik birçok finansal ve vergisel adımın uygulanması kararı aldıklarını, mevduatların ortalama vadesini uzattıklarını; enflasyonun önemli bir belirleyicisi olan döviz kurunda istikrar sağladıklarını söyledi.

Nebati'nin açııklamasının ardından KKM hesaplarından faydalanan şirketlerin bankalardan çektikleri yüklü miktar TL kredisini aynı dakikada dolara çevirip kredi aldığı bankaya yatırarak haksız kazanç elde ettikleri ortaya çıktı.

 

 

ALAN MEMNUN SATAN MEMNUN!

Şirketler bankalardan aldıkları ucuz krediyi aynı bankaya kur korumalı mevduat olarak yatırıyorlar. Şirketler böylece hem daha yüksek faiz elde edip, hem de büyük vergi avantajı elde etmiş oluyor. Bankalar, müşterisi olan şirketlere “kur korumalı hesap açması” şartı ile kredi veriyorlar. Böylece bankalar hem kredi vermiş oluyor hem de KKM yaptığı için ceza ödemekten kurtuluyor.

 

VURGUN HALKA AÇIK ŞİRKETİN BİLANÇOSUNDA 

Kur korumalı vurgunu  halka açık bir şirketin bilançosunda ortaya çıktı. Şirket bankadan 8 milyon lira krediyi 15.65 faizle kullanıp, 3 şubatta 6 ay vadeli 631 bin ABD doları karşılığında kur korumalı hesap açtı.  Şirketin hesabı açtığı gün dolar kuru 13.520 TL olarak işlem gördü. Şirket, kur korumalı hesabın faizi ile kredinin masrafını karşılayıp, hem vergi avantajı sağladı hem de 650 bin liradan fazla bir kur farkı elde etti. Bu işlemi bir çok şirketin yaptığı iddia ediliyor.

Dolarda son dakika! Dolar yükseliyor...

Petrol varil fiyatı bugün ne kadar oldu? Brent petrol kaç dolar? 25 Nisan petrol varil fiyatı...

Doları olanlar hemen pozisyon alın! Beklenen senaryo şimdi gerçekleşmeye başladı