Genel

Kuralık devam ederse Türkiye’nin gaz faturası 1.4 milyar dolar olacak!

Kuraklık elektrik üreten barajları susuz bıraktı, elektrikte doğalgaz öne çıktı. Hava şartları bu şekilde devam ederse Türkiye’nin gaz faturası 1.4 milyar dolar kabaracak.

Türkiye’yi etkisi altına alan sıcak havalar enerji sektörünü de olumsuz etkiliyor. Kuraklık yüzünden elektrik üretiminde hidorelektrik santrallerinde üretilen elektrik miktarı azalırken, doğalgaz çevrim santralleri tam gaz çalışıyor. Elektrik üretiminde doğalgazın payı yüzde 44’ten yüzde 47’e yükselirken, beklenen yağışların gelmemesi halinde bu rakamın yüzde 50’ye kadar çıkmasından endişe ediliyor. Elektrik üretiminde doğalgazın payının artması Türkiye’nin daha fazla gaz ithal etmesi anlamına geliyor.


Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından hazırlanan projeksiyona göre doğalgaz tüketimi bu yıl 46.5 milyar metreküp olacaktı. Ancak Enerji yönetimi ve EPDK yaşanan son gelişmeler ışığında bu rakamı revize etti. Yeni projeksiyona göre bu yıl doğalgaz tüketimi 50 milyar metreküp olacak. Yani tüketim hedeften 3.5 milyar metreküp daha fazla olacak. Doğalgazın 1000 metreküp ortalama fiyatının 400 dolar olduğu düşünüldüğünde bu da 1.4 milyar dolarlık ilave bir yük demek.


Elektriğin %47’si gazdan


Enerji Bakanlığı verilerine göre geçtiğimiz yıl tüketilen 245 milyar kilovat saat elektriğin yüzde 44’ü yani 105 milyar kilovat saatlik bölümü doğalgaz ile çalışan santrallerden elde edildi. Kömür yüzde 25.4 ile ikinci sırada yer alırken, hidroelektrik yüzde 25 ile üçüncü sırada kaldı. Rüzgar ise yüzde 3.1 katkı sağladı. 2014 yılının ilk üç aylık verilerine göre tablo oldukça vahim. Ocak- Mart döneminde toplam toplam 61 milyar kilovat saat elektrik üretimi gerçekleştirildi. Bunun 28.8 milyar kilovatlık bölümü yani yüzde 47’si doğalgaz santrallerinden elde edildi. Aynı dönemde termik santrallerin payı da yüzde 28.5’a yükselirken, hidroelektrik santrallerinin payı yüzde 18’e kadar geriledi. Rüzgâr da yüzde 3 olan payını korudu.


Zam baskısı artıyor


Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Önder Karaduman, “Türkiye büyüyor ve büyümeye de devam edecek. Artan elektrik talebini 2 yolla karşılamak mümkün. Ya doğalgaz santrallerinden karşılarsınız ya da ithal edersiniz. Enerji yönetimi her ikisini de gündemine almış durumda. Ancak doğalgaz santrallerinin bu dönemde biraz daha önce çıkacağını söyleyebiliriz” dedi. Karaduman, elektrik üretiminde doğalgazın payının artmasının fiyatlar üzerinde baskı oluşturacağını belirterek, “Bu durumda elektriğe zam da gündeme gelebilir” yorumunu yaptı. 


VATAN/ UFUK ŞANLI