28 / 04 / 2024

Küresel piyasalarda yükseliş trendi devam ediyor. Son gelişmeler için hemen bakın!

Küresel piyasalarda yükseliş trendi devam ediyor. Son gelişmeler için hemen bakın!

ABD istihdam verisi sonrası yeni haftada hisse senetleri piyasaları ralli yapıyor. Emtia tarafında ise iki ülkeden gelen açıklamalar etkisini gösterdi. Suudi Arabistan ve Rusya petrol arz kesintilerini yıl sonuna kadar sürdüreceğini açıkladı.



ABD’de cuma günü açıklanan zayıf istihdam verilerinden sonra Fed’in faizde zirveye ulaşmış olabileceği öngörüsü piyasalardaki risk iştahını yüksek tutuyor. MSCI Asya Pasifik endeksi son bir ayın en yüksek düzeyine ulaşırken, endeks dördüncü işlem gününde de artışını sürdürdü.

Geçen hafta yüzde 5,9 ile bu yılın en iyi haftalık performansını gösteren S&P 500’de vadeliler yatay bir seyir izliyor. Asya işlemlerinde 10 yıllık ABD tahvil getirisi bir baz puan yükselişle yüzde 4,58 olarak gerçekleşti. Getiri Cuma günü ABD istihdam verisi sonrası dokuz baz puan birden düşmüştü.

ABD'de tarım dışı istihdam Ekim ayında 150 bin yükseldi; bu, Dow Jones'un yaptığı 170 bin artış yönündeki tahminin altında gerçekleşti. Bu durum Fed'in faiz artırımına devam edeceği yönündeki endişeleri iyice düşürdü. Fed politika faizine hassas iki yıllık ABD tahvil getirisi de cuma günü 15 baz puan düşerek zirve faize ulaşıldığı tahminlerini güçlendirdi. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 düşüşle 1.255 puan seviyesinde seyrediyor.

ASYA BORSALARI YÜKSELİŞTE

Güney Kore’de Haziran ayına kadar açığa satışın (Açığa satış, bir yatırımcının ödünç alınan hisseleri daha düşük bir fiyattan geri satın almasıdır) yasaklanması sonucu Kospi yüzde 4’ü aşan yükseliş yaşadı. Japon Topix ve Hong Kong Hang Seng de yüzde 1'i aşan prim gösterdi. Sabah ticaretinde Güney Koreli Kospi yüzde 3,96, Kosdaq ise yüzde 6,10 oranında yükseliş yaşadı.

Uzun bir hafta sonundan dönen Japonya'nın Nikkei 225 endeksi yüzde 2,41 kazanç elde ederken Topix yüzde 1,77 artışla bir aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Özel bir ankete göre, Japonya'nın ticari faaliyeti Ekim ayında arttı ancak bu yıl en yumuşak temposunu yaşadı.

Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 1,88 arttı. Anakara Çin'in CSI 300 endeksi yüzde 1,07 arttı. Avustralya'da S&P/ASX 200 yüzde 0,34 oranında değer kazandı.

PETROLDE KESİNTİLER SÜRECEK

Bloomberght.com’daki habere göre Suudi Arabistan ve Rusya günlük 1 milyon varilden fazla petrol üretim kesintisi planına yıl sonuna kadar devam edeceklerini açıkladı. Yaklaşık 1 milyon varil günlük üretim kesintisi yapan Suudi Arabistan’dan yapılan açıklamada bu ay sonunda üretim hacminin değerlendirileceği ifade edilirken seçenekler, kesinti süresinin uzatılması, kesintinin boyutunun artırılması veya üretimin artırılması olarak açıklandı. Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak da günlük 300 bin varillik üretim kesintilerini değerlendireceklerini belirtti.

Bu açıklamalardan sonra Brent ham petrol varil fiyatı yüzde 0,4’lük yükselişle 85 doların üzerine çıktı. Petrol fiyatları geçen hafta yüzde 6 oranında düşmüştü.

Küresel piyasalarda yükseliş trendi devam ediyor. Son gelişmeler için hemen bakın!


ÇİN İLE İLGİLİ KAYGILAR ARTIYOR

JPMorgan ve Pimco’ya göre ekonomisinde yapısal sorunları olan Çin’de yatırım için temkinli hareket etmek gerekiyor. JPMorgan Küresel Araştırma Başkanı Joyce Chang’e göre Çin ekonomisinin döngüsel olmaktan çok yapısal sorunları bulunuyor. Bu yıl Çin hükümetinin resmi hedefi olan yüzde 5 büyümenin aşılacağını belirten Chang, “Ancak büyüme önümüzdeki 10 yılda yüzde 3 civarına düşebilir” değerlendirmesini yaptı.

Kurumun uluslararası hisse senetleri piyasalarından sorumlu CIO’su Justin Thomson’a göre jeopolitik, makro ve regülasyon risklerinin oluşturduğu negatif atmosfer Çin varlıkları için karşı yatırım fırsatı veriyor. Thomson’a göre birçok çok uluslu şirket için Çin imalat üssü olmaya devam edecek. Ayrıca elektrikli araçlar sektöründe de Çin küresel çapta söz sahibi olabilir.


 


Geri Dön