29 / 04 / 2024

Kuru çaya 3 ayda üçüncü zam geldi!

Kuru çaya 3 ayda üçüncü zam geldi!

Çaykur, çay fiyatlarına Haziran başından bu güne üçüncü kez zam yaptı. En son temmuz ayında yüzde 9.5 oranında gerçekleştirmişti. İşte detaylar...



Çaykur, çay fiyatlarına son 3 ayda çaya üçüncü kez am yaptı. Son olarak çay fiyatlarına yüzde 4.5 oranında yeni bir zam daha yaptı. Bu durumda son 3 ayda çaya 3. zam gelmiş oldu. Haziran ayından bu yana kuru çay fiyatları yüzde 63.6 oranında arttı.

ÇAYA ZAM GELDİ

8 Haziran'da kuru çay fiyatlarına yüzde 43 artış yapan Çaykur, 2. zammını 14 Temmuz'da yüzde 9.5 oranında gerçekleştirmişti.

Bloomberght'ten İrfan Donat'ın haberine göre, 15 Ağustos tarihi ile çaya yüzde 4.5 oranında üçüncü bir zam daha geldi.

Bu durumda Çaykur'un kuru çay fiyatları 8 Haziran'dan bu yana son 3 ayda toplam yüzde 63.6 oranında yükseldi.

Ayrıca, TÜİK Temmuz ayı verilerine göre ise "çay ve diğer demlendirilen içecek çeşitleri"ndeki fiyat artış oranı aylık bazda yüzde 15.4 olarak dikkat çekiyor.

Söz konusu yeni fiyat listeleri, toptan satış gerçekleştiren şirketlere gönderilmeye başlandı.

Kuru çaya 3 ayda üçüncü zam geldi!

ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI

Hatırlanacağı üzere seçimden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Mayıs tarihinde Rize'de yaptığı mitingde yaş çay alım fiyatını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biliyorsunuz, geçtiğimiz yıl destek ödemesi ile birlikte yaş çaya kilo başına 7 lira alım vermiştik" dedi. 

Erdoğan, bu yıl için destek ödemesi ile beraber yaş çay alım fiyatını kilo başına yüzde 64 yükselterek 11 lira 30 kuruşa çıkartıyoruz açıklamasında bulunmuştu. 

Erdoğan'ın bu açıklamalarından sonra kuru çay fiyatlarına peş peşe zam geldi.

Çaya yapılan 2. zammın ardından Temmuz ayında bilgi veren sektör paydaşları Eylül ayında çaya yüzde 15 civarı 3. bir zam beklediklerini ifade etmişlerdi. Fakat Eylül ayı öncesinde yapılan yüzde 4.5'lik zam, Eylül ayında da zammın devam edeceği şeklinde yorumlanıyor.

Sektör paydaşları, daha önceki senelerde buna benzer bir uygulamaya şahit olmadıklarını kaydederken Çaykur'un da tıpkı Türkşeker gibi zamları bölerek aylara yaymaya başladığını tahmin ediyor.

ŞEKERE DE ZAM GELDİ

Türkşeker, Mayıs ayından bu yana şekere 9 kez zam yaptı. Mayıs başında KDV hariç kilogram fiyatı 18,5 lira olan toz şeker, 14 Ağustos'ta 24 liraya çıktı. Böylece şeker son 14 haftada yüzde 30 zamlandı.

A101'den büyük fırsat! Salça 99 TL'ye, dondurma 27 TL'ye, kağıt havlu 59 TL'ye düştü!

Ücretli çalışan sayısı haziranda 14 milyon 925 bin kişi oldu!

Yabancıya konut satışında Antalya ilk sırada!


Geri Dön