24 / 12 / 2024

Kuyucuk Gölü'ndeki su seviyesi 2-3 metreye düştü!

Kuyucuk Gölü'ndeki su seviyesi 2-3 metreye düştü!

Çağan Şekercioğlu, Kuyucuk Gölü'nün 2013 yılı içinde büyük ölçüde su kaybına uğradığını belirterek, 232 kuş türü tespit edilen gölde 15 yıl önce 13 metreyi bulan su seviyesinin 2-3 metreye kadar düştüğünü bildirdi.




KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Türkiye'nin en önemli kuş cennetleri arasında yer alan Kuyucuk Gölü'nün 2013 yılı içinde büyük ölçüde su kaybına uğradığını belirterek, 232 kuş türü tespit edilen gölde 15 yıl önce 13 metreyi bulan su seviyesinin 2-3 metreye kadar düştüğünü bildirdi.


Utah Üniversitesi öğretim üyesi de olan Doç. Dr. Şekercioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, gölün yüzeyinin tamamen kuruduğuna dikkati çekti.


Derneklerinin Kars Valiliği ve İl Özel İdare ile 2009'da oluşturduğu Türkiye'nin ilk kuş üreme adasının karayla birleştiğini vurgulayan Şekercioğlu, "Kesin koruma bölgesi olan adaya çobanlar inekleri soktu ve adanın bitki örtüsü neredeyse tamamen yok oldu" ifadelerini kullandı.


Adanın iki etrafından su hendekleri kazılması gerektiğini belirten Şekercioğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:


"İki kilometre kare büyüklüğündeki Kuyucuk Gölü'nde 2 bin 500 kilometre kare büyüklüğündeki Van Gölü'nden daha fazla kuş türü tespit edildi. Şimdiye kadar Kuyucuk Gölü'nde 232, Van Gölü'nde ise 213 kuş türü tespit edildi. Burası Doğu Anadolu'nun ilk Ramsar alanı ve Türkiye'nin ilk kuş üreme adasının bulunduğu göl. Ama göl giderek kuruyor. Kuraklığın yani sıra bunun en önemli sebeplerinden biri. Bölgedeki taban suyunun çiftçiler tarafından açılan kuyularla çekilmesidir. Ayrıca göle su taşıyan derelerin önü kesilerek hayvan sulamada kullanılıyor. Kuyucuk Gölü'nde 13 metreyi bulan su seviyesi 2-3 metreye kadar düştü. 2009 yılında valilik ve özel idareyle yatırdığımız Türkiye'nin ilk kuş üreme adası artık ana karayla birleşti. Su kaynaklarının göle bağlanması ve kuşların üreme alanı olan yapay adanın bir kepçeyle tekrar oluşturulması gerekiyor. Kuyucuk Gölü'nde havza bazında su planlaması yapılmıyor. Göl sığ ama çok önemli bir göl. Sonbaharda 40 binden fazla kuşa ev sahipliği yaptığı oluyor."


Aras Nehri'nde ise doğa düşünülmeden yapılan hidroelektrik santrallerinin kuraklığını tetiklediğini savunan Şekercioğlu, "Doğa ve canlılar zaten yeterli su bulamazken, kalan suyu da HES'ler keserek birçok canlıyı ölüme mahkum ediyor. 2013 sonbaharında Aras Nehri görmediğimiz kadar kuruydu" ifadelerine yer verdi.


AA


Geri Dön