27 / 04 / 2024

Tüm ülkede barajlar alarm veriyor! Bolu'da Gölköy Baraj Gölü'nde su seviyesi yüzde 53'e düştü

Tüm ülkede barajlar alarm veriyor! Bolu'da Gölköy Baraj Gölü'nde su seviyesi yüzde 53'e düştü

Bolu'da kente içme suyu temini ve tarım alanlarının sulanmasında kullanılan Gölköy Baraj Gölü'ndeki su oranı kuraklık nedeni ile azaldı. Yapılan ölçümlerde, Gölköy Baraj Gölü'nde su seviye oranı yüzde 53'e kadar düştü. İşte haberin ayrıntılar...



İlkbahar aylarında Abant ve Mudurnu derelerinin debilerinin yükselmesi ile yüzde 100 doluluk oranına ulaşan baraj gölündeki su seviyesi, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, yağmurların yağmaması, kuraklılk ve ekim alanlarının sulanması sebebi ile su seviyesi azaldı.

Geçen sene ekim ayında yüzde 60'larda seyreden su oranı, bu senenin yine aynı döneminde yüzde 53'e kadar geriledi. Gölün bazı kesimlerinin kıyısında suyun gerilemesi ile yeni alanlar ortaya çıkması, su seviyesindeki azalmanın boyutlarını çok ciddi bir şekilde gösterdi.

DSİ 53. Şube Müdürlüğü yetkilileri, hasat sezonunun tamamlanması dolayısı ekim alanlarında sulama ihtiyacı bulunmadığını ve kente içme suyu sağlamada sorun yaşanmayacağını belirttiler.

Tüm ülkede barajlar alarm veriyor! Bolu da Gölköy Baraj Gölü nde su seviyesi yüzde 53 e düştü

GÖLKÖY BARAJ GÖLÜ

Bolu'nun 10 km. batısında, Bolu ovasını sulama amacı ile Büyüksu ve Mudurnu çayları üzerinde yapılmıştır. Su seviyesi yüksek olduğunda alanı 185 hektarı bulmaktadır. Çevresi ormanlarla kaplı olan gölde çeşitli balık türleri vardır. Şehir merkezine olan yakınlığı ve ulaşım kolaylığı nedeni ile piknik yapmak ve olta ile balık avlamak isteyenler tarafından yaz aylarında çok tercih edilmektedir.

Gölköy Barajı ise Bolu'da, Büyüksu Çayı üzerinde, sulama ve taşkın kontrolü amacı ile 1965 - 1970 seneleri arasında inşa edilmiş bir barajdır. Buna göre, toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 1.534.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 21,50 m, normal su kotunda göl hacmi 24,00 hm³, normal su kotunda göl alanı 1,31 km²'dir. 11.228 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir.

BOLU GÖLKÖY DOĞAL MI?

Devlet Su İşleri (DSİ) Gölköy Tesisleri'nde projenin tanıtım toplantısında konuşan Vali Ahmet Ümit, turizm yönünden yüksek potansiyeli bulunan Bolu'nun, yüzde 65'i ormanlarla kaplı olan 172 göl veya gölete sahip doğa harikası bir yer olduğunu belirtti.

İstanbul'daki 10 barajdan 3 tanesi resmen alarm veriyor!

İBB'den İstanbul’da iki baraj için kritik karar! Hangi iki barajdan su alınmayacak?

İSKİ açıkladı, maalesef İstanbul'da barajlar dibi gördü! Su tasarrufu ciddiye alınmalı


Geri Dön