Sektörel

Kuzu Grup yeni projeler peşinde!

Jumeirah Group ile İstanbul'da 450 milyon dolarlık SeaPearl yatırımına başlayan Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, ''Yabancı kaçıyor, turizm batıyor denen bir zamanda bu adım önemli. Turizm kentlerinde yeni projeler yapacağız'' diyor.

Bugüne kadar yaptığıprojelerle 300 binkişiyi ev sahibi yapan Kuzu Grup Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ünlü markası ve dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli olarak bilinen Burj-al Arab’ın hem yatırımcısı hem de işletmecisi olan Jumeirah Group’u İstanbul’a getirdi. 450 milyon dolarlık SeaPearl yatırımına başlayan Kuzu Grup’un Yönetim Kurulu üyesi Özen Kuzu Habertürk gazetesinden Meltem Ersoy’un sorularını yanıtladı.


Siyaset ve Türkiye’nin gündemine oturan diğer gelişmeler sektörü nasıl etkiliyor?


2015 yılında 2 seçim yaşadık.Bu seçimlerin arkasında kasım ayında kurulan hükümetles ektöre canlılık gelmişti. 2015 yılının sonları ve Mart 2016’ya kadar bu böyle gitti. Mart ayının sonunda hükümetle ilgili yaşanan sıkıntılar bir nebze durgunluk yaşattı ama bunu attık yavaş yavaş. Şimdi satışlar iyi gidiyor.


Jumeirah Group ile başladığınız projede endişeler gündeme geldi mi?


Hayır. Hatta yabancı kaçıyor turizm batıyor denen bir zamanda Jumeirah’ın buraya gelmesi ülkemizin parlak geleceğine olan inancı gösteriyor. Grup BAE’deki en büyük otel işletmecisi. Burjal Arab’ın hem işletmecisi hem sahibi. Avrupa’da dayeni yerler açıyorlar. Bizim de yatırımımız 2018’in ortasında işletmeye açılacak.


Grup ile yeni projeleriniz olacak mı?


Evet bu proje dışında başka işbirlikleri de olacak.İstanbul dışında başka turizm kentlerinde yeni projelere imza atacağız markaya yayacağız. Zaten Jumeirah Group CEO’su Stefan Leser de “Kuzu Grup’la başarılı ve uzun soluklu bir ortaklık planlıyoruz” demişti. İlk projemiz olan Ataköy’deki SeaPearl ile de ilgili bilgi vereyim: Ataköy’deki lüks otel ve rezidans birimlerini işletmesi için Jumeirah Group’la anlaştık. İstanbul’un denize sıfır tek premium projesi SeaPearl Ataköy’de 202 oda ve 62 özel rezidans var. Projenin içinde ayrıca 2 bin 344 metrekare konferans salonu 2 bin 800 metrekare VIP Club 244 metrekare VIP business center bin 400 metrekare yeme içme alanı 500 metrekare denize sıfır restoran 3 bin 265 metrekare spor salonu da bulunuyor.


Kuzu Grup olarak bundan sonra hangi alanlara odaklanacaksınız? Konuttan ziyade ticariye mi ağırlık vereceksiniz?


Konut, hastane, okul ve altyapı tesisleri alanlarında faaliyetlerimize devam edeceğiz. Kuzu Grup olarak önümüzdeki 10 yıl içinde dünya genelinde iş yapan en büyük inşaat şirketleri sıralamasında ilk 20 arasına girmeyi hedefliyoruz.  Bu hedefimize ulaşmak için Avrupa, Asya ve Afrika olmak üzere 3 kıtada faaliyetlerimize devam edeceğiz. Ortadoğu bölgesinde yeni proje fırsatlarını değerlendireceğiz.


2015’te konut satışlarında rekor kırıldı, 2016’da yeni rekor gelir mi?


2015 yılını rekorla kapattık, ki o yıla “2 seçim var, durağan yıl” diyorduk. 2016 yılında 2015’in satışları geçer, yeni rekor kırılır. Türkiye iç pazarı dinamik bir yapıya sahip. Bu da sektörün canlılığını korumasını sağlıyor. 2016 yılı geçtiğimiz yıldan çok daha hareketli geçiyor ve geçecek diye düşünüyorum. Sektörde büyüme bekliyoruz. Hatta kentsel dönüşümle beraber büyüme oranlarının yüzde 10’ları bulabileceğine inanıyorum.



'İRAN VE CEZAYİR'DE 77 BİN KONUTA İMZA ATIYORUZ'


Yurtdışında yeni proje var mı? Var olanlardan memnun musunuz?


İran ve Cezayir'de de projelerimize devam ediyoruz. İran Parand'da 20 bin konut sahibini buldu. Pardis'in 37 bin konutluk inşaatına devam ediliyor. Cezayir'de de 19 bin 700 konut inşaatı sürüyor. Yani bu iki ülkede toplam 77 bine yakın konuta imza attık ve atıyoruz. Yurtiçinde de 73 yıldır konut projelerinden hastanelere, altyapı tesislerinden okullara kadar 500'den fazla projeye imza attık.300 bin kişiyi ev sahibi yaptık. Bugüne kadar 11 milyon metrekare inşaat alanında 100 binden fazla konutun inşaatını tamamladık, yapmaya da devam ediyoruz.


'YABANCI ALICIYA VATANDAŞLIK SATIŞLARI 3 KATINA ÇIKARIR'


Sizin projelerinizde yabancıya satış oranı kaç? 


Bizim projelerimizde satışlarımızın yüzde 20'si yabancılara oluyor. Bu oran yerine göre projeden projeye değişebiliyor. Bana göre yabancılara vatandaşlık verilirse, bunun önü açılırsa satışlar 3 katına çıkar. Ön talepler, konuşmalar bunu gösteriyor. İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkeler bu şekilde gelişti gayrimenkul satışında. Türkiye'nin de bu yola girmesi lazım.


üşen petrol fiyatları Ortadoğulunun elini kesti mi?


Çin, Hindistan pazarlarına açılmak lazım, bu doğru. Ama yine de Ortadoğu, Körfez ülkelerini es geçemeyiz, bu bölgede hâlâ 5-10 yıllık bir büyüme potansiyelimiz var. Petrol fiyatları düştü ama son dönemde yeniden çıkmaya başladı. Kaldı ki Ortadoğuluların zaten daha önceden bir birikimi var. Bu birikimi Avrupa'da değerlendiriyorlar. Onları Türkiye'ye çekmemiz lazım.

 

Türkiye'deki siyasetten etkileniyorlar mı?


Bir ara bir tedirginlik oldu, ama şu an geçti.




Meltem ERSOY/Habertürk