Yeni Şirketler

Kýzýlay`ýn baþýna talih kuþu kondu!

Ýstanbul'un en lüks semtlerinden Etiler'deki binasýnda yaþayan mültecilere beðendiði evi alýp binayý boþaltan Kýzýlay, yap-iþlet-devret modeli ile yeni bir proje geliþtirip milyon dolarlýk g



Ýkinci Dünya Savaþý sýrasýnda ülkelerinden kaçýp Türkiye'ye sýðýnan mültecilere yýllarca ev sahipliði yapan Kýzýlay'a ait bina büyük inþaat þirketleri ve turizmcilerin kýskacýnda. Ýstanbul'un en lüks semtlerinden Etiler'de Akmerkez'in hemen karþýsýnda yer alan binada yaþayan 40 civarýnda mülteciyi tahliye eden Kýzýlay, iki ay içinde bir proje yarýþmasý gerçekleþtirecek. Binanýn yerine yap-iþlet-devret modeli ile yarýþmaya katýlan en iyi proje inþa edilecek ve Kýzýlay ciddi bir gelir elde edecek. Akmerkez'in yanýbaþýna da yeni bir rezidans veya otel gelecek. Kýzýlay Baþkaný Tekin Küçükali, yarýþma için 10 kiþilik bir komisyon kurulduðunu ifade ederek, teklifleri almak için þartnameye son halinin verilmesini beklediklerini söyledi. Komisyonda Kýzýlay'dan 3 yönetim kurulu üyesi, Ýstanbul Ticaret Odasý'ndan 2 kiþi, OYAK'tan 1 kiþi ve Ýnþaatçýlar Derneði Baþkaný Yaþar Aþçýoðlu'nun da bulunacaðýný aktaran Küçükali, þöyle devam etti:


SONUÇ MARTTA AÇIKLANACAK


"Doðru projeyi bu þekilde seçeceðiz. Þu anda þartname gözden geçiriliyor. Þubatta ilana çýkacaðýz ve mart ayýnda da kazanan proje açýklanacak. Arsanýn ticari imarý da olduðu için deðeri daha da artýyor." Yýllardýr, 2 bin 453 metrekare büyüklüðündeki bu arsayý deðerlendirmek isteyen Kýzýlay, evlerinden ayrýlmak istemeyen mültecileri 1 yýl önce ikna etmiþti.


ÝSTEYENE EV, ÝSTEYENE 90 BÝN YTL


Küçükali, binada yaþamayý sürdüren aileleri evsiz býrakmadýklarýný ifade ederek uzlaþmayý þöyle anlattý: "Orada zaman zaman istismara yönelik iþler de olmadý deðil. Süreç biraz da bu yüzden uzadý. Mesela çocuklarýna yönelik haklar da istediler. Ancak biz kimseyi evsiz býrakmadýk. 'Evim var' diyenlere 90 bin YTL para verdik. Ev isteyenlere de istediði yerde ayný deðerde ev alýndý." Kýzýlay bugün 1 milyar YTL'lik bütçeye sahip ve en fazla gayrimenkulü olan kurumlardan biri. Bütçesi baðýþlardan oluþan Kýzýlay'ýn toplam 3 bin 554 tapulu gayrimenkulü var.


6 milyon $ baðýþ ve 2 milyon $ kira teklifi


Bodrum dahil 8 kattan oluþan binada 119 adet daire bulunuyor. Taþýnan mülteciler ise Akmerkez manzaralý evlerini býrakýp Eyüp, Üsküdar ve Karamürsel gibi yerlere yerleþmeyi seçti..


40 yýlý aþkýn süre burada yaþadýlar


1960'LI yýllarýn baþýndan beri çoðunluðu Sovyetler Birliði, Romanya ve Bulgaristan'dan gelen mültecileri barýndýran bina, Birleþmiþ Milletler Mülteci Komiserliði tarafýndan bir sivil toplum kuruluþuna aldýrýlmýþtý. 1977'de "mültecilerin her birinin kendi rýzasý ile terk edinceye kadar içinde yaþamaya devam etmesi" koþulu ile Kýzýlay'a devredildi. O dönemde binada 138 aile kalýrken sayý giderek azaldý. Bina fiziksel olarak oturulamaz duruma geldi ve uzun süren uzlaþma çabalarýndan sonra geçen yýl boþaltýldý. Birleþmiþ Milletler Mülteci Komiserliði Dýþ Ýliþkiler Sorumlusu Metin Çorabatýr, ortada sorun kalmadýðýný ifade ederek þu bilgileri verdi: "Koþulumuz kimsenin maðdur olmamasý idi. Zaten mültecilerin bazýlarý da Türk vatandaþlýðýna geçmiþ ve hakkýný kaybetmiþti. Tapu sahipliði de söz konusu deðildi. Þimdi akrabalarýna yakýn yerleri seçerek oralara yerleþtiklerini biliyorum."


MENEKÞE ATASELÝM