08 / 05 / 2024

La Sagrada Familia bazilikasının kaba inşaatı 128 yılda bitti!

La Sagrada Familia bazilikasının kaba inşaatı 128 yılda bitti!

İspanya"nın inşaatı 128 yıldır bitmeyen mimari şaheseri, bugün Papa 16. Benediktus"un ziyaretiyle kutsanacak. La Sagrada Familia bazilikasının baş mimarı Jordi Bonet Armengol, Papa"nın ziyaretinin mucize yaratacağına inanıyor



Dahi mimar Antoni Gaudi"nin 1882 yılında inşaatına başladığı La Sagrada Familia bazilikasının baş mimarı Jordi Bonet Armengol, Papa"nın ziyaretinin mucize yaratacağına inanıyor. Gaudi"nin 1926"da bir tramvayın altında kalarak ölmesiyle yarım kalan inşaatta çalışan yedinci baş mimar olan Armengol, œLa Sagrada Familia"yı vaaz verilecek hale getirdik. Vitray pencereler takıldı. Ancak hala yapılacak çok iş var. Örneğin 170 metrelik en büyük kuleyi henüz dikemedik. İnşaatı 2026"da tamamlamayı umuyoruz ama bağışlar artarsa bu süre daha da kısalabilir diyor.

Bir yüzyıl daha sürmez

Bazilikanın inşaatını her gün 10 bin kişi ziyaret ediyor, bugüne dek ziyaretçi sayısı 2.26 milyonu bulmuş durumda. Efsane eser tamamlandığında en büyük kuleye eklenen 12 havari, 4 Hz. İsa, bir de Meryem Ana"nın 18 kulesi olacak. Gaudi, bazilikadaki büyük kulelerden ancak bir tanesinin bittiğini görebilmişti. Yalnız kulelerdeki İsa tasvirlerini yapmak düşünüldüğü kadar kolay değil. Heykellerden sorumlu olan Etsuro Sotoo, œKuleler yükseldikçe işimiz zorlaşıyor. Özellikle hayatından kesitler tasvir eden çalışmaların detaylarını hayata geçirmek ve yerleştirmek güç. Ama söz; bunu tamamlamak artık bir yüzyıl daha sürmeyecek diye konuşuyor.

Öpücüklü protestoya tepki

9 bin kişilik kapasiteye sahip La Sagrada Familia, güvenlik nedeniyle bugün tam kapasite hizmet veremeyecek. İnananlar Papa"yı balkonlardan karşılayacak.
İspanya"daki eşcinsel derneklerinin bu sabah Barcelona"yı ziyaret edecek Papa 16. Benediktus"u iki dakika sürecek bir öpüşme eylemiyle karşılayacağı biliniyor. Slogansız öpücük eylemiyle Katolik Kilisesi"nin eşcinsel karşıtı tavrını protesto edecek gay"lere La Sagrada Familia"ya yakın oturanlarsa tepkili: œEvet, özgür bir dünyada yaşıyoruz. Herkesin tepkisini bir şekilde göstermeye hakkı var. Ama bugün inananlar için çok önemli bir gün. Onların haklarına da saygılı olmak gerekir.
Radikal


Geri Dön