28 / 04 / 2024

Lamia Asi, emlak sektörüne yatırım yaptı

Lamia Asi, emlak sektörüne yatırım yaptı

Suriye Ticaret ve Ekonomi Bakanı Lamia Asi, emlak sektöründe yatırımlar gerçekleştirdiğini söyledi



Suriye Ticaret ve Ekonomi Bakanı Lamia Asi, Suriye kapitalinin Türkiye’ye akmasından endişe duymayacaklarını belirterek, "Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin devam edebilmesi için bu ilişkilerin kazan-kazan ilkesi üzerine olması gerekiyor" dedi.

Asi, Suriye Yatırım Konferansında yaptığı konuşmada, ülkesinin turizm, sanayi, emlak ve bankacılık sektörlerinde yatırımlar çektiğini, bunun için özellikle 2005 yılından itibaren hükümetin ciddi reformlar gerçekleştirdiğini söyledi. Bu dönemde çok yoğun hukuki çalışmalar yaptıklarını ve bugüne kadar 280’den fazla kanunu hayata geçirdiklerini belirten Asi, bütün bunların yatırımı kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar olduğunu vurguladı. Reformlardaki en temel eksenin uluslararası ticarete entegrasyon olduğunun altını çizen Asi, Suriye olarak koruma politikaları yerine yatırım atmosferini kolaylaştırmaya yönelik çalışmaları en uygun yöntem olarak belirlediklerini ve bu çerçevede çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Suriye Ticaret ve Ekonomi Bakanı Lamia Asi, bu politikalarının sonucunda Suriye’de birçok şirketin doğduğunu ve yeni yatırımların gerçekleştirildiğini vurgulayarak, "Kendi pazarımızı korumak, korumacı politikalar geliştirmek yerine kendi ürünlerimizi dünya piyasasında rekabet eder hale getirir bir politika değişikliği söz konusu. Uluslararası ticarete entegre çerçevesinde birtakım anlaşmalara imza konuldu. Bugün sıfır tarifeyle, gümrüksüz Arap ülkeleri arasında mal değişimi yapılmaktadır. Uluslararası ekonomi politikalarında Suriye hak ettiği yeri alacaktır" şeklinde konuştu.

-"ORTAKLIKLAR KURMAK İSTİYORUZ"-
Türkiye ile Suriye arasında ticaret ve ekonomi alanında ortaklıklar kurmak istediklerini dile getiren Asi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu ortaklıklar Türkiye’de de Suriye’de de olabilir. Herhangi bir projenin başarı imkanına göre Türkiye veya Suriye olabilir. Biz, Suriye kapitalinin Türkiye’ye akmasından endişe duymayız. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin devam edebilmesi için bu ilişkilerin kazan-kazan ilkesi üzerine olması gerekiyor. Tek tarafın yararına olan ilişkiler uzun süreli olmamaktadır. Bizler uzun vadeli gerçek ortaklığa ihtiyaç duyuyoruz. Bu anlamda ben sizleri Suriye’ye davet etmek istiyorum. Gelin ve Suriye’deki yatırım imkanlarını görün. Bu pazar geleceği, birçok fırsatları olan bir pazardır. Birçok gizli, henüz ortaya çıkmayan fırsatlar vardır."

Serbest Arap Ticaret Anlaşmasına göre Suriye’de yapılacak yatırımların yüzde 40 avantaj sağlayacağını ve Arap pazarlarına girmeyi kolaylaştıracağını ifade eden Asi, "300 milyonluk bir pazar sizi beklemektedir. Suriye ve Türkiye ortak çalışmalarının ürünlerinin bu pazara çok rahat, ayrıcalıklı girmesi mümkündür. Ben sizleri kabul etmeye hazırım, herhangi bir problemle karşılaşırsanız direkt beni arayabilirsiniz" dedi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Sermayemizin Türkiye'ye akmasından endişemiz yok
Suriye Ticaret ve Ekonomi Bakanı Lamia Asi, Suriye sermayesinin Türkiye'ye akmasından endişe duymayacaklarını söyledi

İstanbul'da düzenlenen 'Suriye Yatırım Konferansı'nda konuşan Asi, Türkiye ile Suriye arasında ortaklıklar kurmak istediklerini ifade etti. Bakan Lamia Asi, "Bu ortaklıklar Türkiye'de de, Suriye'de de olabilir. Herhangi bir projenin başarı imkanına göre Türkiye veya Suriye olabilir. Biz, Suriye sermayesinin Türkiye'ye akmasından endişe duymayız. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin devam edebilmesi için bu ilişkilerin kazan-kazan ilkesi üzerine olması gerekiyor. Tek tarafın yararına olan ilişkiler uzun süreli olmamaktadır. Bizler uzun vadeli gerçek ortaklığa ihtiyaç duyuyoruz. Gelin ve Suriye'deki yatırım imkanlarını görün. Bu pazar fırsatları olan bir pazar." diye konuştu. Serbest Arap Ticaret Anlaşması'na göre Suriye'de yapılacak yatırımların yüzde 40 avantaj sağlayacağını ve Arap pazarlarına girmeyi kolaylaştıracağını hatırlatan Asi, "300 milyon kişilik bir pazar sizi beklemektedir. Ben sizleri kabul etmeye hazırım, herhangi bir problemle karşılaşırsanız direkt beni arayabilirsiniz."dedi.

İŞ BANKASI'NA şam'da ŞUBE İZNİ

Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da, Suriye'nin başkenti Şam'da temsilcilik açmak isteyen İş Bankası'nın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan gerekli izinleri aldığını açıkladı. Çağlayan, "İş Bankası, epeydir Şam'da temsilcilik açmak için çalışma yapıyordu. BDDK'dan izin almıştır." dedi. Suriye ile 2006 yılında toplam 600 milyon dolarlık toplam dış ticaret 2009 yılında 1,8 milyar dolar seviyesine geldi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Suriye İhracatçılar Federasyonu arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Zaman


Geri Dön