Eğitim

Leonardo Da Vinci'nin hayal ettiği köprü Haliç'e yapılacak

Leonardo Da Vinci'nin 500 yıl önce İstanbul için hayal ettiği köprü, bu yıl Haliç'e yapılacak

Büyük İtalyan dahi Leonardo Da Vinci'nin 500 yıl önce İstanbul için hayal ettiği köprü, bu yıl Haliç'e yapılacak. Köprüyü, Haliç metro geçiş köprüsü ve Şişhane-Yenikapı köprüsünü tasarlayan Mimar Hakan Kıran tasarlıyor

Dünyanın en büyük dahilerinden Leonardo Da Vinci'nin en büyük hayallerinden biri hem operada hem de gerçek hayatta can buluyor. 500 yıl kadar önce, dünyanın en büyük ve en ihtişamlı köprüsünü Haliç'e yapmak için Sultan II. Bayezid'e mektup yazan, ama saray görevlisince ‘İtalya Cumhuriyeti'nden bir gavur' olarak nitelendirip dikkate alınmaması sonucu teklifine karşılık bulamayan Leonardo'nun içinde kalan büyük hayali, mektubunun 1950'de Topkapı Sarayı'nın arşivlerinde bulunmasıyla ortaya çıkmıştı.

OPERASI DA YAPILIYOR

ABD'den opera sanatçısı Daniel Nazareth, Leonardo'nun rüyasını operada gerçeğe dönüştürdü, Türk mimar Hakan Kıran da ünlü dahinin eşsiz eserini Haliç'e yapmak için gün saymaya başladı. Nazareth, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması ile Da Vinci köprüsünün hikayesini duyduktan sonra bu operayı yazmaya karar verdiğini söyledi. Leonardo gibi üstün bir dahinin, 500 yıl önce Haliç'e köprü yapmak isteyip gerçekleştirememiş olmasından çok etkilendiğini belirten Nazareth, bu nedenle operasında Leonardo'yu İstanbul'a getirdiğini kaydetti. Nazareth “Leonardo, Topkapı'ya davet ediliyor ve Bayezid ile buluşuyor. Birlikte köprüyü inşa etmeye karar veriyorlar. Böylece opera, 500 yıl öncesi ile bugün arasında köprü oluşturuyor” diye konuştu.

21. YÜZYIL TEKNOLOJİSİYLE

Haliç'e Leonardo'nun köprüsünün kurulma projesini yürüten Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kıran da Leonardo'nun hayalini gerçekleştirmek için eskizler, konuyla ilgili maketler ve 2001 yılında Norveç'te yapılan Leonardo'nun köprüsü gibi bütün verileri araştırdıklarını söyledi. “Leonardo'nun köprüsü ileri vizyonla yapılmış bir skeç, aslında bir hayal” diyen Kıran, köprüyü orijinal fikrini bozmadan ama 21. yüzyıl teknolojisini de katarak modern yorumla yapacaklarını kaydetti. Kıran, çelik ve ahşaptan oluşacak köprünün tasarımını 1.5 yıl önce Büyükşehir'e gönderdiklerini hatırlatarak şöyle dedi: Belediye de koruma kuruluna gönderdi. Koruma kurulunun istediği araştırmaları tamamladık. Bu yılın ikinci ya da üçüncü yarısında inşaata başlayabilir hale gelmeyi planlıyoruz. Aslında, sivil toplum örgütlerinin de olduğu büyük bir şölenle bu işe başlayalım ve kısa sürede tamamlayalım istiyoruz.
Star