Libya'da yüzlerce projeyi üstlenen 220 firma kaderine terk edildi!
Libya'da değeri 2.1 milyar doları bulan yüzlerce projeyi üstlenen 220 Türk firması kaderine terk edildi. Firmalar işlerini durdurmalarına rağmen, teminat mektubu komisyonu ödemeye devam ediyor.
Arap Baharı, 2010'un sonunda Tunus'taki hayat pahalılığına ilişkin protesto gösterileriyle başlamış, 14 Ocak'ta ülkenin 24 yıllık lideri Zeynel Abidin Bin Ali'nin yurtdışına kaçmasıyla siyasi bir hal almıştı.
Olaylar kısa sürede Mısır, Libya ve Suriye'ye sıçramıştı. Geçen 3 yıllık sürenin ardından bugün Mısır'la ticari ilişkiler devam ederken, özellikle Libya ve Suriye'de yatırımı olan firmalar hayli zor günler geçiriyor.
220 firma kan ağlıyor Libya'da değeri 2.1 milyar doları bulan yüzlerce projeyi üstlenen 220 Türk firması kaderine terk edildi.
Aradan geçen üç yılda hükümetin yanı sıra Türk-Libya îş Konseyi firmaların hak edişlerinin ödenmesi için görüşmelerde bulunmuştu.
Libya Başbakanı'nın, 2012'de Türk müteahhitlere hak edişlerinin yüzde 50'sinin ödenmesi için talimat verdiği belirtilmiş, buna karşılık bu ödemelerde de sorun yaşanmıştı.
İnşaatlar yarım kaldı 220 firmadan biri olan Lidya înşaat'ın ortağı Alper Alpay, Tripoli'de üstlendikleri dev inşaatı yarım bıraktıklarını söyledi. Alpay, "Çoğu firmanın makine ve ekipmanı yok oldu.
Türk müteahhitler hiç iş yapamasa da üç yüdır banka teminat mektubu masraflarını ödüyor. Bunun için milyonlarca lira ödedik. 90 günde ödemezseniz Merkez Bankası'nca yasaklı listesine giriyorsunuz.
Siciliniz de zedelenmiş oluyor" dedi.
Libya'da değeri 2.1 milyar doları bulan yüzlerce projeyi üstlenen 220 Türk firması kaderine terk edildi. Firmalar işlerini durdurmalarına rağmen, teminat mektubu komisyonu ödemeye devam ediyor.
Müteahhitler bu mektupların dondurulmasını talep ediyor Masraflar dondurulmalı Alper Alpay şunları söyledi: "Bankalarla görüştüğümüzde, 'Bizim yapacağımız bir şey yok. Bize Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) talimat gelmediği sürece sizden bu mektup masraflarını alırız' dediler. BDDK'ya başvurduk ama hâlâ sonuç alamadık.
10 yıl Libya'ya gidemezsek 10 yıl mektup masrafı mı ödeyeceğiz?
Libya'da düzen sağlanana kadar eminat mektupları dondurulmalı." Mısır'da sorun yok Mısır ÎŞ Konseyi Başkanı Zuhal Mansfıeld, Mısır'da 200 Türk firmasının 2 milyarlık yatırımı bulunduğunu belirtti. 2013'te Mısır ile 4.2 milyar dolarlık ticaret yapıldığını hatırlatan Mansfıeld şöyle dedi: "Türkiye ciddi bir üretici, Mısır ise lojistik olarak Afrika'ya geçiş kapısı konumunda. îki ülke bölgede güçlü bir ticari birliktelik yapabilir. Transit ticaret ile milyarlarca dolarlık ihracat sağlanabilir." Suriye'de işler karışık Esad yönetiminde her gün bir insanlık dramının yaşandığı Suriye'de de Türk firmaları zor durumda. Güriş, çimento sektöründe faaliyet gösteren, biri 30 diğeri 40 milyon olmak üzere toplam 70 milyon dolarlık yatırıma iki yıl önce kilit vurmuş durumda. Akteks'in ise 40 milyon lira yatırım değerine sahip iki iplik fabrikası çalışmıyor. Ülker'in de bölgede, 'Ülker Golf Muller Suriye' adlı dondurma fabrikası bulunuyor.
Posta