03 / 05 / 2024

Limak, Priştina Havalimanı´nı genişletecek

Limak, Priştina Havalimanı´nı genişletecek

Priştina Havalimanı´nın genişletilmesi ve işletme ihalesini 20 yıllığına kazanan Limak Grubu, imtiyaz sözleşmesini Kosova hükümeti ile imzaladı



İki yıl içinde 140 milyon Euro yatırım yapacak Limak ve Fransız ortağı Aeroport de Lyon, havalimanı kapasitesini yıllık 4 milyon yolcuya çıkaracak. Kosova Ulaştırma ve Telekominikasyon Bakanı Fatmir Limaj, Ekonomi Bakani Ahmet Shala ve Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız tarafından imzalanan proje ile havalimanının yeni terminali 2012´de hizmete girecek.

Aktarma merkezi olacak
İki ülke ilişkilerinin tarihi bir bağa sahip olduğunu söyleyen Başbakan Thaci, projenin ülkedeki ilk yap-işlet-devret ihalesini olduğunu açıkladı. Thaci "Bağımsızlığını kazanan Kosova için bu çok önemli bir proje. Türk şirketlerini buraya davet ediyoruz" dedi. Sezai Bacaksız da, "Hem Türkiye, hem de Kosova açısından bir ilk olma özelliği taşıyan bu proje ile bölge ekonomisine önemli derecede katma değer sağlamak istiyoruz. Kosova bizim Avrupa´ya açılan stratejik kapımız olacak. Sabiha Gökçen´den edindiğimiz tecrübeyi Priştina´ya yansıtacağız" diye konuştu.

140 milyon Euro yatıracak
Priştina Uluslararası Havalimanı´na 2012´ye kadar 140 milyon Euro yatırım yapacak olan Limak Konsorsiyumu, 27 bin metrekarelik terminal binası ile 77 bin metrekarelik apron, kulesi, otopark ve bağlantı yollarını inşa edip işletecek. Yer hizmetleri, yakıt, kargo, apron işletmelerinden ve bunların bakım onarımlarından da sorumlu olacak. Ortaklığın yüzde 90´ı Limak, kalanının da Fransız Aeroport de Lyon´dan oluşuyor. Halen Türk Hava Yolları´nın yanı sıra Swiss, Avusturya, Air Berlin, Germanwings gibi şirketlerin tarifeli uçtuğu Priştina Havalimanı geçen yıl 1.5 milyon yolcu tarafından kullanıldı. Yolcu ağırlığının önemli bölümünü Avrupa´da işçi olarak çalışan Kosovalılar oluşturuyor. Havalimanının büyümesiyle bölgedeki diğer ülke yolcularına da hizmet verilmesi planlanıyor.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler


Kosova´ya havadan girdi hedefte otoyola inmek var

Kosova Priştina Havaalanı´nın genişletilmesi ve 20 yıllık işletmesini devralan Limak Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, ülkede elektrik dağıtım ve otoyol ihaleleriyle ilgilendiklerini söyledi

Türkiye´de Sabiha Gökçen Havalimanı´nın işletmeciliğini de üstlenen Limak Grubu, şimdi de Kosova´da Priştina Uluslararası Havalimanı´nın genişletilmesi ve 20 yıl boyunca işletilmesini içeren ülkenin ilk imtiyaz sözleşmesinin altına imza attı. Limak´la birlikte konsorsiyumda yüzde 10 payla Fransız Aeroports de Lyon yer alıyor. Konsorsiyum mayıs ayında yapılan ihalede 126 milyon dolar teklif vermişti.
Projede 140 milyon euro yatırım yapılacağını belirten Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, tesislerin en geç 2013´te tamamlanmasının planlandığını açıkladı.

Küçük Prens´in işletmecisi
Konsorsiyumun her yıl vergilerle birlikte brüt kazançtan yüzde 18-55 arasındaki payı Kosova´ya aktaracağını anlatan Özdemir, şöyle devam etti: "Alan yılda 1.5 milyon kişiye hizmet veriyor. 20 yıla gelindiğinde bu rakamın 4 milyona ulaşmasını öngörüyoruz. 20 yıl sonunda konsorsiyum bedeli, vergiler, istihdam gibi kalemlerle Kosova´ya 400 milyon euro kazandırmış olacağız."
Özdemir, bu yatırımın ardından şimdiki hedefin Kosova´da elektrik dağıtım ve otoyol ihaleleri, otel ve AVM projelerine odaklanmak olacağını ifade etti.
Limak, bu projede Fransız ortağı Aeroports de Lyon´un teknik ve operasyonel tecürbesinden yararlanacak. Fransız ortak, Lyon Bron Havalimanı ile birlikte ismini Küçük Prens´in yazarından alan Lyon Saint Exupery havalimanının işletmecisi durumunda.

İnşaat 2013´e yetişecek
- 1965 yılında hizmete giren Kosova´nın tek havalimanı olan Priştina Uluslararası Havalimanı´nın 2013 yılı başına kadar tamamlanması bekleniyor.
- Hizmete girdiği dönemde daha çok askeri uçuşlar için kullanılan alan, savaş döneminde kapatılmış ve 2000´li yıllarda NATO tarafından kullanılmıştı.
- 2003 yılında sivil kullanıma açılan havalimanı tamamlandığında 27 bin metrekare kapalı alana sahip  terminal binası, 77 bin metrekarelik apron, hava kulesi, 1750 araçlık otopark, bağlantı yolları, yakıt, kargo, yer hizmetlerine sahip olacak.
- Alanın işletme, bakım ve onarımından konsorsiyum sorumlu olacak.
- 500 kişinin çalıştığı alanda istihdam gelişime göre artırılacak.
- Öncelikle sayısı 3 olarak planlanan yolcu köprüsü trafik gelişime paralel olarak 6 ya kadar çıkacak.
- Trafik yoğunluğuna bağlı olarak terminal binası ek 14 bin metrekare daha büyütülebilir nitelikte yapılacak.

Sırada Gürcistan´da enerji dağıtım işi var

Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir havalimanları, enerji, altyapı yatırımlarında büyümek istediklerini ifade ederken, "Dünyada bu sektörlerdeki projeleri takip ediyoruz. Kosova´nın yanı sıra Gürcistan´da enerji dağıtım ihaleleriyle ilgilendiklerini söyledi.
Türkiye´de hastane ön yeterliliklerine de müracaat ettiklerini açıklayan Özdemir, "Kendi başımıza hastane yapma niyetimiz yok. Ancak sağlık turizmi Türkiye´de yüksek bir potansiyele sahip. Yap-işlet-devret türü projelerle ilgileniyoruz" diye konuştu.
Geçen hafta elektrik dağıtım ihalesine katılan Limak´ın fırsatlar mantıklı olduğu sürece diğer ihalelere de gireceğini anlatan Özdemir, "Bir bölge daha almak istiyorduk ama olmadı. Hesaplarımızın üzerindeydi. Yapılacak tüm ihalelere mantıklı fırsat olmak kaydiyle gireceğiz" dedi.
Limak Yatırım CEO´su Murat Dedeoğlu ise, Limak holding bünyesinde altyapı ve enerji gibi bölümleri barındıran Limak Yatırım´ın yüzde 35´lik kısmının gelecek yılın ilk yarısında halka açılması için Bank of America Merrill Lynch, Unicredit Yapı Kredi Menkul´e sözlü yetki verildiğini söyledi.

Sanayicinin cirosu ve siparişi arttı
Sanayicinin cirosu haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.4, siparişi yüzde 14 arttı. Sanayicinin cirosunda bir önceki aya göre artış yüzde 2.7 olurken, siparişinde yüzde 1.3 oranında artış görüldü.
TÜİK verilerine göre, sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, haziranda, geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı endeksi yüzde 18.7, imalat sanayi endeksi ise yüzde 14.3 arttı. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre haziranda en yüksek artış ara malı imalatında görüldü. Aramalı imalatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23.1 artarak 195.1´e yükseldi. Enerji imalatında ciro endeksi yüzde 3.2 artışla 145´e ulaştı.

`Dragon Restoran Mihriban Aliyev´in şahsına ait değil´
Klasik Mermer firması yetkilileri, Azerbaycan Bakü´deki Dragon Çin Lokantası´nın Azerbaycan Lideri´nin eşi Mihriban Aliyev´in şahsına ait olmadığını açıkladı.
Yetkililer bazı çevrelerce Azerbaycan halkına haberin farklı sunulmaya çalışıldığını belirterek söz konusu restoranla ailenin ilişkisi olmadığını kaydetti.
Milliyet/BESTE ÖNKOL


Limak Kosova'ya 'üs' kuruyor

Kosova, başkent Priştine'deki yegane havalimanını Limak'a emanet etti

Balkanların genç ülkesi Kosova, dünyaya açılma kapısı Priştine Havalimanı´nın modernize edilip büyütülmesi ve 20 yıl işletilmesi görevini, Sabiha Gökçen Havalimanı´nın işletmecisi Limak´a verdi.

Kamu mülkiyetinin kiralanmasına ilişkin ilk imtiyaz sözleşmesi olan anlaşma, Kosova Devleti ile Limak Kosova International Airport Konsorsiyumu arasında imzalandı. Konsorsiyumda, Limak´ın yüzde 90, Fransız Aeroport de Lyon´un yüzde 10 payı bulunuyor.

Yolcu hedefi 4 milyon

Limak Grubu Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız, Priştine Havalimanı´na 140 milyon euro yatırımla 27 bin metrekarelik terminal binası, 77 bin metrekarelik apron, hava kulesi, otopark ve bağlantı yolları inşa edeceklerini bildirdi. Bacaksız, "Hedef, 1.4 milyon olan yıllık yolcu trafiğini 4 milyona çıkarmak" dedi. Havalimanını 180 gün içinde devralacak olan Limak, cironun yüzde 39.92´sini devlete verecek, Kosova 20 yılda 400 milyon euro gelir elde

Elektriğe `niyetli´

Sezai Bacaksız, havalimanının Kosova´nın dünyaya açılan kapısı olacağını dile getirirken, Limak´ın da Kosova´yı `açılım merkezi´ olarak gördüğü öğrenildi.

Limak Yatırım İş Geliştirme Direktörü Mertol Genç, "İnşaat, enerji, turizm ve altyapı faaliyetleri de bulunan Limak, Kosova´da diğer işkollarıyla da ilgilidir. Elektrik dağıtım için hükümete bir niyet mektubu ilettik bile. Ayrıca biz Kosova´yı Balkanlara yayılma stratejimizin merkezi olarak görüyoruz" dedi.
Posta


Geri Dön