24 / 11 / 2024

Limak'tan eğitime destek!

Limak'tan eğitime destek!

Limak’ın yeni sosyal sorumluluk projesi; biri lise, diğeri üniversite olmak üzere iki ayaktan oluşuyor. Türkiye’de bilime değer katan kadın mühendis sayısını artırmayı amaçlayan projeyle kız öğrencilere aylık 500'er liralık burs sağlanacak.




Limak Şirketler Grubu, ‘Türkiye’nin Mühendis Kızları’ projesiyle; kadın mühendis sayısını artırmak hedefiyle kolları sıvadı. Toplumdaki ‘mühendisten kız, kızdan mühendis olmaz’ algısını kırıp, kadın mühendis sayısını artırmayı amaçlayan proje, lise ve üniversitede okuyan kız öğrencilere yönelik iki faaliyet grubundan oluşuyor. Şirket bu kapsamda Türkiye genelinde kız öğrencilere aylık 500'er liralık burs sağlayacak. Bu sayede modern Türkiye’ye bilimle değer katan kadın mühendis sayısı artırılacak. 


Geçtiğimiz akşam buluştuğumuz Limak Yatırım’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, şirketin 2016'da 40. kuruluş yılını kutlayacaklarını hatırlattı ve projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Kadın-erkek arasında meslek seçimlerinde eşitsiz bir dağılım var. Kadınların işgücüne katılımları maalesef yüzde 32.3’te. Bu küresel bir veri. Bunun dışında Türkiye Mühendis ve Mimar Odalar Birliği (TMMOB) üyeliklerine baktığımızda da, kadın üye oranı yüzde 20’lerde seyrediyor. Ülkemizde mühendislik, halen ‘erkek işi’ olarak görülüyor. Biz de bu projeyle buradaki tıkanıklığın önünü açmak istiyoruz." 


İÇİMİZDEKİ MÜHENDİSLER 


Kadının ekonomik hayattaki rolünün güçlendirilmesine de dikkat çeken Özdemir, “İçimizdeki mühendisleri ortaya çıkarmak ve geleceğimize yatırım yapmak üzere ‘Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi ile yola çıkıyoruz” diye konuştu.    


SANCAR’DAN ÖRNEK 


Nobel ödülü alan Prof. Aziz Sancar, ödül sonrası bir röportaj vermiş ve Güneydoğu’daki kızların eğitiminin ne kadar önemli olduğuna vurgu yapmıştı. Ebru Özdemir de Nobel ödüllü Prof. Sancar’ın bu açıklamalarına dikkat çekerek “Bu konuda hepimize görev düşüyor. Uzun bir yola çıktık. Henüz bu yolun başındayız ve hedefimiz çok büyük: Neden bizim kızlarımızdan bir tanesi de bir gün Nobel ödülü kazanmasın?” diye konuştu. 


PROJENİN LİSE AYAĞI VAR 


Özdemir’in paylaştığı bilgiye göre projenin lise ayağında projenin sürdürülebilir olması için adımlar atılacak. Daha az gelişmiş bölge ve kentlerde kızlar, mühendislik eğitimine özendirilecek. İlk yıl 40 kız mühendislik öğrencisine ulaşılması ve burs desteği sağlanması hedefleniyor.


30 okulla iletişime geçildi


Özdemir ayrıca şimdiye dek Türkiye'de 30 üniversite ile iletişime geçildiğini ve sürecin resmen başladığını açıkladı. Burs programı, üniversitelerin Elektrik - Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Çevre Mühendisliği fakültelerinde okuyan kız öğrencilere açık… 


Hangi bölümlerde okuyanlar bursa hak kazanacak?


- Türkiye’nin Mühendis Kızları", lise ve üniversitede okuyan kız öğrencilere yönelik iki faaliyet grubundan oluşuyor. 

- Üniversite ayağında; hâlihazırda devlet üniversitelerinin elektrik-elektronik, endüstri, inşaat, makine ve çevre mühendisliği bölümlerinde okuyan kız öğrencilere burs desteği sağlanacak. 

- Proje ve başvurular hakkında detaylı bilgiye www.turkiyeninmuhendiskizlari.com adresinden ulaşılabiliyor. 


Maddi desteğin yanında mentorluk, staj ve sertifika da var


- Mentorluk, staj imkânı, Boğaziçi Üniversitesi ile beraber geliştirilen sosyal mühendislik sertifika programına ücretsiz katılım hakkı ve mezun olduktan sonra da ihtiyaçlar çerçevesinde Limak ve sektördeki diğer kuruluşlarda istihdam edilebilmeleri için destek verilecek. 

- Projenin danışmanlığını Dr. Aylin Löle yütürüyor.


Akşam


Geri Dön