24 / 11 / 2024

llgaz Dağı Tüneli'nin yüzde 28'i delindi!

llgaz Dağı Tüneli'nin yüzde 28'i delindi!

Çankırı tarafından inşaasına devam edilen ve biri 5 bin 370 metre, diğeri ise 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşan Ilgaz Dağı Tüneli, Kastamonu ve Ankara'yı birbirine bağlayacak. Tünelin, yüzde 28'inin delindiği bildirildi.




Ilgaz Dağı'nın Kastamonu ve Çankırı tarafından inşaasına devam edilen ve biri 5 bin 370 metre, diğeri ise 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşan Ilgaz Dağı Tüneli, ortalama 5 bin 380 metre uzunluğa sahip bulunuyor. Yaklaşık bir yıl önce yapımına başlanan tünelle, kentin ticaret ve sanayi faaliyeti başta olmak üzere Ilgaz Dağı Kayak Merkezindeki kış sporları turizminin geliştirilmesi amaçlanıyor.


Yapımında 500 kişiden oluşan 4 ayrı ekibin görev aldığı Ilgaz Dağı Tüneli çalışmalarının bir an önce tamamlanarak, tünelin 4 Kasım 2014'te trafiğe açılması planlanıyor.


Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tünel projesinin Kastamonu'nun yıllardır hayalini kurduğu bir proje olduğunu söyledi.


Tünelin Kastamonu sanayisini birebir ilgilendirdiğini ve şehrin ekonomisine büyük kazanımları olacağını ifade eden Bektaş, sanayicilerin işinin kolaylaşacağını kaydetti.


Vali Bektaş, tünel inşaatının büyük bir hızla devam ettiğini dile getirerek, şöyle konuştu:


"Tünelin yüzde 28'inin delindiğini söylüyor arkadaşlarımız. Hedef kitlemiz Ankara. Ankara'ya yarım saat daha yaklaşmış olacağız. Ankara'dan Ilgaz Dağı'ndaki kış sporları merkezimize bir buçuk saatte ulaşılmış olacak. Bu, gerçekten çok önemli bir şey. Dağa ulaşmak için dağı tırmanmak zorunda kalmayacağız. Tüneli varsayarak bütün ulaşım mantığını değiştirdik. 'Ilgaz 1' ve 'Ilgaz 2' olarak kayak tesislerimizi büyüterek geliştiriyoruz ve kayak tesislerine ulaşım için yeni yollar yapıyoruz. Ilgaz Dağı'nda tünelin de katkısıyla profesyonel, gerçekten dünya çapında yeni bir kayak merkezine doğru yol alıyoruz. Bu da tünelin önemli katkılarından birisi. Kastamonu, dağın arkasında gizli bir merkez olarak bilinirdi. Artık dağın arasında ulaşılabilen ve göz önünde bir merkez. Dünyaya sağlam, rahat ve konforlu bir bağlantısı olmuş merkez olacak. Yani bu proje, her açıdan Kastamonu olarak yıllarca hayalini kurduğumuz önemli bir gelişme olarak görülüyor."


Projenin 275 milyon liralık bir bedelle ihale edildiğini anlatan Bektaş, bu maliyetin zeminin zorluğundan dolayı şu an itibariyle 300 milyon liranın üzerine çıktığını ve bu rakamın daha da artabileceğini vurguladı.


"Günde 12 metre ilerleme sağlıyoruz"


Karayolları 15. Bölge Müdürü Sami Uyar da tünel çalışmalarının iş bitim tarihine yetiştirilmesi için çalışmaların tüm hızıyla sürdürüldüğünü belirtti.


Çalışmaların ufak problemlere rağmen çok güzel gittiğini aktaran Uyar, "Şu anda tünelimizin 2 bin 850 metresini tamamlamış durumdayız, yaklaşık yüzde 28'ini gerçekleştirdik. Kazı ve iç saha sistemleriyle invert beton çalışmalarımız var. İki taraftan çalışmalarımız devam ediyor. Dolayısıyla günde 12 metre ilerleme sağlıyoruz. İnşallah bu hızımızı biraz daha artırabilirsek öngördüğümüz süre olan 4 kasım 2014'te trafiğe açacak şekilde çalışmalarımızı sonlandırmış olacağız. Çalışmalarda zeminin Kastamonu ağzı çok zayıf olduğundan elverişli bir yapı arzetmiyor. Bununla ilgili bizim iksa yani destekleme sistemlerini sıklaştırma şeklinde tedbirlerimiz var" şeklinde konuştu.


Uyar, tünelin hem kazısı hem taban destekleri hem de ve betonla desteklemesini yaptıklarını anlatarak, "Bir de tüneldeki iksa aralıklarımız normalde 1,5 metredir daha iyi zeminlerde. Bunu 40 santimetreye kadar düşürerek, zemin durumuna göre aralıklarımızı sıklaştırarak tedbir alıyoruz" dedi.


Bugün Gazetesi


Geri Dön