LNG terminallerine yatırım yağıyor!
Kolin Grubu, IC-İçtaş, Ege Yıldızı ve Tayfun Liman ve Depoculuk şirketleri 2.5 milyar dolar yatırım büyüklügüne sahip 4 LNG terminali için Enereji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) lisans başvurusu yaptı.
Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacını karşılamak için hayati önem taşıyan LNG terminallerine yatırım yağıyor. Kolin Grubu, IC-İçtaş, Ege Yıldızı ve Tayfun Liman ve Depoculuk şirketleri 2.5 milyar dolar yatırım büyüklügüne sahip 4 LNG terminali için Enereji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) lisans başvurusu yaptı. Bu başvurular arasında en büyük proje için Naci Koloğlu'nun yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Kolin başvuruda bulundu. Aliağa Çolaklı Köyü'nde yapılmak istenen LNG santralının 560 bin metreküplük kapasitede ve yatırım bedelinin de 750 milyon dolar civarında olacağı belirtiliyor.
4'üncü Adana'ya
Irak bölgesinde büyük petrol alanları işleten Genel Energy'nin İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil de Ege Yıldızı şirketi aracılığıyla 500 milyon dolarlık yatırımını İzmir Çandarlı'da yapacak. Sepil, 300 bin metreküplük bir LNG terminali kurmak için başvuru yaptı. Tayfun Liman ve Depoculuk şirketi ise yine Kolin gibi Aliağa Çolaklı Köyü'ne 280 bin metreküplük terminal başvurusu yaptı. Bu yatırımın da 375 milyon dolar civarında olacağı belirtiliyor. Aliağa ve Çandarlı'ya yapılacak bu 3 yatırımın toplam bedeli 1.6 milyar doları geçecek. Öte yandan ünlü işadamı İbrahim Çeçen'in şirketi IC-İçtaş ise Yıldırım Enerji Şirketi ile Adana Yumurtalık'a 300 bin metreküp depolama kapasiteli LNG tesisi kurmak için başvuruda bulunduğu bildirildi. Bu 4 tesisin toplam yatırımın ise 2-2.5 milyar doları bulacağı kaydedildi.
Ekonomi için neden önemli?
Türkiye, elektrik üretiminden ısınmaya kadar geniş alanda kullandığı doğalgaz arzının garantiye alınması için sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminali yatırımlarına hız verdi. Türkiye, yıllık 50 milyar metrekübü aşan doğalgaz tüketiminin karşılanması için boru hatları ve gemilerle doğalgaz ithal ediyor. Gemilerle gelen LNG'nin ise ülke içinde kurulacak terminallerde denizsuyu yardımıyla tekrar gaz haline getirilmesi gerekiyor. Bu nedenle LNG terminalleri ekonomi için büyük önem taşıyor. Ekonominin hızlı büyümesi ve kullanım alanının genişlemesiyle yakın zamanda Almanya'dan sonra Avrupa'nın en büyük ikinci pazarı haline gelecek Türkiye'de yatırımcılır bu nedenlerle arka arkaya LNG terminali yatırımı için EPDK'ya başvurmaya başladı.
Katar'dan 9 tanker alıyoruz
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Katar ile 9 tankerlik spot LNG alımı için anlaşma imzalandığını ancak Türkiye'nin talebini bu miktarın yaklaşık üç katı olduğunu ve gelecek yıl bu miktara ulaşılacağını tahmin ettiğini söyledi. Yıldız, hafta başında Katar'dan spot LNG alımı konusunda bir anlaşma imzalandığını belirtti.
Kuzey Irak petrolü ile ilgili de bilgi veren Yıldız, depolar dolduğu için şu anda sevkıyatın durdurulduğunu söyledi. Ceyhan'a gelen ham petrol miktarının toplam 6.2 milyon varil olduğunu, bunun 4.2 milyon varillik kısmının dört seferde Türkiye'den ayrıldığını belirten Yıldız, "Bizdeki depo dolduğu için Kuzey Irak'tan sevkiyat geçici olarak durduruldu. İki-üç gün içinde Ceyhan'dan sevkiyat yapılması halinde, ham petrol doldurulmaya devam edecektir" diye konuştu.
Yeni Asır