28 / 04 / 2024

Loft Bahçe, Uluslararası RIBA ödülüne layık bulundu!

Loft Bahçe, Uluslararası RIBA ödülüne layık bulundu!

RIBA - Royal Institute of British Architects (Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü) 2005 yılından bu yana dünyanın her yerinde RIBA üyeleri tarafından gerçekleştirilmiş olan projelerinin mükemmelliğini değerlendiriyor...



 Tabanlıoğlu'na Loft Bahçe ile ödül geldi


Tabanlıoğlu Mimarlık Projesi 'Loft Bahçe', Uluslararası RIBA Ödülüne layık bulundu

RIBA üyesi mimarların Birleşik Krallık dışında gerçekleştirdikleri yapılarını onurlandıran ödüle, bu yıl 13 proje layık bulundu. Foster and Partners, Zaha Hadid, David Chipperfiel gibi dünyanın en saygın mimarları olarak kabul edilen isimlere ait projelerin yer aldığı listede bu yıl kazananlar arasında ılk kez Türkiye 'den Tabanlıoğlu Mimarlık Loft Gardens Projesi ile yer aldı.

Murat Tabanlioğlu ve Melkan Gursel Tabanlıoğlu 'nun liderliğindeki Tabanlıoğlu Mimarlık 2007 yılında RIBA imtiyazlı üyeliğine kabul edilmişti.

Bob Allies, Gianni Botsford, Alison Brooks, Tony Chapman, Peter Clegg, Paul Finch, Murray Fraser, Philip Gumuchdjian, Deborah Saunt, Bill Taylor ve Cindy Walters 'dan oluşan jüri, Loft Bahçe projesini, 'Mies-vari kule modelinde ele alınan 21 katlı konut yapısı, ana biçimine ustaca müdahalerle esnek bir yaşam formuna dönüştürülmek suretiyle zarifce insani ölçeğe taşınmış. Yüksek kotlarda yeralan avlu-bahçeler, çıkmalar şeklinde yerleştirilen cumbalarla dengelenerek cepheye gömülmüş ve bu hareketlilik cephedeki dolu-boş dengesini güçlendirmiş. Plan ve kesitlerin organizasyonu alternatif konut biçimleri ve -bazıları yatayda avluların çevresinde bir kısmı ise dikeyde iki kat yükseklerek- geniş bir mekansal çeşitlilik sağlamış. İç mekanlarda ise tasarımcılar endüstriyel loft estetiğini cesur bir tutku ile sergilemiş; brüt beton, çelik ve ahşap kullanılan alanlarda alt yapının saklanmaması tercih edilmiş. Loft Bahçe, ustaca kişiselleştirilen bir tipoloji içinde zerafet ve 'sınır'ın uç ifadesi olmayı başarmış' notu ile değerlendirdi.
Hürriyet


Geri Dön