LTB Jeans 2010'da Çin'de mağaza açacak!
Türk blue jean (blucin, kot) firmaları, 2009 yılında birçok yeni pazara girdi
Küresel ekonomik krizi fırsat olarak değerlendiren üreticilerimiz, bu yıl açtıkları mağazalarla Avustralya'dan Slovenya'ya, Letonya'dan Kuzey Irak'a kadar geniş bir coğrafyaya yayılmış oldular.
Yurtdışında en yaygın mağaza ağına sahip üç Türk şirket var: Mavi Jeans'i üreten Erak Giyim, Colin's'in sahibi Eroğlu Şirketler Grubu ve LTB markasıyla bilinin Çak Şirketler Grubu... Bu şirketlerin yurtdışında açtığı toplam mağaza sayısı 2009 yılı sonu itibariyle 676'ya ulaşmış durumda.
Söz konusu mağazaların çoğu, Türk hazır giyim sektörünün en büyük pazarlarından Rusya ve Ukrayna'da yer alıyor. Üstelik Türk cin firmaları bu ülkelerde mağaza açmaya bu yıl da devam ettiler. Türk jean (cin) markalarının bu yıl mağaza açtığı ülkeler arasında Arnavutluk, Kosova, Makedonya gibi yeni pazarlar da var...
LTB, AVUSTRALYA'YA DAYANDI
LTB (Little Big) markasının sahibi Çak Şirketler Grubu'nun halen 70 ülkede 110 mağazası bulunuyor. Avustralya, Slovenya ve Makedonya'daki mağazalar bu yıl açıldı. Grup, özellikle Avustralya pazarında hızlı büyümeyi planlıyor. Nitekim geçen ekim ayında Melbourne'de açılan mağazanın hemen ardından ikincisinin açılması için çalışmalara başlanmış. İkinci mağazanın birkaç ay içinde Sidney'de hizmete girmesi bekleniyor.
Çak Şirketler Grubu, 2009 yılında Ukrayna, Arnavutluk, Kosova, Azerbaycan ve Rusya'daki mağazalarının da sayısını artırdı. LTB Jeans CEO'su Fatih Çakoğlu, 2010'da Çin'de de ilk mağazayı açacaklarını belirtiyor. İngiltere ve Fransa'da da franchise yöntemiyle yeni mağazalar açılması için görüşmeler sürüyor.
Halen en çok LTB mağazası Rusya'da bulunuyor. Markanın Almanya, ABD ve İtalya'da da çok sayıda mağazası var. LTB'nin Türkiye'deki mağaza sayısı ise 116. Çak Şirketler Grubu, aynı zamanda en fazla jean üreten firmalardan biri. Grubun İstanbul ve Adapazarı'nda iki fabrikası var. Bu fabrikalarda yılda yaklaşık 17 milyon adet jean ürünü üretiliyor.
COLIN'S'İ BALTIKLARA TAŞIDI
Eroğlu Şirketler Grubu, bu yıl Letonya'nın başkenti Riga'da Colin's mağazası açarak dikkatleri çekti. Şirket, böylece Baltık Cumhuriyetleri pazarına da girmiş oldu. Bu yıl ayrıca Eroğlu'nun "kalesi" konumundaki Rusya'da 7, Ukrayna'da ise 3 mağaza daha açıldı. Ayrıca, yurtdışı mağaza zincirine Kazakistan'da 3, Suudi Arabistan'da 2, Azerbaycan ve Slovakya'da da l'er olmak üzere yeni halkalar eklendi.
Halen Colin's'in Rusya'nın 68 şehrinde 205, Ukrayna'nın 23 şehrinde de 72 mağazası var. Bunların dışında kalan eski Sovyet ülkelerinde 49, Orta ve Doğu Avrupa'da 28, Ortadoğu'da ise 15 Colin's mağazası bulunuyor.
Colin's Global Pazarlama ve Satış Direktörü Necati Özdoğan, 2010 yılında daha çok Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine yoğunlaşacaklarını belirtiyor: "Güçlü olduğumuz piyasalarda geleceğimizi garanti altına alıyoruz. Ayrıca krizden dolayı boşalan, daha önce olamadığımız yerlerde mağaza açıyoruz. Büyüme planlarımızı ve öncelikli bölgeleri belirlerken, ağırlıklı olarak Rusya pazarına göre strateji oluşturuyoruz. Rusya'da sanayi tesislerinin yoğunlukta bulunduğu, maden açısından zengin olan şehirlere öncelik veriyoruz.
Colin's en büyük atılımlarını kriz dönemlerinde gerçekleştirdi. Kriz ortamında yaptığımız mağaza yatırımları için daha uygun şartlarda kiralama imkanı bulduk. Ayrıca bu dönemlerde rakiplerimizin küçülme öngörülerine bağlı olarak daha iyi mağaza lokasyonlarına sahip olma fırsatı yakalıyoruz. Bu durum, bulunduğumuz tüm ülkeler için geçerli. Daha önce boş mağaza bulamadığımız pek çok ülkedeki AVM ve caddelerde kriz döneminde mağaza açma imkânı bulduk. Kiralar bu dönemde çok daha avantajlı."
Colin's bu mağazaların bir bölümünü franchise vererek yerel yatırımcılara açtırıyor. Özdoğan, bu ayrımın ülkeye ve şehre göre değiştiğini belirtiyor.
Eroğlu'nun doğrudan yatırım yaptığı sadece iki ülke var: Rusya ve Ukrayna. Ancak bu ülkelerin de sadece büyükşehirlerinde kendi mağaza açıyor. Nüfusun az olduğu şehirlerle diğer ülkelerde franchise veriyor.
Necati Özdoğan, "Ukrayna'daki mağazaların yarısı franchise şeklinde. Bu ülkede ekonomik kriz bitinceye kadar yeni franchise arayışımız yok. Kiev başta olmak üzere öncelikli kentlerde ise kendi mağazalarımızı açmaya devam edeceğiz."
MAVİ, SIRAYI KOMŞULARA GETİRDİ
Erak Giyim'in markası Mavi Jeans'in en güçlü olduğu pazarlar ise Amerika, Kanada ve Almanya. Yurtdışındaki ilk mağazasını 1996 yılında New York'ta açan şirketin, bugün Rusya'dan Mısır'a, Kazakistan'dan Kosova'ya 50 ülkede 200 Mavi Jean's mağazası bulunuyor. Türkiye'deki Mavi Jean's mağaza sayısı ise 144.
Erak Giyim, bu yıl Kuzey Irak pazarına da girdi. Bu ülkedeki ilk Mavi Jeans mağazası Erbü'de açıldı. Önümüzdeki dönemde ise Kuzey Amerika ve Avrupa'nın yanı sıra Rusya ve Türkiye'ye komşu ülkelere ağırlık verilecek.
Erak Giyim, diğer jean firmalarından farklı olarak mağaza açacağı ülkelerde öncelikle "Mavi" adıyla kendi şirketini kuruyor. Firmanın halen ABD, Kanada, Almanya ve Avustralya'da kendi şirketleri var. ABD, Kanada ve Avrupa'daki Mavi Jean's mağazaları söz konusu şirketlere ait ve Erak Giyim tarafından yönetiliyor. Diğer ülkelerdeki mağazalar ise ağırlıklı olarak ortaklık veya franchise şeklinde.
Mavi Jean's ürünleri kendi mağazalarının yanı sıra Bloomingdale's. Nordstrom, Urban Outfitters. Peek&Cloppenburg, Macy's, David Jones. Lafayette gibi dünyanın en önemli zincir mağazalarında da satılıyor.
Perakende sekt faaliyet gösterr üzere yurtdışına açıı bir başka jean üretici de Gülom Tekstil Star markasının bu firma, 1990'h yıllarda Polonya'yı birçok mağaza açmış, ardından Ukrayna ve Rusya pazarlarına da girmişti... Ancak öğrendiğimize göre Gülom Tekstil, yurtdışındaki mağazalarının tümünü bayilerine devretmiş. Gülom Tekstil Yönetim Kurulu ~ Başkanı Nedim Özbek, "Başta dükkan kiraları olmak üzere işletme giderleri çok yüksek. Bu yüzden 17 mağazayı bayilerimize devrettik" diyor. Firma, önümüzdeki dönem de yurtdışında franchise vermeye devam edecek.
Özbek, alışveriş merkezlerinde kiraların aşırı yüksek olduğunu, bu nedenle Türkiye'de de perakendecilik yapmayacaklarını söylüyor.
Para Dergisi/Özbey MEN