Kent Haberleri

Lüks çadır tesisleri yönetmeliğinde değişiklik! Resmi Gazete'de yayımlandı!

Lüks çadır tesisleri yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. İşte Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikler ile ilgili detaylar...

Resmi Gazete’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni yönetmelikle 23 Eylül 2022 tarihinde yayınlanan lüks çadır tesisleri yönetmeliğinde değişiklik yapıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karara göre “Bu Yönetmelik kapsamında aksi belirtilmediği sürece, tesis kapsamında yapılacak her türlü kapalı ünite temelsiz ahşap platform üzerine, mümkün olan en az müdahaleyle, çevre dostu çadır malzemesi kullanılarak ve doğal ekosisteme uygun olarak yapılır.” olan yönetmeliğin 5. maddesinin 2. fıkrası “Tesis kapsamında yapılacak olan her türlü kapalı ünite temelsiz ahşap platform üzerine, mümkün olan en az müdahaleyle, çevre dostu çadır malzemesi kullanılarak ve doğal ekosisteme uygun olarak yapılır.” biçiminde değiştirildi.

 

Söz konusu yönetmeliğin 7. Maddesinin 1. ve 2. fıkraları da şu şekilde değiştirildi:

(1) Kiralamaya konu edilmiş olan, orman vasıflı olanlar dâhil Hazine taşınmazları ile tescili mümkün olan Devletin hüküm ve tasarrufu altında olan yerlerde, lüks çadır tesisleri imar planı şartı aranmaksızın, Bakanlık tarafından uygun görülen yerleşim tasarım ve yönetim planları uyarınca yapılır, söz konusu bu tesislerin korunan alanlarda ya da tescilli taşınmaz kültür varlığı parselinde yer alması durumunda ilgili kurul ve komisyondan sit sınırlarının doğruluğu ve ilke kararlarına uygunluğu konusunda olumlu görüş alınır.

(2) Lüks çadır tesislerinin özel mülkiyette yapılabilmesi için yerleşim tasarım ve yönetim planlarının dışında ilgili mevzuat uyarınca imar planlarının da onaylanması, bu tesislerin korunan alanlarda yer alması durumunda da 21 Temmuz 1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve ilgili yönetmelikleri uyarınca koruma amaçlı imar planı yapılması ve ayrıca tescilli taşınmaz kültür varlığı parseliyle bunların korunma alanları içerisinde bulunması durumunda ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun görüşünün alınması zorunludur.”

7. maddenin 1. ve 2. fıkraları 23 Eylül 2022 tarihinde yayımlanan yönetmelikte ise şu şekildeydi:

(1) Kiralamaya konu edilen, orman vasıflı olanlar dâhil Hazine taşınmazlarıyla tescili mümkün olan Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde, lüks çadır tesisleri Bakanlık tarafından uygun görülen yerleşim tasarım ve yönetim planları uyarınca yapılır.

(2) Lüks çadır tesislerinin özel mülkiyette yapılabilmesi için yerleşim tasarım ve yönetim planlarının dışında ilgili mevzuat uyarınca imar planlarının da onaylanması zorunludur. Bu tesislerin milli park, tabiat parkı ile 21 Temmuz 1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında bulunan sit alanları içinde yer alması durumunda, ilgili kurum, kurul ve komisyonların olumlu görüşü alınması, bununla beraber yerleşim tasarım ve yönetim planının dışında 2863 sayılı Kanun ve ilgili yönetmelikleri uyarınca koruma amaçlı imar planı yapılması da zorunludur. Ayrıca tescilli taşınmaz kültür varlığı parseliyle bunların korunma alanları içerisinde yer alması halinde ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun görüşünün alınması zorunludur.
 

TOKİ'den İstanbullulara 2024 müjdesi! Tuzla'ya 632 konutluk yeni proje geliyor!

Altın mı, dolar mı, borsa mı? Bu hafta en çok hangi yatırım aracı kazandırdı?

BIST 100 2024'e güçlü bir giriş yaptı...