29 / 04 / 2024

BIST 100 2024'e güçlü bir giriş yaptı...

BIST 100 2024'e güçlü bir giriş yaptı...

2023 senesini 7.470 seviyesinden kapatan BIST 100 endeksi haftanın son gününü 8.000 puan seviyesini geçerek,  artışını da  ivmelendirdi. İşte haberin detayları...



ekonomim.com' a değerlendirmelerde bulunan Phillip Capital Yurt İçi Piyasalar Grup Başkanı Üzeyir Doğan, 2023 senesini son bölümünde bazı yatırımcıların pozisyon sorunları nedeni ile başlayan satışlar ve diğer hisselerde de baskı oluşmasına neden olmuş ve Borsa İstanbul’da özellikle de küçük ve orta ölçekli firmalarda sert satışlar görülmüştü. Bu dönemde yaşanan yabancı girişlerine karşı ise Borsa İstanbul’da ana endekslerde de kayıplar yaşanmış, BIST 100 endeksi 8.500 civarından 7.200 civarına kadar sert bir geri çekilme yaşamıştı." diye yorumladı. 

Öte yandan, yaşanan bu düşüşün başlangıcında, İsrail-Filistin arasında patlak veren çatışmaların önemli bir etkisi olmuş, içeride yaşanan pozisyon sıkıntıları da satışları derinleştirmişti.

Aralık sonunda ise vadeli piyasalarda pozisyon ayarlamaların yapılmış olması, yeni seneye de daha sağlıklı bir piyasa görünümüyle başlanmasını sağladığı görüldü. Nitekim geçen sene 7.470 seviyesinden kapatan BIST 100 endeksi haftanın son günü 8.000 puan seviyesini aşarak, artışını ivmelendirdi. 

Bu yükseliş ile TCMB’nın ABD’de gerçekleştirdiği yatırımcı buluşmalarının psikolojik etkisi ve Cuma akşamı Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunda pozitif bir revizyon yapacağı beklentisi de etkili oldu. Senenin ilk haftasında BIST 100 endeksi yüzde 8 civarında artarken  Bankacılık endeksindeki yükseliş yüzde 17’yi, bilişim, finansal kiralama, iletişim, ulaştırma, sigorta gibi endekslerde kazançlar yüzde 10’u aştı. Buna karşın geçen yılın son döneminde de sıkıntının yaşandığı sınai endeksindeki toparlanma yüzde 2,5 civarındaki bir artışla oldukça sınırlı kaldı. Kimya ve gıda sektörü de yüzde 1’in altındaki sınırlı kayıplarla ile yılbaşından bu yana negatif tarafta kalan endeksler oldu. 

BIST 100 2024 e güçlü bir giriş yaptı...

Endeksin 8.000 gibi önemli bir seviye üzerinde yaptığı haftalık kapanış gelecek hafta için de umut oluşturdu. Geçtiğimiz haftaki yazımızda da bahsettiğimiz gibi, yeni sürprizlerle karşılaşmaz isek endeksteki ana şirketlerin görece düşük çarpanları ve BIST 30 ve BIST 100 endeks bazındaki düşük çarpanları bu alanda potansiyelin devam etmesini sağlıyor. Her ne kadar yılın ilk haftasında sınırlı yabancı çıkışları görsek de geçen yılın son iki ayında görülen yabancı girişlerinin ivmelenerek bu sene de devamının gelmesini bekliyoruz. Bu durum endekste geçtiğimiz yıl görülen zirvelerin çok yakın bir zamanda yeniden test edilmesini sağlayabilir. 

Önceki haftalarda da bahsettiğimiz gibi bu süreçte ilk aşamada endeksin büyük ölçekli, likiditesi kuvvetli ve yabancıların tanıdığı bildiği, üzerine araştırma raporları yazılan hisselerinin daha avantajlı kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bu grubun hareketi belli bir seviyeye ulaştığında ise geri kalan sektör ve hisselerde özellikle de sınai endeksinde sert hareketler görebiliriz.

Borsadaki küçük yatırımcılar dikkat! Arsa, konut almış gibi unutacaksınız!

Enflasyon üstü getiri sağlayan temettü hisseleri!

Son 10 yılda piyasa değeri en hızlı yükselen şirketler!

Borsa İstanbul’da piyasa değeri en yüksek 10 şirket!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön