28 / 04 / 2024

Lüks gayrimenkul denince akla Türkiye ve Ege kıyıları geliyor!

Lüks gayrimenkul denince akla Türkiye ve Ege kıyıları geliyor!

Dünyanın tanınmış gayrimenkul markalarından olan Sothby 's International Realty 'nin araştırmasına göre geliri yüksek kesimler için lüks gayrimenkul denince akla Türkiye ve Ege kıyıları geliyor...




Ege kıyıları son yıllarda dünya zenginlerinin mekanı oldu. Dünyanın tanınmış gayrimenkul markalarından Sothby's International Realty'nin araştırmasına göre de geliri yüksek kesimler için lüks gayrimenkul denince akla Türkiye, Türkiye denilince de Ege kıyıları geliyor. 

Zenginler en çok Ege kıyılarından Bodrum'u tercih ederken, son dönemde Çeşme-Alaçatı ve Urla da tercih edilen noktalar arasına girdi. Ege'yi en çok Avrupalılar, Ruslar, Azeriler, Kazaklar ve Ortadoğulular tercih ediyor.


Kişiye özel hizmet

Turkey Sotheby's International Realty Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Hitay, "Ruslar ve Araplar İstanbul Boğazı'nı seviyor. Öte yandan yatırımcılar Ege ve Akdeniz'de daha çok Muğla, Antalya, Urla, Alaçatı- Çeşme'ye ilgi gösteriyor" dedi.

Dünyada 47 ülkede faaliyet gösteren 650 Sotheby's International Realty ofisi olduğunu söyleyen Hitay, Türkiye'de nitelikli emlak alım, satım ve kiralama işlemlerinde 'kişiye özel' hizmet denildiğinde ilk akla gelen firma olmayı hedeflediklerini söyledi. 2 yıl önce Bodrum'da ikinci ofislerini açtıklarını hatırlatan Hitay, önümüzdeki dönemlerde ofis sayısını daha da artırmayı planladıklarını ifade etti. 

Türk yatırımcılarının Avrupa'da Paris ve Londra'ya büyük ilgi gösterdiğini belirten Hitay, "Özellikle Londra hem yatırım, hem de oturma amaçlı olarak daha ön plana çıkıyor. Güney Fransa bölgesi, bu iki şehri takip ediyor. Amerika'da ise New York, Washington ve üniversite şehri olmasından dolayı Boston ve son olarak da Miami talep görüyor. Yabancıların ilgi gösterdiği bölgeler ise İstanbul'da boğaz, tarihi yarımada, şehir içindeki seçkin rezidanslar, Ege ve Akdeniz sahillerinde ise başta Bodrum olmak üzere lüks villalar. Yabancı yatırımcılar Ege ve Akdeniz'de daha çok Muğla, Antalya, Urla, Alaçatı- Çeşme'ye ilgi gösteriyor. Bu bölgelerde metrekare fiyatları imar durumuna, denize ve popüler turizm merkezlerine yakınlığı ile doğru orantılı olarak değişiyor" dedi. Hitay, Ege kıyılarına Avrupalılar, Ruslar, Azeriler, Kazaklar ve Ortadoğulular ilgi gösterdiğini söyledi. 


İnşaat kalitesine önem veriyorlar

Yabancı yatırımcının ev alırken birçok konuya dikkat çektiğini dile getiren Çiğdem Hitay, şunları söyledi: "İnşaat kalitesine önem veriliyor ve konforlu, yöre mimarisi özellikleri taşıyan evler ilgi görüyor. Havuzlu ve deniz manzaralı olması, doğa ile iç içe olması da tercih edilen özellikler arasında. Ortadoğu müşterileri büyük ve içe dönük, sakin mekanları tercih ediyor. Avrupalılar denize sıfır, sakin, huzurlu, teknesini bağlayabileceği, tarih ve doğaya yakın mekanları tercih ediyor. Ve ayrıca kendi kullanımlarının dışında kiraya verilebilirliğini de önemsiyorlar."


Tercihleri prim yapacak yerlere

Yatırımcıların, imara açılma olasılığı yüksek, uzun dönemde prim yapacak arazileri tercih ettiklerini vurgulayan Çiğdem Hitay, "Lüks gayrimenkul segmentine baktığımızda 1-5 milyon dolar aralığındaki talep daha yüksek. Ruslar, Kazaklar ve Ortadoğulular, kiralama için ilgileniyorlar" diye konuştu.



Yeni Asır/Sinan Doğan


Geri Dön