Sektörel

Lüks konut sahipleri dikkat! Son 10 gün!

Türkiye'de değeri 5 milyon 227 bin TL'yi aşan yaklaşık olarak 150 bin konut için değerli konut vergisi ödenmesi gerekiyor. Beyanname dönemi 10 gün sonra sona eriyor.

Türkiye'de bulunan bina değeri 2021 yılı içerisinde 5 milyon 227 bin TL'yi aşan, mesken niteliğine sahip taşınmazlar için değerli konut vergisi ödenmesi gerekiyor. Değerli konut vergisiyle ilgili sınır ve taşınmaz değerlerinin alt ve üst sınırları, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak VUK hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde yükseltiliyor.

Kimler değerli konut vergisi mükellefi?

Servet vergisi olarakta bilinen değerli konut vergisinde mükellef, taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, yoksa mesken nitelikli taşınmaza malik gibi tasarruf edenler oluyor.

İlk taksit ödemeleri bu ay

2021 yılı emlak vergisi değeri 5 milyon 227 bin TL'yi aştığında vergi mükellefiyeti 2021 yılında başlıyor. Beyanname dönemi 1 Şubat'ta başlarken 22 Şubat'ta sona erecek. 

1 Ocak'ta başlayan 2021 Yılı Değerli Konut Vergisi 1. Taksit Ödemesi ise 1 Mart 2021 tarihine kadar devam edecek. 2021 Yılı Değerli Konut Vergisi 2. Taksit Ödemesi ise 1 Ağustos 2021 ile 31 Ağustos 2021 tarihleri arasında yapılacak. 

Kimler muaf olacak?

1- Genel ve özel bütçeli dairelerin,
2- Belediyelerin
3- Üniversitelerin ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın maliki ve intifa hakkına sahip olduğu mesken nitelikteki taşınmazlar değerli konut vergisi muafiyetinden yararlanır. 

1- Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli tek taşınmazı olanlar,
2- Birden fazla taşınmazı olmakla birlikte hiç bir taşınmazı o yıl içinde belirlenmiş sınırı (2021 için 5.227.000) geçmeyenler,
3- Birden fazla taşınmazı bulunanların, değeri konut vergisi konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı olanlar değerli konut vergisi muafiyetinden yararlanır. 

1- Elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikteki taşınmazlar,
2- Elçilerin ikametine mahsus mesken nitelikteki taşınmazlar,
3- Merkezi Türkiye'de bulunan milletlerarası kuruluşlara ait mesken nitelikteki taşınmazlar değerli konut vergisi muafiyetinden yararlanır.

Esas faaliyet konusu bina inşaası olanların
- Yeni inşa edilmiş olmak,
- Henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş olmak
- Kiraya verilmemiş ya da başka surette kullanılmak
şartlarını taşıyan, işletmelerine kayıtlı mesken nitelikteki taşınmazlar değerli konut vergisi muafiyetinden yararlanıyor.

Beyannameler nereye verilecek?

Değerli konut vergisi mükellefleri beyannamelerini 2021 yılı için Şubat ayının 20. (hafta sonuna geldiği için 2021 yılında 22.) günü akşamına kadar verebilecek.

Beyannamenin verileceği vergi dairesi
- Başka gelirleri sebebiyle Gelir Vergisi/Kurumlar Vergisi beyannamesi veriliyorsa beyannamenin verildiği Vergi Dairesi, 
- Böyle bir vergi dairesi yoksa, mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yerdeki vergi dairesi
- Birden fazla mesken için herhangi bir vergi dairesine verilebiliyor.

Yanlış beyan eden yandı

Değerli konut vergisiyla ilgili mükelleflerin beyan ettiği hususların teyidi vergi daireleri tarafından ilgili kurum ve kuruluşlardan yapılabiliyor. Muafiyetten yararlanma şartlarını taşımadığı durumunda muafiyetten yararlanan mükellefler ile muafiyetten yararlanma şartlarını kaybetmesine rağmen yaşanan değişikliği bildirmeyen mükelleflerden alınması gereken vergi, cezalı olarak ve gecikme faiziyle beraber alınacak. 

Değerli Konut Vergisi 10 soruda tüm detaylarıyla! 

Değerli konut vergisi ile ilgili bilinenler ve merak edilenler!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com