26 / 11 / 2024

Lüks konuta takılıp kalmayalım ihtiyaca göre proje üretelim

Lüks konuta takılıp kalmayalım ihtiyaca göre proje üretelim

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen "Hürriyet Gayrimenkul Zirvesi", sektörün önde gelen kuruluşlarını bir araya getirdi.






Hürriyet Gazetesi'nin düzenlediği toplantıda, sektörün geleceği tartışıldı, alınması gereken önlemler üzerinde duruldu. Hürriyet Gazetesi'nden Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Yayın Koordinatörü Fikret Ercan, Reklam Grup Başkanı Ayşe Sözeri Cemal, Ekonomi Müdürü Vahap Munyar'ın ev sahipliğini üstlendiği zirveye, sektör adına 36 firma temsilcisi katıldı.


Kimler vardı


Katılımcılar arasında, Dumankaya İnşaat'dan Ali ve Uğur Dumankaya, Dap Yapı'dan Ziya Yılmaz ve Haşim İncedayı, Teknik Yapı'dan Nazmi Durbakayım, Tufan Karaağaç, KKG Grup'tan Mustafa Keleş, Gül İnşaat'tan Metin Gül, Özsaha İnşaat'tan Süleyman Çetinsaya ve Ediz Giray, Han Yapı'dan Ertuğ Yaşar ve Elif Pehlivanlı, Emlakchi'den Bilge Özdemir ve Mesut Arslan, Kiptaş'tan İsmet Yıldırım, Hektaş'tan İbrahim Ekşi, Ferko'dan Ferit Meriçten, Garanti Koza'dan Ergül Hacim ve Çoşkun Erginer, Kuzu Grup'tan Özen Kuzu, Yapı Kredi Koray'dan Yücel Ersöz, Yapı Konut'tan Yasemin Çamlıbel, Sinpaş'tan Faruk Çelik ve Seba Gacemer, Saba İnşaat'tan Bahattin Uçar, Varlıbaşlar'dan Erdinç Varlıbaş, Dündar İnşaat'tan Hakan Dündar, Güneri İnşaat'tan Mehmet Güneri, AA Grup'tan Ali Daylak, Regnum'dan Vedat Arslan, Aşçıoğlu'ndan Yaşar Aşçıoğlu ve KC Grup'tan Hızır Demir yer aldı.


Kalkınmanın göstergesi


Toplantıda, Ferit Meriçten, inşaat malzemelerinin konut maliyetlerine ve fiyatlarına yaptığı etki üzerinde dururken, Yaşar Aşçıoğlu, binaların kalitesinin kalkınmanın en önemli göstergesi olarak sayıldığına değindi. Nazmi Durbakayım, 2005 yılında gayrimenkul sektöründe yaşanan proje yağmuruna dikkat çekerek, sektörün sağlıklı büyümesinin ancak bu furyanın etkileri geçtikten sonra gerçekleşebileceğini söyledi. Mesut Arslan, konutta fiyatların düşmeyeceği bilincinin oluşturulması gerektiğini söyleyerek, "Konut almak isteyenlerde, fiyatların düşeceği beklentisi var. Bunun sonucunda, 96 milyar dolarlık mevduat bankada yatıyor. Bu mevduatların sektöre kaydırılması gerekiyor" derken, Bilge Özdemir de, "Kredi faizlerinin yüzde 1'ler seviyesine geleceği beklentisi, talebin ötelenmesine yol açıyor. Oysa, 120 ay vadeli bir kredide, faizlerde yaşanacak ufak düşüşler, kredi maliyetlerini fazla etkilemiyor" dedi.


Paris'e Londra'ya bakın 'ucuz İstanbul'u anlayın


KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, İstanbul'un Paris, Londra gibi kentlerle karşılaştırılması gerektiğini savunarak, "Bu kentlere göre İstanbul hálá ucuz bir şehir. Paris, Londra'nın merkezinde metrekare fiyatları 20-30 bin dolarları buluyor. İstanbul'un merkezinde yer alan Süleymaniye'de ise 2 bin YTL'ye arsa bulunabiliyor. Süleymaniye'yi 2-3 katlı Osmanlı mimarisindeki binalarla yenileyeceğiz" dedi. Geri dönüşüm projelerinin önemine de dikkat çeken Yıldırım, bu projeler sayesinde İstanbul'un 30 yıl içinde tamamen yenilenmesi gerekiyor. Biz, bu dönüşüm projelerine müteahhitlerimizi de yöneltmek istiyoruz" dedi.  (Hürriyet)


Geri Dön