Emlak Konut

Lüks konutlara talep azaldı!

Emlak Konut'un, 'Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış Raporu'na göre, ortanın üstü ve lüks segmentte konuta olan talep yavaşladı. Buna karşın orta ve alt grubun konut ihtiyacı yoğun olarak sürüyor.

Raporda konut balonu ihtimali olan tek bir bölgeye de işaret ediliyor. O da Suriyeli göçmenlerin talebi ile patlayan Gaziantep. 


Raporda ayrıca 2013'ün son çeyreğinde ve 2014'ün ilk yarısında beklemeye geçen talebin, 2014'ün üçüncü çeyreğinden sonra yeniden canlanmaya başladığına da işaret edildi. 


2 BÖLGEDE FİYATLAR DÜŞÜYOR 


Raporda Ocak 2010 ile Kasım 2014 arasında Artvin-GiresunGümüşhaneOrdu-Trabzon bölgesinde fiyatların yüzde 3.9, "VanBitlis-Hakkâri bölgesinde yüzde 5.02 gerilediğine işaret edildi. 

Neden olarak ise "Demografik etmenler, göç, yabana yatırımcı azlığı, gelir etkisi şeklinde ifade edilebilir" yorumu yapıldı.

 

BALON YOK, HATTA EN RİSKSİZ ÜLKEYİZ 


Türkiye'de konut arzı ile talebin yavaş yavaş daha stabil bir hal almaya başladığına işaret edilen raporda, yıllık ortalama 1 milyon adet konutun el değiştirdiği, yıllık 600 bin adet konut ihtiyacının da sürdüğü ifade edildi. Raporda Deutsche Bank'ın Mayıs 2014'te, küresel konut fiyatlarını incelediği raporuna atıfta bulunularak, "Balon olup olmadığına yönelik olarak incelenen ülkelerde kişi başına düşen oda sayısı baz alınarak yapılan değerlendirmede Kanada kişi başına düşen 2.6 oda sayısı ile en fazla 'balon' riski barındıran ülke konumundayken, Türkiye kişi başına düşen 0.8 oda ile 'en risksiz' ülke olarak görülmektedir" denildi.

 

Emlak Konut GYO tarafından hazırlanan 'Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış' adlı raporda konut sektöründe lüks ve orta segmentte talebin yavaşladığına dikkat çekildi. Türk inşaat ve konut sektörünün önümüzdeki dönemde de büyümeye devam edeceğine yer verilen raporda, "Türk konut sektöründe orta ve orta alt guruba ait konut ihtiyacı oldukça yoğun olarak sürmektedir. Orta üst ve lüks segmente ise talebin orta alt segmente göre biraz yavaşlamakta olduğu söylenebilir. Türk inşaat ve konut sektörü büyüyen Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam edecektir" denildi. 


Fiyatlar konusunda zaman zaman yaşanabilecek dalgalanmaların çöküş veya balon olarak adlandırılmaması gerektiği vurgulanan raporda şöyle denildi: 'SURİYELİ GÖÇMEN FİYATI ARTIRIYOR' "Son verilere göre fiyat artışı makul bir eğilimde devam etmekte olup hesaplamalarda balonlaşma ihtimali olan tek bir yöreye rastlanmıştır. Söz konusu Gaziantep-Kilis-Adıyaman yöremizde de fiyat artışları reel anlamda yüzde 53.9 düzeyindedir. Bu bölgedeki fiyat artışının temel nedeni ise Suriye, Irak gibi ülkelerden gelen göçmenlerin yoğun talebi olarak gösterilebilir. 

Dolayısıyla fiyat atışı özel bir durumdan kaynaklanmakta olup bölgeseldir." 


Habertürk