Sektörel

Lüks konutların vazgeçilmezi akıllı binalar!

Lüks konutların vazgeçilmezi haline gelen akıllı bina teknolojilerinin kullanımı, orta segmentteki yapılarda da hızla yaygınlaşıyor. Akıllı binalar, kullanıcılarına enerji verimliliği ve konfor vadediyor.

Hayatın her alanında ağırlığını artıran dijitalleşme, sadece günlük yaşamı değil, insanların yaşadığı ve çalıştığı mekânları da hızla değiştiriyor. İnşaat şirketleri de yapıları, yeni nesil teknoloji kuşağının gereksinimleri ve beklentileri doğrultusunda teknolojiyle donatarak inşa ediyor.

 

TOKi Haber Dergisi'nde yer alan habere göre; Teknoloji kullanımı, konfor ve sürdürülebilirlik, son yılların en önemli kavramları. Kentsel alanlardaki arazi azlığı nedeniyle yapıların yükselmeye devam etmesi ise insanların yaşadığı ve çalıştığı mekânları etkili bir şekilde kontrolü altında tutmasını zorunlu kılıyor. Binalarda çalışan ve yaşayan insanlara gerekli konfor şartlarının sağlanması için büyük yatırımlar yapılarak ısıtma, soğutma, havalandırma ve aydınlatma gibi tesisatlar kuruluyor. Ancak bu yatırımlardan en yüksek faydanın alınabilmesi için sistemlerin kontrolü büyük önem kazanıyor. Bina işletiminde artan enerji ve iş gücü maliyeti, daha karmaşık hale gelen sistemlerin kontrolünü kolaylaştırmak için bina otomasyon sistemlerini ortaya çıkarıyor.

 

MAKSİMUM KONTROL, MİNİMUM MALİYET

 

Günümüz yüksek katlı binalarında asansör, yangın ve iklimlendirme sistemleri, havalandırma, aydınlatma, perde kontrolleri ve güvenlik sistemleriyle bunların kontrolü, mekanik bir şekilde yapılamayacak kadar karmaşık bir yapıya sahip. Ayrıca, binaların olmazsa olmazı haline gelen bu sistemler, enerji tüketimini de artırıyor. Bu noktada bina otomasyon sistemleri, kullanıcılara maksimum kontrol ve minimum maliyetle mükemmel bir işlevsellik sunuyor. Hızla yaygınlaşan mobil teknolojiler ve nesnelerin interneti gibi yeni gelişmelerle, kullanıcılara uzaktan kontrol imkânı sunan bina otomasyon sistemleri, inşaat şirketleri için olmazsa olmaz bir hale geliyor.

 

Kuzu Grup’un CEO su Özen Kuzu konuyu bir adım ileriye taşıyor. Kuzu, geleceğin yapılarım inşaat şirketlerinden çok yeni jenerasyonun ve teknolojinin belirleyeceği düşüncesinde: “inşaat sektöründe dijital bir çağ başladı, insan hayatını kolaylaştıran teknolojik ivmeler inşaat sektörünü de gelişime ve değişime açık hale getirdi.” Teknoloji kullanımı özellikle yeni nesiller için hayatın asli parçalarından biri haline gelmiş durumda. Doğal olarak inşa edilecek yaşam alanlarının da bu yeni yaşamla uyumlu olması gerekiyor.

 

Bina teknolojileri gelişirken kaçınılmaz olarak şehirler de aynı yaklaşımla yeni bir mimari ve teknolojik düzeye çıkacak. Akıllı bina sayısının artmasıyla enerji, ısıtma ve soğutmanın tek bir merkezden yönetildiği ve kullanıcı gereksinimlerini algılayabilen teknolojiler daha yoğun bir şekilde kullanılacak. Üstelik bu yapılar kente de entegre edilecek. Kent yönetimlerinde enerji tasarrufu başta olmak üzere kaynak kullanımından tasarruf edilmesini sağlayacak uygulamalar geliştirilerek yaygınlaştırılacak.

 

AKILLI BİNA OTOMASYONUNUN AVANTAJLARI

 

Daha Çok 

Konfor Akıllı ev sistemleri ile ısıtma ve aydınlatma gibi ihtiyaçları oda ya da kata göre belirlemek mümkün. Sistem, programlanan istekler doğrultusunda kendisini ayarlar ve birçok işlemi otomatik olarak müdahaleye ihtiyaç duymadan gerçekleştirir.

 

Yüksek Güvenlik 

Binaya izinsiz girişleri belirlemek için pencere ve kapılardaki hareketleri izler, gerektiğinde güvenlik aydınlatması sağlar. Acil durumda otomatik olarak telefonla yardım çağırabilir. Ayrıca yangın, su veya elektriğin hatalı kullanımı sonucunda oluşabilecek tehlikeleri önler.

 

Düşük Maliyet 

Akıllı ev sistemleri yüksek enerji verimliliği sağlar. Tek oda kontrolü ve otomatik jaluzi pencere sistemleri ile yılda yüzde 30'a varan enerji tasarrufu sağlamak mümkün.

 

TÜRKİYE İMSAD BAŞKANI FERDİ ERDOĞAN


AKILLI BİNA, AKILLI KENT

 

 

 

Ferdi Erdoğan, akıllı yapılaşma ve şehirleşme ile sürdürülebilir yapı, enerji tasarruflu yapı, sıfır enerjili yapı ve su tasarruflu yapılarla birlikte özellikle sürdürülebilir geri kazanımlı atık yönetiminin, gelecekteki inşaat sektöründe daha geniş bir yer kaplayacağını belirtiyor.

 

Akıllı bina teknolojileri ve otomasyonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte bu uygulamalar için kullanılan malzemelerin, inşaat sektöründeki ağırlığı artmaya devam ediyor. İnşaat malzemeleri sektörünün çatı örgütü Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan da “Akıllı binaların, yeşil binaların, pasif evlerin ve akıllı kentlerin planlandığı bir dünyada, inşaat malzemesinin sadece çimento ve demirden ibaret olmadığı nettir. Isıtma, soğutma, aydınlatma, seramik, boya, yalıtım, güvenlik, tuğla, gaz, beton, kapı, pencere, cam, mobilya, ankastre malzemeler ve beyaz eşya temiz bir konutun bileşenleridir. Temelinde de birçok fonksiyon yer alır” diyor. Ferdi Erdoğan’ın dikkat çektiği bir diğer konu da yaşanan dijital dönüşüm. Erdoğan, “Modernleşme çağında yapılar da şehirler de teknolojiyle ve teknolojinin getirdikleriyle entegre hale geliyor. Gelecekte, akıllı yapılaşma ve şehirleşme ile birlikte sürdürülebilir yapılar, enerji tasarruflu

yapılar, sıfır enerjili yapılar, su tasarruflu yapılar ve özellikle sürdürülebilir geri kazanımlı atık yönetimi inşaat sektörünün ana gündem maddeleri arasında daha geniş bir yer alacak” diyor. Erdoğan’a göre, insanların konforlu yaşamları, akıllı binaların ve akıllı kentlerin vizyonlarını belirleyecek.

 

 

BERKER TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ MEDENİ KAHRAMAN

DİJİTAL ANADOLU

 

 

Adana'da akıllı bina teknolojileriyle donatılmış 50'nin üzerinde rezidans projesi yaptıklarını söyleyen Medeni Kahraman, 2010'dan bu yana özellikle İstanbul'da yoğun olarak kullanılmaya başlanan akıllı bina teknolojilerinin Anadolu'da da yaygınlık kazandığını belirtiyor. 

 

Dünyada akıllı bina sistemlerinin standartlarını belirleyen KNX’in kurucuları arasında yer alan Berker, 2008den bu yana Türkiyede de faaliyet gösteriyor. Şirketin Türkiye Genel Müdürü Medeni Kahraman, akıllı bina teknolojilerinin artık sadece lüks projelerde değil, orta segmentte yer alan konut projelerinde de vazgeçilmez bir hale geldiğini söylüyor. Kahraman, daha çok İstanbul, Ankara ve İzmirde kullanılmaya başlanan bu sistemlerin Adana'dan Şanlıurfa'ya kadar Anadolu’nun birçok kentinde de uygulanmaya başladığını açıklıyor. Medeni Kahramana göre teknolojinin gelişmesi ve yaygınlığın artmasıyla birlikte bu sistemlerin inşaat maliyetleri içindeki payı yüzde Tin altına inmiş durumda. Ancak binalara kattığı katma değerin çok yüksek olduğu görüşünde. Kahraman, çok katlı projelerde standart ürün ve hizmetlerin kullanılmadığını söylüyor. Kahraman, “Firmalar, bu prestijli yapıları daha da özel hale getirmek için birtakım isteklerde bulunabiliyor. Biz de Türkiye’de Berker’e bağlı Ar-Ge grubu oluşturduk. Söz konusu ekip, hem dokunmatik ekran hem de onun içerisindeki yazılımları müşterilerin talepleri doğrultusunda özelleştirebiliyor” diyor. Yaptıkları araştırma geliştirme faaliyetleriyle android işletim sisteminin yanı sıra Ipad ve Iphone gibi cihazlarla entegre çalışabilen yapılar geliştirdiklerini anlatan Kahraman, sistemleri mobil teknolojilerle uyumlu hale getirerek kullanımını basitleştirmek için sürekli geliştirmeler yaptıklarını söylüyor. Medeni Kahraman, konut projelerinde yer alan akıllı bina çözümlerinin odağında daha çok, konforu artırarak kullanım kolaylıkları sunmaya odaklandıklarını belirtiyor. Otel ve ofis gibi yine akıllı teknolojilerin yoğunluklu olarak kullanıldığı ticari işletmelerde ise özellikle enerji verimliliğinin ön planda olduğunu vurguluyor. 

 

Kahraman, daha çok İstanbul, Ankara ve İzmir'de kullanılmaya başlanan bu sistemlerin Adana'dan Şanlıurfa'ya kadar Anadolu'nun birçok kentinde de uygulanmaya başladığını açıklıyor.