Lütfü Savaş: Antakya dünya kenti olma yolunda!
22 aydır görevde bulunan Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, kent için birçok önemli çalışmaya imza attıklarını söylüyor. Lütfü Savaş ol, köprü, çevre düzenleme gibi konuların yanı sıra kültür ve spora da önem verdiklerini belirtiyor
22 aydır görevde bulunan Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, kent için birçok önemli çalışmaya imza attıklarını söylüyor. Başta altyapı çalışmaları olmak üzere, yol, köprü, çevre düzenleme gibi konuların yanı sıra kültür ve spora da önem verdiklerini belirten Başkan, su günlerde teleferik projelerini hayata geçirmeye çalıştıklarını ifade ediyor.
Antakya, bilinen 7500 yıllık tarihi geçmişiyle, üç semavi dinin bir arada yaşadığı, Türkiye'nin ve dünyanın müstesna şehirlerinden biri. Antakya, Anadolu'nun ilk camii olan Habib-i Neccar Camii'ni, Hıristiyan alemi için dünyada beş hac merkezinden biri olarak kabul edilen St. Pierre Kilisesi'ni ve Tunus Bardo Müzesi'nin ardından dünyanın ikinci mozaik müzesi olarak kabul edilen Antakya Arkeoloji Müzesi'ni bünyesinde barındıran tarihi bir kent konumunda. Aslen bir tıp doktoru olan Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, AKP'den aday olduğu 2009 yerel seçimiyle göreve geldi. Bugüne kadar pek çok projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, dergimizin sorularını yanıtladı:
Göreve geldiğinizden beri ne gibi alt yapı çalışmaları yaptınız
şehrimizin altyapısı maalesef uzun yıllardır ihmal edilmişti. 22 ay önce göreve başladığımızda kent genelinde bu konuda hummalı bir çalışma başlattık. Yağmur suyu, içme suyu ve kanalizasyon anlamında toplam 115 km. altyapı hizmeti gerçekleştirdik. Bu rakam önceki yıllarla kıyaslandığında 35-40 katı diyebilirim. Gururla ifade ediyorum ki 22 aylık görev süremiz içinde Antakya'nın 50 yılını kurtaracak altyapı hizmeti gerçekleştirdik. Hedefimiz kentin tüm altyapısını 100 yıl yetecek biçimde çözmek.
Bağrıyanık Mahallesi'nden Hürriyet Caddesi'ne bölgenin alt yapı ve çevre düzenlemesi hakkında neler söyleyeceksiniz
Biliyorsunuz Antakya tarihi bir şehir. Bu bölgede başlatmış olduğumuz altyapı çalışmaları esnasında 2300 yıllık tarihi bir su tüneline rastladık. Hemen koruma altına alarak, restore edip kent turizmine kazandırılması noktasında çalışmalar gerçekleştirdik. Altyapı çalışmalarımızı da aynı anda yürütmeye devam ettik. Projenin devamında Hürriyet Caddesi'nin altyapısını tamamen yeniledik. Yeni göreve başladığım günlerde şehrimizde yaşadığımız sel felaketi sonrasında bu caddede faaliyet gösteren tüm işyerleri maalesef sular altında kalmıştı. Bu sorunu yaptığımız altyapı çalışmasıyla ortadan kaldırdık. Bu caddemizde şimdi de üst yapı çevre düzenleme çalışmalarına başlandı. Ocak ayı sonlarına doğru Kentin en yoğun caddelerinden biri olan Hürriyet Caddesi hak ettiği görünüme kavuşacak.
Antakya-Harbiye Su İsale Hattı Yenileme Projesi'nden söz eder misiniz
Antakya'nın doğu yakasının tamamını ve batı yakasının da bir bölümünün su ihtiyacını karşılayan Harbiye-Antakya su isale hattı artık ihtiyaca cevap veremeyecek duruma gelmişti. Hem boruların kanserojen madde içeren aspest özellikte olması halk sağlığı açısından tehlike arz ediyordu hem de yüzde 70'e varan su kaçakları suyun tazyikli bir şekilde şehrimize ulaşmasını engelliyordu. Bir taraftan da bu açığı direme adına farklı bölgelerde açılan su kuyuları elektrikli jeneratörler vasıtasıyla çalıştırılıyor, bu da elektrik gideri anlamında büyük yük getiriyordu. Tüm bu sorunları çözme adına 3105 m uzunluğundaki Antakya-Harbiye su isale hattını tamamen yeniledik, isale hattına halk sağlığına uygun olan polieten borular döşedik. Yeni çalışmayla birlikte hem su kaçaklarını önlemiş olduk, suyun şehre yeterli seviyede gelmesinin ardından bazı su kuyularını pasif hale getirdik. Bu sayede yılda 1 milyon 550 bin TL elektrik tasarrufu sağladık. Projeye yaptığımız yatırımın parasını 6-7 ayda çıkarmış olduk.
Doğalgaz çalışmaları hakkında neler söyleyebilirsiniz
Doğalgaz döşeme çalışmaları yüklenici firmanın çalışmalarıyla hızla devam ediyor. Kazılan yerleri belediye olarak anında kapatıp asfaltlıyoruz. çalışmalara ilk önce ana caddelerimizden başladık. Bir taraftan ana hatların döşemeleri sürerken, diğer taraftan da binalara hatların ve ana saat kutularının montaj çalışmaları sürüyor. Hedefimiz 2011 yılında tüm bu altyapı işlemlerini tamamlayıp şehrimizi doğalgazın gelişine hazır hale getirmek.
Antakya'daki tarihi mekanlarının restorasyonu konusunda ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz
Kentimizin yararına olan her konuda olduğu gibi bu konuda da şehrin tüm dinamikleriyle ortak hareket ediyoruz. 2009 Ekim ayında şehrimizde Hatay Valiliği'nin önderliğinde tüm sivil toplum örgütlerinin, kamu personelinin, dini ve cemaat liderlerinin, Tarihi Kentler Birliği ve çekül Vakfı yöneticilerinin, esnaf temsilcilerinin, mahalle muhtarlarının, 7'den 70'e her yaştan 8-10 bin vatandaşımızın katılım gösterdiği 'Kültür Yürüyüşü' gerçekleştirdik. Yürüyüşün amacı, kent insanımızı şehrimizin tarihi dokusuna sahip çıkılması, korunması, yaşatılması ve bu konuda kentlilik bilinci oluşturulması konusunda hareketlendirmekti. Ayrıca şubat 2010'da Tarihi Kentler Birliği Antakya Buluşması'na ev sahipliği yaptık. 800'e yakın bilim adamı, akademisyen, gazeteci, belediye başkanı, Tarihi Kentler Birliği ve çekül Vakfı üyelerinden oluşan konuklarımızı şehrimizde ağırladık. Antakya'nın tarihi zenginliği ve geleceği hakkında yoğun istişarelerde bulunduk. Bunun meyvelerini toplamaya başladık. Hatay Valiliği'mizle işbirliği içinde Kurtuluş Caddesi'nden başlayan, çankaya ve Örnek Sokaklarda devam eden, tarihi mekanların restorasyon çalışmaları devam ediyor. Özellikle vurgulamak istiyorum ki Uzun çarşı bölgesi'ni kapsayan ve 3 bin metre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun cephe iyileştirme çalışmasına başlamış bulunuyoruz.
Antakya Belediyesi olarak park ve yeşil alanlar konusunda ne tür faaliyetleriniz var
şehrimizde mevcut bulunan 45 parkımızın tamamını modernize ettik ve kent insanımıza layık hale dönüştürdük. Ayrıca şehrin muhtelif noktalarında 13 yeni parkın yapımını sağladık. Antakya'nın en büyük parkı olan Belediye Parkı'nı giriş bölümünden başlamak üzere modernize ettik.
Asi Nehri konusunda önemli bir çalışmanız var, bununla ilgili neler söyleyebilirsiniz
Asi Nehri peyzaj ve çevre düzenleme projesi bizden önceki dönemde başlamış bir çalışma idi. Bizler projeyi revize ettik ve çalışmaları hızlandırdık. Özellikle Asi kenarlarında duvarları Amerikan sarmaşıklarla kaplıyoruz. Kenarlara seyir teraslarının, oturma gruplarının yapımını gerçekleştiriyoruz. Bölgeyi ışıklandırıyoruz. Lastik set vasıtasıyla suyu iki metre daha yukarıya çekeceğiz Tabii bu çalışmaları gerçekleştirirken ekolojik dengeleri de gözetiyoruz. Proje tamamlandığında Asi Nehri şehrimize yakışır bir görünüm kazanacak.
Bir teleferik projenizin varlığını öğrendik. Biraz bundan bahseder misiniz
Turizme yönelik önemli bir projenin startını verdik. Habib-i Neccar Dağı'nın zirve kısmından İplik Pazarı'na uzanan, ilk etapta kuş uçuşu 1100 metre uzunluğunda, saatte ortalama 800 insanı taşıyabilecek Teleferik Projesi'nin ilk ihalesini yaptık ve halen ihale süreci devam ediyor. Bu projeden verim almamız halinde ilerleyen dönemlerde hedefimiz tarihi St. Pierre Kilisesi'ne uzanan ve dağ eteklerinde adeta üçgen bir hat oluşturan Teleferik Hattı'nın yapımını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Kentte trafik düzenlemesi ve otopark anlamında ne tür çalışmalar yaptınız
Antakya resmi olarak 202 bin nüfusu olan ancak çevre ilçe ve beldelerin katılımıyla gündüz nüfusu 350-400 bini bulan bir şehir. Dolayısıyla araç ve yaya trafiğine şehrimiz artık cevap veremez duruma gelmişti. Bu konuda Hatay Valiliği ve İl Trafik Komisyonu ile ortak hareket ederek bilimsel çalışmalar gerçekleştirdik, istanbul'dan konunun uzmanlarını şehrimize davet ettik. Sayımlar yaptık, hangi caddeden hangi kavşaktan kaç araç kaç yaya geçtiğini tespit ettik. Dolmuş ve minibüs güzergahlarını inceledik. Konuyla ilgisi olan sivil toplum örgütlerimizle defalarca toplantı düzenledik. Anketler yaptık. Ve şehrimizde özellikle tek yön uygulamalarının ağırlıklı olduğu yeni trafik düzenlemesini uygulamaya geçirdik. Yüzde 80'e varan memnuniyet sağladık. Alternatif 1050 araçlık otopark yeri ürettik. Akis bölgesinde 200 araçlık çok katlı otopark bitmek üzere.
Ekonomist - Hatay