05 / 05 / 2024

Maaş alamayan EYT'liler dikkat! Emekliliğiniz iptal edilebilir!

Maaş alamayan EYT'liler dikkat! Emekliliğiniz iptal edilebilir!

EYT düzenlemesi kapsamında emeklilik başvurusunda bulunanlardan 1 milyon 632 bin kişi maaşlarına kavuşurken, 200 bin kişinin de başvurusu reddedildi. Peki kimlerin maaşları iptal edilebilir? 



EYT ile emeklilik hayali kuran 200 bin vatandaşın emekliliği iptal edildi. Hayalleri suya düşen emeklililer maaşlarına kavuşamadı. Televizyon program yapımcısı Armağan Çağlayan, sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda, beş yıl önce emekli olan bir arkadaşının SGK tarafından arandığını söyledi. Çağlayan, arkadaşına emeklilik işlemlerinde hata yapıldığı, emekli olabilmek için 240 gün daha prim ödemesi gerektiği, beş yıldır aldığı maaşı faiziyle birlikte iade etmesi gerektiğinin söylendiğini açıkladı.

Maaş alamayan EYT liler dikkat! Emekliliğiniz iptal edilebilir!

EYT'DE DE HATALI İŞLEMLER ORTAYA ÇIKABİLİR!

Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli aylığı bağlandıkdan sonra geriye dönük denetim ve incelemeler yapabiliyor. Bu yıl emeklilikte yaşa takılanlar  düzenlemesinden yararlanmak için yaklaşık 2 milyon kişi mart – nisan aylarında emeklilik başvurusunda bulundu.

Habertürk'te yer alan habere göre; SGK yılda normalde 400 bin kişiye emekli aylığı bağlarken, bu yıl başvuran EYT’lilerin büyük kısmına 2-3 aylık süre içinde aylık bağlama işlemi gerçekleştirildi. Emeklilik işlemlerinde birtakım hatalar yapıldığı sonradan tespit edilebiliyor.

İncelemeler sonucunda hatalı olduğu tespit edilen emekli aylıkları iptal ediliyor. Ödenmiş aylıklar da geri istenebiliyor. Bazı durumlarda ise emekli aylığı eksik bağlanmış olabiliyor. Bu kişilerin ise aylıkları düzeltilerek geriye dönük eksik aylıkları ödeniyor.

SON 5 YIL VEYA 10 YIL ÖDENEN MAAŞLAR GERİ İSTENEBİLİR

Emekli aylığı tümüyle kesilen vatandaşlar, o güne kadar aldıkları emekli aylığının iadesinde iki yol izleniyor. Hatalı işlem Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan kaynaklanıyorsa, geriye doğru 5 yıllık dönemde yapılan fazla ödemeler tahsil ediliyor.

Hatalı işlem vatandaşın kasıtlı veya kusurlu davranışından kaynaklanıyorsa geriye doğru 10 yıllık sürede ödenen emekli aylığı geri alınıyor.

SGK’nın hatasından kaynaklanan işlemlerdeki iade sırasında ilk 2 yıl faiz uygulanmıyor, 2 yıldan sonraki taksitlerden faiz alınıyor. Vatandaşın hatasından kaynaklı işlemlerde ise on yıllık sürede ödenen emekli aylığının tamamına kanuni faiz oranı uygulanıyor.

Maaş alamayan EYT liler dikkat! Emekliliğiniz iptal edilebilir!

EMEKLİ AYLIĞI HANGİ SEBEPLERLE HATALI OLUYOR?

Emekli aylığının sonradan iptal edilmesinin altında farklı sebepler yer alıyor. Bunların başında sahibi olduğu şirkette SSK'lı gösterilenler geliyor.

Başkasına ait prim günlerinin yanlışlıkla kaydedilmiş olduğu sonradan ortaya çıkanların ya emekli aylıkları tümüyle kesiliyor ya da kendi çalışması emekli olmak için yeterli ise emekli aylığı azaltılıyor. Fazla ödenen aylıklar geri alınıyor.

Prim borcu nedeniyle BAĞ-KUR sigortalılık süreleri durdurulanlar bu süreyi sadece ihya primi ödeyerek tekrar emekliliklerine saydırabiliyorlar. Bunun için de durdurulan sürenin tamamının priminin ödenmesi gerekiyor.

Durdurulan sigortalılık süresi için askerlik veya doğum borçlanması yapılamıyor. Durdurulan sigortalılık süresine denk gelen askerlik veya doğum gibi hizmet borçlanması yaptığı sonradan tespit edilenlerin emekli aylıkları iptal ediliyor.

Maaş alamayan EYT liler dikkat! Emekliliğiniz iptal edilebilir!

Aynı anda birden fazla işverene bağlı olarak 4/a  statüsünde çalışanlar için işverenler ayrı ayrı prim ödüyorlar. Bir ayda ödenen prim günü 30’u, bir yılda ödenen prim günü ise 360’ı aşamıyor. SGK’nın hizmet dökümünde tüm işverenlerden yatırılan prim günlerinin toplamı yer aldığı için normalde olması gerekenden daha fazla prim günü görünüyor. Böylece, normalde emeklilik için prim günü yeterli olmadığı halde aylık bağlanmış olabiliyor.

Fiilen bir işte çalışmadığı halde kendisini eş dosta ait bir işyerinde sigortalı çalışan olarak göstermiş olanlar sonradan tespit edilebiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kullandığı SAS yazılımı ile sahte sigortalı çalışanlar ile sahte sigortalı çalıştıran işyerleri tespit ediliyor. Bu  programla 2022 yılı itibarıyla 120 bin 362 kişinin sahte sigortalı olduğu ortaya çıkartıldı. Bunlardan daha önce emekli olanların aylıkları iptal ediliyor ve ödenmiş aylıklar geriye dönük olarak faiziyle geri alınıyor.

EYT için yeni yasa teklifi! 1999-2008 arası kademeli emeklilik için düğmeye basıldı!

Geri Dön