05 / 07 / 2024

Maaş bağlandı ama bayrama parasız girdiler… İşte EYT’lilere maaş yatmamasının nedeni!

Maaş bağlandı ama bayrama parasız girdiler… İşte EYT’lilere maaş yatmamasının nedeni!

İşlemlerini tamamlayan ve maaş almaya hak kazanan bazı EYT’lilere, diğer emekliler gibi bayram öncesi maaşlarının yatmamasının nedeni ortaya çıktı. Peki EYT’lilere neden maaş yatmadı? EYT’liler maaşlarını ne zaman alabilecek?



EYT’nin yasalaştığı 3 Mart 2023’ten bu yana başvurularını yapan binlerce kişi maaş almaya hak kazandı.  2022 yılı boyunca yalnızca 1 yıl içinde  sayıları 340 bini bulan vatandaşa aylıkları ödenmeye başlandı. Bu yıl ise  EYT’nin çıkmasından beri 1,5 ayda 600 bini aşkın kişiye emekli maaşları ödenmeye başlanırken, bazı emekli olanlar ise halen maaşlarını alma şansı bulamadı.

MAAŞLAR NEDEN YATMADI?

Bu durumun nedenlerini açıklayan  Ankara  Hacı Bayram Üniversitesi Öğretim Üyesi, İş Güvenliği Uzmanı Dr. Okan Güray Bülbül,  emekli maaş ödemelerinde ilk maaşın emekli olan kişinin doğrudan hesabına yatırılmadığını belirterek,  emeklilik başvurusunda maaş ödemesi için seçilmiş olan bankanın havuzuna aktarıldığını kaydetti.

KRT TV’de yer alan habere göre,  emekli olmayan hak kazanan bir kişinin ilk aylığını mutlaka bankadan çekmesinin gerektiğini belirterek,  “İlgili bankada emeklinin daha önceden açmış olduğu bir hesabı olsa dahi, emekli maaşında eşleştirme yapılmıyor.  Kişi,  emekli maaşını, tercih ettiği bankadan  alacaksa,  daha sonraki aylıkların hepsi bankamatikten çekilebilir. Emekli olanlar, emeklilik başvurusu sırasında eğer banka tercihi yapmamışlarsa, bu durumda  ilk maaşları ise doğrudan PTT şubesine aktarılıyor” açıklamasını yaptı.

Maaş bağlandı ama bayrama parasız girdiler… İşte EYT’lilere maaş yatmamasının nedeni!

KAÇ TL MAAŞ ALACAĞINIZI NASIL ÖĞRENİRSİNİZ?

Emekliliğe hak kazanan pek çok EYT’linin bu şaşkınlığı yaşadığını belirten Okan Güray Bülbül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu ana kadar emekliliğe hak kazanmış olan ve aylık bağlama işlemi gerçekleşen binlerce EYT’li ise ilk maaşının banka hesabına yatmasını beklediğinden dolayı, aylığının hesaplandığından haberdar değil. Bu konuda bilgi almak için elektronik ortamdan takip yapmak olanaklı. E-Devlet panelini kullanarak  ilk aylığın bağlanıp bağlanmadığının kontrolünü sağlayabiliyorsunuz.  E-Devlet paneline girildiğinde,  arama çubuğuna Doküman Yönetim Sistemi ya da kısaca DYS  yazılması halinde emekli, SGK’deki başvurusunun hangi aşamada olduğunu takip edebilir.

Eğer bu arama yapıldığında 'Maaş bağlandı' ibaresini görüyorsanız, bankanıza başvuru gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca emekli eğer arama kısmına ‘aylık’ yazarsa, emekli aylık bilgisine de kolayca ulaşabiliyor.  İlgili sekmeden ayrıca size kaç lira  ödeme yapıldığını da görebilirsiniz.”

 


Geri Dön