Kent Haberleri

Maaşı 10 bin TL olan emeklilere resmen zam yok! Memur ve emeklilere Temmuz zammı şoku!

SGK Uzmanı Nergis Şimşek, memur ve emeklilere yapılacak zam oranı ile ilgili konuştu ve kötü haberi verdi. İşte detaylar...

Milyonlarca memur ve emekli Temmuz zamlarını merakla araştırıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz günü haziran enflasyon verilerinin açıklamasıyla beraber 2024'ün altı aylık enflasyon farkı netleşecek.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Nergis Şimşek, memur ve emekliler için beklenen zam oranı ile ilgili son dakika açıklamalarda bulundu. Nergis Şimşek,  Temmuz ayında Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin maaşlarının yüzde 27 oranında zam beklediğine dikkat çekti.

 

Cumhuriyet'ten Remzi Akkök!ün haberine göre; Sosyal Güvenlik Uzmanı Nergis Şimşek, ilk 6 aylık enflasyon farkını yüzde 27 civarında beklediğine dikkat çekti ve "Son aylarda enflasyon oranları yaklaşık yüzde 3 civarında seyrediyor. Haziran ayı enflasyonu da TÜİK tarafından açıklandığında yüzde 3 civarında olursa 2024 Ocak-Haziran dönemi 6 aylık enflasyonun yüzde 27 seviyesinde geleceği öngörülüyor" ifadelerini kullandı. 

Şimşek, Toplu sözleşme farkının memurlara nasıl yansıyacağına ilişkin de açıklamalarda bulundu ve "7. Dönem toplu sözleşmede memurlar için 2024 yılı ilk 6 aylık dönemde yüzde 15 zam uygulanmıştı. Bu nedenle, bu ilk 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon oranından bu yüzde 15'lik kısmın çıkarılması gerekli. Yani gerçekleşen yüzde 27 enflasyon oranından yüzde 15 çıkarılırsa, memurlar için enflasyon farkı yüzde 12 şeklinde hesaplanıyor. 2024 Temmuz döneminde memurlara yüzde 10 zam verilmesine de yine toplu sözleşmede karar verilmişti. Bu nedenle 2024 Temmuz döneminde hem çalışan hem de emekli memurlara yüzde 12 enflasyon farkı ve yüzde 10 zam olmak üzere toplam yüzde 22 oranında zam uygulanması bekleniyor" ifadelerini kullandı. 

Bu şekilde, hükümet tarafından refah payı veya seyyanen zam gibi adımlar atılmaz ise memurlar,  altı aylık enflasyondan daha düşük bir zam almış olacak.

SGK Uzmanı Nergis Şimşek, emekli aylıklarının zam oranları ile ilgili de açıklamalarda bulundu. 

"6 aylık enflasyon oranı yüzde 27 olarak gerçekleşirse, Bağ-Kur ve SSK emeklileri için yüzde 27 oranında bir artış bekleniyor. Bu artış, emeklilerin 'kök aylıkları' yani prim ödeme gün sayısına ve prim esas kazancına göre hesaplanan gerçek aylıklarına uygulanacak" ifadelerine yer veren Nergis Şimşek, şu anda ödenmekte olan en düşük emekli aylığının 10 bin TL olduğuna, bu tutarın devlet tarafından belirlenen alt sınır olduğuna dikkat çekti. 

Temmuz ayında birçok emeklinin zam alamayacağının altını çizen SGK Uzmanı Şimşek, "Örneğin, bir SSK emeklisinin kök maaşı 8 bin TL ise yüzde 27 zam yapıldığında maaşı 10 bin 160 lira olacak ve bu kişiye 10 bin liranın üzerinde ödeme gerçekleştirilecek. Fakat, kök maaşı 7 bin lira olan bir emekli yüzde 27 zamla 8 bin 890 TL alacak ve bu miktar 10 bin TL'den düşük kaldığı için yine 10 bin lira ödeme yapılacaktır" ifadelerine yer verdi. 

Şimşek, 10 bin TL alt sınırı uygulanması sebebiyle pek çok  emekli, gerçek maaşlarının üzerine ek zam almayacak ve 10 bin TL almayı sürdürecek. 

Benzin litresi 44.67 TL'ye, motorinin litresi 44.64 TL'ye yükselecek! Akaryakıtta dev zamlar kapıda! 

Ev sahipleri 1 Temmuz'da sahalara dönüyor: Kira tespit davaları bitmeyecek!

İstanbul’daki metrekare fiyat ortalaması, Almanya'daki konut fiyatlarıyla aynı!