Kent Haberleri

Maaşlar baştan aşağı değişiyor! Tek tek hesaplandı! İşte 2023 temmuz takvimi...

Asgari ücretli çalışanlar temmuzda maaşlarına zam bekliyor. Asgari ücret zammından etkilenecek GSS primleri, işsizlik maaşı, dul ve yetim maaşı, 65 yaş ve engelli maaşı gibi kalemlerde gelecek açıklamalar yakından izleniyor. İşte asgari ücret zammına ilişkin son gelişmeler... ASGARİ ÜCRETE ZAM ÇALIŞMASI BAŞLADI 2022 senesinde olduğu gibi bu sene de asgari ücrete temmuz ayında ara zam yapılacağı ifade edildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan teklifin ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıp yeni asgari ücreti her zaman belirlenebilirken bu, duruma göre ister yıllık ister aylık olabiliyor.

ASGARİ ÜCRETE ZAM ÇALIŞMASI BAŞLADI

2022 senesinde olduğu gibi bu sene de asgari ücrete temmuz ayında ara zam yapılacağı ifade edildi. Haziran ayı enflasyon rakamlarından sonra asgari ücretli çalışanlarla beraber memur ve emeklilere yapılacak zam oranı da belli olacak.

ASGARİ ÜCRET KAÇ LİRA OLACAK?

2023’ün başında yüzde 54.66 artışla net 8 bin 506 lira, brüt 10 bin 8 lira tutarında olmasına karar verilen asgari ücrette ara zamda 6 aylık enflasyon etkili olacak. Artışta yıllık enflasyon farkı, işverenin prim yükü gibi pek çok etken önemli olacak.

Asgari ücret zammında yüzde 20, 30, 40 üzerinden hesaplamalar yapılacak.

İşte detaylar...

Yüzde 20 oranında bir artış olması halinde brüt 12 bin 10 lira, net 10 bin 200 lira, yüzde 30 oranında bir artış olması halinde net 11 bin 50 lira, brüt 13 bin 10 lira ve  yüzde 40 oranında bir artış olması ise net 11 bin 908 lira, brüt 14 bin 11 lira olacak.

Toplam sigortalı çalışanların yüzde 41'i, 7 milyon 131 bini asgari ücretle çalışırken, asgari ücret zammı dolaylı yoldan herkesi ilgilendiriyor.

KIDEM TAZMİNATI DA ARTACAK

Yeni asgari ücret ile birlikte çalışma ve sosyal güvenlikte pek çok ödeme kalemi tekrar güncellenecek. Minimum maaş ihbar, kıdem tazminatı, emzirme yardımı da yükselecek. Temmuz asgari ücretin yükselmesi ile birlikte kıdem tazminatları son brüt aylık üzerinden hesaplanacak.

İşten ayrılan vatandaşlar için hesaplamada yeni asgari ücretin brüt rakamı geçerli olacak. Asgari ücret bütün iş kollarını içine alacak bir şekilde belirleniyor. İşveren bu ücret tutarının altında ödeme gerçekleştiremiyor.

Emeklilere geri ödemesiz 9 bin TL! Peş peşe açıklandı! Bu parayı hemen alın!

Ekonomistlerden korkutan açıklama: ‘Dolarda karaborsa fiyatı ortaya çıktı!’

Tarım ve Orman Bakanlığı sürpriz personel alımı! Çok sayıda personel alınacak!