27 / 11 / 2024

Maden Tetkik Arama afet riski kitabını yeniden yazıyor!

Maden Tetkik Arama afet riski kitabını yeniden yazıyor!

Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, en son 20 yıl önce hazırlanan ''Türkiye Diri Fay Haritası'nı yenilemesinin ardından, Türkiye'nin heyelan haritasını da derleyerek sayısal ortama aktardı...





Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, en son 20 yıl önce hazırlanan ''Türkiye Diri Fay Haritası'nı yenilemesinin ardından, Türkiye'nin heyelan haritasını da derleyerek sayısal ortama aktardı. Kamu ve özel sektörün hizmetine sunulan haritanın, başta otoyol, boru hattı ve baraj gibi büyük projeler ile yerleşim alanlarının tespitinde fayda sağlaması bekleniyor. 

     En son 1992 yılında hazırladığı ''Türkiye Diri Fay Haritası'nı 6 yıllık çalışmanın ardından güncelleyen MTA, uzmanlık alanına giren jeolojik kökenli doğal afetlerin tespit ve analizine ağırlık verdi. Bu amaçla Türkiye'nin heyelan haritasını derleyen kurum, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) yardımıyla bu haritayı sayısal ortama aktarmayı başardı. 

     Haritaların sayısal ortama aktarılması sayesinde herhangi bir bölge ile ilgili sorgulama yapmak mümkün olurken, aktif deprem fay hattı ya da başka sayısal verilerle heyelan haritasının bütünleştirilmesi, kullanıcılara ilave fayda sunacak. 

     Bu kapsamda oluşturulan 1/1.500.000 ölçekli harita Türkiye genelini kapsarken, 1/500.000 ölçekli 18 harita ile 1/25.000 ölçekli 2 bin 945 haritada daha ayrıntılı verilere yer veriliyor. 

     

     -Kamu ve özel sektör talepte bulundu- 

     

     Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin heyelan haritasının sayısal ortama aktarılması işinin Bakanlığına bağlı MTA'nın yaptığı başarılı çalışmalardan biri olduğunu belirtti. 

     Türkiye'de doğal afetler nedeniyle her yıl can ve mal kayıplarının yaşandığına dikkati çeken Bakan Yıldız, deprem haritasının ardından sayısal ortama aktarılan heyelan haritasının da bu zararları hafifletme amacında olduğunu dile getirdi. 

     BOTAŞ, TEİAŞ, DSİ,  TOKİ  ve Karayolları Genel Müdürlüğü gibi kamu kurumu ile çok sayıda özel sektör kuruluşunun projelerinde heyelan haritasından daha etkin yararlanmak için talepte bulunduğunu bildiren Yıldız, şunları kaydetti: 

     ''Genellikle deprem ve aşırı yağışların tetiklemesiyle oluşan heyelanlar nedeniyle yüzlerce vatandaşımız yaşamını yitirdi, on binlerce ev kullanılamaz hale geldi. Altyapı çalışmaları ve bireysel zararlarla heyelanların ülkemize faturası milyarlarca lirayı buluyor. Teknoloji yardımıyla heyelanın zararlarını hafifletmek istiyoruz. Heyelan haritaları, başta otoyol, boru hattı ve baraj gibi büyük projeler ile yerleşim alanlarının tespitinde faydalar sağlayacak. Böylece heyelanın verdiği zararlar azaltılabilecek.'' 


AA


Geri Dön