03 / 05 / 2024

Madımak Oteli kamulaştırılacak!

Madımak Oteli kamulaştırılacak!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Madımak Oteli'nin kamulaştırılacağını açıkladı



Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Türkiye'deki tarihi kiliselerin özel günlerde ayinlere açılabileceğini belirterek Madımak Oteli'nin kamulaştırılacağını açıkladı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay resmi başvurulara göre tarihi kiliselerde ayinlere, Akdamar Kilisesi'ne haç konulmasına izin verilebileceğini ifade ederken, Ruhban Okulu'nun da açılması gerektiğini vurguladı.

Van'daki Akdamar Kilisesi'ne haç konulmaması konusunda bağnaz bir düşüncelerinin olmadığının altını çizen Günay, “Bize resmi başvuru yok. Türkiye'de Akdamar, Sümela, Saint Paul gibi, Noel Baba gibi yerlerinde özel günlerde ayin yapılmasına dair fikir birliği içindeyiz. Minaresiz cami olmazsa, üzerinde haç olmayan kilise de olmaz. Bunun gereğini yapacağız. Katiyen bağnaz değiliz” dedi. Günay, bu konuda mütekabiliyet esasına da bakmadıklarını, herkesin hakkını, hukukunu korumanın boyunlarının borçları olduğunu ifade etti.

Heybeli Ada'daki Ruhban Okulu'nun 1974'e kadar açık olduğunu hatırlatan Günay, “Bizim yurttaşlarımıza başka topraklarda eğitim almış kişiler eğitim vereceğine, bizim topraklarımızda bu eğitimi alsınlar.. Bu tartışmaları artık geride bırakmalıyız. Mutabakat var aslında ama işin prosedürü neden yürümüyor ben de anlamıyorum” dedi.

BİRİLERİ PİYASAYI YÜKSELTTİ 

Madımak Oteli'nin Alevi çalıştaylarının sonucunda oluşacak yol haritasına göre kamuştarılarak anı evi ya da müze olacağını anlatan Günay, kendisini bu konuda eleştirenlere de şu yanıtı verdi: “Madımak'ın yerinde 15 sene kebapçı vardı. Bana birşey söyleyenler önce aynaya baksın. Ben bunu eleştirdim. Ayıp dedim. Birileri çıktı, biz satın alacağız diye. Piyasayı yükselttiler. Adam da marka değeri yüksek diye 20 trilyon lira para istedi. Kaynak bulup kamulaştırma yapılacak.Bize verdikleri kamulaştırma bütçesi yetersiz. Çalıştayların sonucundan bununla ilgili karar çıkabilir. Eski bakanlar konuşup geziyor. Madımak orda durmuş, akıl öğretiyorlar.”

7'nci Alevi Çalıştayı'nda Madımak da tartışılacak

Alevilerin istek ve beklentilerini öğrenmek amacıyla düzenlenen Alevi çalıştaylarının final oturumunda, zorunlu din dersleri, Diyanet'in yapısı, cemevleri ve Madımak Oteli'nin durumu gibi konular ele alınacak. 28-30 Ocak tarihleri arasında Kızılcahamam'da yapılacak değerlendirme oturumuna Arif Sağ, Ethem Ruhi Fığlalı, Tarhan Erdem, Oral Çalışlar ve Ercan Geçmez'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 40 davetli katılacak. 
Star/Nevin Bilgin


Geri Dön