27 / 04 / 2024

Madımak Oteli'nde yakılan 33 aydın için anıt park yapılacak

Madımak Oteli'nde yakılan 33 aydın için anıt park yapılacak

TMMOB Ankara Şubesi İle Ortaköylüler Sosyal Yardımlaşma Kültür Eğitim ve Sağlık Vakfı (ORVAK), Sivas'taki Madımak Oteli'nde yakılarak öldürülen 33 aydın için anıt park yapma kararı aldı



TMMOB ve ORVAK tarafından gerçekleştirilen toplantı sonrası yapılan basın açıklamasında, Sivas'taki olayın ardından 16 yıl geçmesine rağmen hesabının sorulmamış olduğu savunuldu. Açıklamada, şöyle denildi: "Kişiler üzerinden değil, siyasal yapılanmalar ve ihmaller üzerinden hesaplaşılması gerekmektedir. Bugün tam da bu gerici zihniyetin güçlendiği dönemde tarihimizdeki acı olaylarla yüzleşmek her zamankinden daha önemli ve önceliklidir. TMMOB Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi, 55 yılık geleneğinde olduğu gibi bugün de tarihin derinliklerine gözleyebileceklerini sandıları toplumsal olayların sorumlularından hesap sorma yolunda toplumsal bilinç oluturmayı kendisine görev bilmektedir. 27 Mayıs ile 12 Mart ve idamlar, 1 Mayıs 1977 katliamı, Maraş ve Çorum katliamları, 70'lerdeki 'faili meçhul' cinayetler, 12 Eylül, 6-7 Eylül olaları, 90'lardaki köy yakma politikası ve daha sayamadığımız bir dizi hesabı hala sorulmamış olay, bu ülkenin gerçek anlamda demokratikleşebilmesinin ve vicdanların rahatlamasının önünde ciddi engeller olarak durmaktadırlar. Halkı kamplaştırmayı ve birbirine düşmanlaştırmayı amaçlayan bu olaylar aydınlatılmadan Türkiye'nin barış ve demokrasiye kavuşması hep başka bir baharlarla ertelenecektir" denildi.

Açıklamada, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak yaşanan acı günde hayatını kaybedenlerden Şarkışla-Ortaköy'de doğup büyümüş olan Murat Gündüz ve diğerlerinin anısını yaşatmak adına ORVAK ile birlikte düzenlenen anıt yarışması ile tarihle yüzleşme yolunda atım atıldığı belirtildi. Açıklamanın devamında, şöyle denildi: "Şarkışla'da Kızılırmak Vadisi'ne hakim Ataşlı Tepe'de yine ORVAK tarafından ağaçlandırılan Murat Gündüz Dostluk ve Barış Ormanı'nda Dostluk ve Kardeşlik Anıtparkı'nda yer alacak anıt için düzenlenen ulusal yarışma tüm mimar, heykeltıraş ve ressamlara açıktır. Ülke çapında açılan böyle bir yarışma ile yalnızca Sivas'taki değil, tüm Türkiye'deki mimar ve sanatçıların olayın hassasiyetine yakışır katılımı beklenmektedir." (AA)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Madımak kurbanları anılıyor 
 Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması sonucu hayatını kaybeden 37 kişi olayların 16'ncı yıldönümünde bugün anılacak. Anma etkinlikleri nedeniyle kent giriş ve çıkışlarında emniyet güçleri yoğun güvenlik önlemi aldı. Çok sayıda sivil toplum örgütü ve sendika üyesi bu sabah Ethem Bey Parkı önünde saat 11.30'da bir araya gelerek Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtına kadar yürüyecek. Gruptakiler buraya çelenk koyduktan sonra büyük bir kıyımın yaşandığı Madımak Oteli önüne geçerek karanfil bırakacak.
Mehmet YILDIZ/Sabah

Madımak Oteli müze oluyor

33 aydının katledildiği Sivas'taki Madımak Oteli halen satışta. 8 milyon euro fiyat biçilen otele yurtiçi ve dışından yoğun talep var. Teklif verenler arasında, oteli müzeye dönüştürmek isteyen Kültür Bakanlığı da var.  
 
2 Temmuz 1993 yılında, yani bundan tam 16 yıl önce Sivas'ta Madımak Oteli'nde aralarında 33 aydının bulunduğu 37 kişi devletin gözü önünde, 20 bin vahşinin haykırışları arasında diri diri yakıldı. Kimi yanarak, kimi boğularak can verdi. Türkiye'nin en kara lekelerinden biri olarak tarihe geçti bu olay. Pir Sultan Abdal şenlikleri için Sivas'a gelenler içinde asıl hedef Aziz Nesin idi. O, linçten tesadüfen kurtulurken, yangında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin gibi Türkiye'nin önemli sanatçıları can verdi.
Korkunç olayın ardından Madımak Oteli, yıllarca otel olarak hizmet verdi. Alt katındaki kebapçı ise vicdanları sızlattı. Mart ayında otel, 9 milyon 950 bin euro fiyatla satışa çıkarıldı. Bir emlak şirketi tarafından satışa çıkarılan otel için verilen ilan da vicdanları en az kebapçı kadar sızlattı. Otel şu cümlelerle pazarlanıyordu: "Bölgenin en uzun süre otelcilik hizmeti veren kuruluşudur. Sivas'ın tam merkezindedir. Sivas merkezinde arsa değerleri çok yüksektir ve otel yapılacak boş arsa yoktur. Sivasspor'un gündem yaratan maçlarıyla, Sivas kenti binlerce taraftarın gelip gittiği, hızla artan bir spor turizmi ile tanışmaya başlamıştır. Sivas kentinin tarihi, kültürel ve turistik cazibesinin, ulusal/uluslararası düzeyde artması, halen tüm birimleriyle hizmet vermekte olan Madımak Oteli'ne, her geçen gün yükselmeye devam edecek önemli bir değer kazandırmıştır."
 
Satıştaki otele yoğun talep
Otel halen satışta. Mayıs ayına kadar ilgi olmayınca fiyat 8 milyon euroya düşürülmüş. Dün görüştüğüm binayı pazarlayan emlak şirketi Ermaks'ın yetkilisi, son 2 aydır yurtiçi ve yurtdışından beklemedikleri kadar teklif geldiğini söylüyor. Verilen bilgilere göre, teklif verenler arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı da var. Görüşmelerin çok kısa süre içinde biteceğini belirten yetkili, Kültür Bakanlığı'nın amacının Madımak Oteli'ni müze yapmak olduğunu söylüyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Bakan Ertuğrul Günay da dün, Sivas Katliamı'na yönelik bir basın açıklaması yaparak, "Bu yıl, geçmişin ihmalini ve duyarsızlıklarını aşarak, insanların yanarak öldüğü yerde kebapçı işletilmesinin ayıbından gecikmiş de olsa kurtulduk. Yakın gelecekte gereken öteki düzenlemeleri de mutlaka yapacağız" dedi.
Ben bu açıklamasından umutlandım. Adına "anı evi mi denir, müze mi" farketmez. Müze fikri Sivaslılar'ı rahatsız etse de, kent halkı geçmişi ile yüzleşmek zorunda... Umarım Bakan Ertuğrul Günay, bir an önce bu cesur adımı atar. Benim başlık da gerçekleşir!
 
THY, ABD yolcusunu sağlık
turizmine destekle artıracak
Merkezi Chicago'da bulunan Ortabatı Türk Amerikan Ticaret Odası (TACCI-Midwest) geçtiğimiz ay Chicago'da "Sağlık Turizmi" konferansı düzenledi. Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye'nin Chicago Başkonsolosluğu'nun desteğiyle düzenlenen toplantının ana sponsorluğunu da Türk Hava Yolları (THY) üstlendi.
THY'nin Chicago temsilcisi Rengin Yiğitbaş Akıllıoğlu, geçtiğimiz hafta İstanbul'daydı. Sohbetimiz sırasında bu toplantıyı anlattı. Rakamlar ve gelişmeler gerçekten ilgi çekici...
Dünyada sağlık turizmi endüstrisi 60 milyar dolar civarında. Önümüzdeki iki yıl içinde 100 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sağlıkta da ciddi bir küreselleşme süreci yaşanıyor. Özellikle ABD ve Avrupa gibi büyük sosyal güvenlik sorunları giderek büyüyen ülkeler, tedavi hizmetini daha ucuz ülkelerden almak için anlaşmalar yapıyor. Bu yüzden sağlık turizminde önümüzdeki yıllarda büyük bir patlama bekleniyor.
 
3 milyon ABD'li tedavi
amaçlı seyahat edecek
"Deloitte Sağlık Tüketiciler 2008" anketine göre, 2007 yılında 750 bin ABD'li yurtdışında tedavi amaçlı seyahat gerçekleştirmiş. 2009 yılı tahmini 3 milyon.. 2010'da 6 milyon ABD'linin yurtdışında tedavi görmesi bekleniyor. 2017 ise bu rakamın 16 milyondan fazla olacağı tahmin ediliyor.
ABD istatistiklerine göre 47 milyon Amerikalı'nın sağlık sigortası var. Nüfus yaşlanıyor. Sağlık harcamalarının nasıl karşılanacağı Barack Obama'nın da önünde duran en büyük sorun.
Ayrıca ABD hükümeti sigortasız vatandaşlarının da daha düşük sağlık harcamalarıyla tedavi edilmesini planlıyor ve bazı ülkelerle anlaşma yapıyor. Hindistan bu ülkelerin başında geliyor. Yüzde 14 paya sahip. Tedavi ücreti hemen hemen aynı olan Türkiye'nin payı ise yüzde 2. İşte amaç bu payı arttırmak. En azından yüzde 10'a çıkarmak.
Üstelik Türkiye'nin kaliteli bir sağlık hizmeti sunmak için potansiyeli de yüksek. Çünkü 28 özel hastane ABD'nin aradığı Joint Commission International (JCI) akreditasyonuna sahip. Harvard Tıp Fakültesi, Johns Hopkins Medicine gibi sağlık kurumlarının Türkiye'de partnerleri var.
Akıllıoğlu, bu işbirliğinin artmasıyla THY'nin uçuşlarının sayısının ve güzergahının da artacağını anlatıyor. Bu kapsamda Türkiye'ye gelecek ABD'lilere yönelik hem yolcu hem de yolcu yakınına sistem ücretinde yüzde 25'lere varan indirimler yapılacağını söylüyor.
Türk hastanelerinde ABD'li hastanelerin onda bir fiyatına tedavi yapıldığını da belirten Akıllıoğlu, "Türkiye'nin payı Hindistan gibi 10 milyar dolar olursa THY bundan 1 milyar dolar pay alır. Bu da 1.3 milyon yolcu demektir. Halen 250 bin yolcu taşıyoruz. Bu yolla iki ülke arasındaki ilişkiler de krizlerden arınır" diyor.
Jale Özgentürk/Referans


Geri Dön