Genel

Mado, Simit Sarayı ve Melekler Kahvesi'nden Atina'ya şube

Başbakan'la birlikte Yunanistan'a giden girişimciler, iş bağlantılarıyla döndü. Kebapçı İskender, Mado, Simit Sarayı ve Melekler Kahvesi Atina'da şube açacak

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) organizasyonuyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'ın başkenti Atina'ya düzenlediği resmi ziyarete katılan Kebapçı Yavuz İskenderoğlu İskender, Avrupa'ya açılmanın ilk adımını attı. Ziyaret kapsamında ikili görüşmelerde bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz İskenderoğlu, Yunanlı Thanasis Privolos ile ilk önce Yunanistan'da ardından Avrupa'da ortaklık kurmak üzere el sıkıştı.
Yaklaşık 150 yıllık markanın Türkiye dışına ilk defa Yunanistan üzerinden açılacağını söyleyen İskenderoğlu, kuzu hariç bütün malzemenin Türkiye'den geleceğini açıkladı. Atina'da et ve döner tesisi kuracaklarını kaydeden İskenderoğlu, gereken bütün sermayenin Yunanlı ortağı tarafından konulacağını ifade etti. İskender'in ilk restoranı son dönemde ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'da sıklaşan gösterilerin yapıldığı parlamento binası önünde açılacak. Bu tesis yaklaşık 200 kişilik olacak.
Yavuz İskenderoğlu ile Yunanlı ortağını bir araya getiren Tanaş Miçi, Türkiye'den göçen bir İstanbullu. İstanbul'u çok sevdiğini belirten Miçi, yazın bir ay Burgazada'da kaldığını anlatıyor.

 

İstanbul göçmeni
Tanaş Miçi, "1958'de İskenderun'da askerken İstanbul'a izne geldim. Beyoğlu'ndaki kasap dükkanımıza gittim. Mühürlenmişti. Bu olayın ardından önce annem ve babam sonra da ben Yunanistan'a göç ettik" diyor.

 

Mado Bulgaristan'da üretip Atina'da satacak
Kahramanmaraş'tan doğan Mado dondurmacısı bu yıl içinde Yunanistan'da ilk şubesini açacak. Başbakan'ın gezisine katılan Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur, Yunanistan'a dondurmayı Bulgaristan'daki fabrikadan göndereceklerini söydedi. Kanbur, Avrupa Birliği ülkesi olmasına rağmen Bulgaristan'da işçiliğin Türkiye'ye göre daha ucuz olduğunu, AB'ye gıda ihracatı konusundaki bürokratik engellerden de kurtulacaklarını kaydetti.

 

Simit `Saray'la, falcı kafeyle komşuya gidiyor
DEİK'in organizasyonu ile Başbakan'ın resmi ziyaretine katılan 120 Türk firması 200'ü aşkın ikili görüşmede bulundu. Simit Sarayı'nın Atina'nın en işlek caddelerinden birinde açacağı ilk şube, iki ay içinde faaliyete girecek. Beyoğlu'ndaki Melekler Kahvesi adlı kafenin işletmecisi Levent Ünalan da Atina'da Kayseri mantısı ve yaprak sarması satılan, nargile içilen ve fal bakılan bir kafe açacak.
Dış ticaret az farkla Türkiye'nin lehine
-  Yunanistan ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacmi 2008 yılında 3 milyar 580 milyon 683 bin dolarken ekonomik krizin etkisiyle geçen yıl bu rakam 2 milyar 763 milyon 751 bin dolara geriledi.
-  Türkiye'nin Yunanistan'a olan ihracatı, 2008 yılında 2 milyar 429 milyon 968 bin dolardı. Bu rakamla Yunanistan, Türkiye'nin 12'nci büyük ihracat pazarı oldu.
-  2009 yılında Türkiye'nin ihracatı 1 milyar 634 milyon 76 bin dolara indi. Yunanistan'ın Türkiye'nin ihracat pazarları arasındaki sıralaması da 19'unculuğa geriledi.
-  Türkiye Yunanistan'dan 1 milyar 150 milyon 715 bin dolarlık, 2009 yılında ise 1 milyar 129 milyon 675 bin dolarlık ithalat yaptı.
-  Yunanistan'ın Türkiye'nin ithalat yaptığı ülkeler arasında 2008 yılında 37'nci sıradayken geçen yıl 24'üncülüğe yükseldi.
-  Ocak-mart döneminde Türkiye'nin Yunanistan'a ihracatı 400 milyon 906 bin dolar. Aynı dönemde Yunanistan'dan Türkiye'ye yapılan ithalat 259 milyon 820 bin dolar olarak gerçekleşti.
Mİlliyet