Mağaralar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilke kararlar aldı!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilke kararlarına göre, kullanıma açılacak bunun üzerinde ziyaretçi girişine izin verilmeyecek...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilke kararlarına göre, kullanıma açılacak mağaralar için günlük ziyaretçi taşıma kapasitesi bilimsel raporla belirlenecek, bunun üzerinde ziyaretçi girişine izin verilmeyecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Mağaralara İlişkin Koruma Kullanma Koşulları İlke Kararları, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Mağaraları koruma ve kullanma esaslarına yer verilen kararda, mağara oluşumlarını bilimsel çalışmalar yaparak belirlemenin esas olduğu ifade edildi.
Mağaraların tespiti ve kullanıma açılmasında, mağara ekosistemi konusunda uzman ekiplerce hazırlanan bilimsel rapor doğrultusunda gerekli koruma, kullanma kararları ve tedbirlerin alınması gerektiğine işaret edilen kararda, şunlar kaydedildi:
''Mağara sınırlarının, ekosistem işlevlerini gerçekleştirecek boyutta ve mağara plan izdüşümünden itibaren mağara ekosistemiyle bağlantısı olan diğer karasal ve sucul ekosistemlerin birlikte ele alınarak, en az 300 metrelik koruma alanını kapsayacak şekilde belirlenmesi gerekir.
Mağaranın kullanıma açılmasında sakınca bulunması durumunda yalnızca bilimsel amaçlı araştırmalar için mağaraya girilmesine izin verilir. Bu mağaralara Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin alınmak şartıyla araştırmacılar ve bilim adamları girebilir.
Kullanıma açılması planlanan mağaralara ilişkin hazırlanacak raporlar, mağara içi ve dışının jeolojisi, jeomorfolojisi, hidrojeolojisi, hidrolojisi, mağara içinin klimatolojisi (değişik noktaların sıcaklığı, mutlak nemi), ekolojisi (canlı-cansız ilişkisi, flora, fauna, mikrobiyota vb), arkeolojisi, antropolojisi, oksijen, karbondioksit, metan, hidrojen sülfür gibi gaz ölçüm değerlerini içermelidir.''
Mağaraların kullanım amacına uygun düzenlenecek plan ve projelerin onayından sonra kullanıma ve ziyarete açılabileceği ifade edilen kararda, kullanıma açılacak mağaralar için günlük ziyaretçi taşıma kapasitesinin bilimsel raporla belirlenerek, bu kapasitenin üzerinde ziyaretçi girişine izin verilmeyeceği bildirildi.
Mağaralarda yapılacak her türlü fiziki müdahale ve kullanım talebinin ilgili kurumların görüşleri alınarak, değerlendirilmek üzere ilgili koruma bölge komisyonuna sunulacağı belirtilen kararda, yerleşim yeri içerisindeki mağaralarda koruma alanı mesafesinin, ilgili tabiat varlıklarını koruma bölge komisyonunca belirleneceği kaydedildi.
AA