Mağaza kiralarının düşmesi Ruslara fırsat yaratabilir!
Rusya'nın para birimi rublenin dolar karşısında değer kaybetmesi, Osmanbey, Laleli ve Merter piyasasında panik havası yarattı. Yetkililer mağaza kiralarının düşmesinin fırsat yaratabileceğini söyledi..
Rusya'nın para birimi rublenin dolar karşısında değer kaybetmesi, Osmanbey, Laleli ve Merter piyasasında panik havası yarattı. Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği Başkanı İlker Karataş, Rus müşterilerin borçlarına iskonto yapılmasını talep ettiğini hatta tahsilatlarda da sıkıntı yaşandığını söyledi. Osmanbey'de faaliyet gösteren ve aralarında 2.5 milyon dolar zarara uğrayan firmaların bulunduğunu belirten Karataş, "Çevre ülkelerdeki sıkıntıdan dolayı pazar zaten daralmıştı. Rus halkının alım gücünün yarı yarıya düşmesi bizi çaresiz bıraktı" dedi. Rusya'ya yapılan ihracatın marttan beri azaldığını dile getiren Karataş, "Rusya global entegrasyon sorunlarını çözmedikçe bu durum ülkeyi daha da zora sürekleyecek. Dolayısıyla bu olumsuz tablo bizi de önemli ölçüde etkileyecek" diye konuştu.
MAĞAZA KİRALARININ DÜŞMESİ FIRSAT OLABİLİR
Türk perakendecileri için yıldız ülke konumunda bulunan Rusya, bu alanda faaliyet gösteren işadamlarını da harekete geçirdi. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, Rusya'daki AVM'lerin Türkiye'dekilere benzer bir tutum sergileyerek, dolar kurunu aşağı çekme ve sabitleme konusunda BMD'ye başvurduğunu açıkladı. Doğan, "Ruslar eskiden böyle girişimlerde bulunmazdı. Ancak son yıllarda Türk markalarına büyük ilgi gösteriyorlar. Türkler de orada giderlerini kısarak pazara ayak uyduracak. Hatta düşen mağaza kiraları bu pazarda büyümek isteyen Türk perakendecileri için fırsat bile olabilir"şeklinde konuştu. Eylülden beri Rusya'da 5 mağaza açan Orka Group'un Genel Koordinatörü Osman Arar da, pazarda yeniden yapılanmaya gideceklerini söyledi. Tasarruf tedbirleri almak üzere harekete geçtiklerini belirten Arar, "Pazardan çıkma kararımız yok" diye konuştu.
ANADOLU GRUBU'NDAN TASARRUF TEDBİRİ
Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Rusya'daki krizin Türkiye'de birçok kanaldan hissedileceğini söyledi. Rusya'da yatırım yapan Türk şirketlerinin gelişmelerden etkileneceğini belirten Özilhan, Rusya'da işten çıkarma dahil tasarruf önlemleri için çalıştıklarını açıkladı. Anadolu Efes'in Rusya'da ruble borcunun olmadığını da söyleyen Özilhan, "Rusya'da alım gücünün düşmesi nedeniyle talep bir miktar azalacak. 2015'te pazar daralacak. Tedbirlerimizi alıyoruz" diye konuştu.
MEYVE SEBZECİLER DE RUBLE MAĞDURU
Rublenin dolar karşısında değer kaybetmesi sebze-meyve ihracatçılarını da mağdur etti. Türkiye'nin önemli yaş sebze birliklerinden yapılan ortak açıklamada, "Ambargoyla birlikte Rusya'da ürün fiyatlarının katlanması sonucunda, ihracatçılar yüksek fiyatla aldığı ürünleri bu pazarda büyük zararla satmak zorunda kaldı. Son olarak rublenin değer kaybetmesiyle ihracatçılarımızın alacakları, yüzde 60-70 oranında eridi. Şirketler iflasın eşiğinde" denildi.
Özge Yavuz-Sabah