Mahalli idare birliği nedir?
İl özel idaresi, belediye ve köyü mahalli idare birliği olarak karşımıza çıkan mahalli idare birliği nedir? Mahalli idare birliğinin organları nelerdir? İşte Mahalli idare birliği kanunu hükümleri...
Mahalli idare birliği nedir?
İl özel idaresi, belediye ve köyü mahalli idare birliği olarak tanımlanıyor. Mahallî idare birliği, birden fazla mahallî idarenin, yürütmekle görevli oldukları hizmetlerden bazılarını birlikte görmek üzere kendi aralarında kurdukları kamu tüzel kişisi olarak karşımıza çıkıyor.
Birlik, birlik tüzüğünün kesinleşmesinden sonra Bakanlar Kurulunun izni ile kurulur ve tüzel kişilik kazanıyor. Kurulmuş bir birliğe üyelik, üye olmak isteyen mahallî idare meclisinin kararı ve buna dayalı başvuru üzerine, birlik meclisinin kabulü ile oluyor.
Bu durumda Bakanlar Kurulunun izni aranmıyor. Ayrılmada ilgili mahalli idare meclisinin kararı yeterli oluyor.
Su, atık su, katı atık ve benzeri altyapı hizmetleri ile çevre ve ekolojik dengenin korunmasına ilişkin projelerin zorunlu kılması durumunda; Bakanlar Kurulu, ilgili mahallî idarelerin, bu amaçla kurulmuş birliğe katılmasına karar verebilir. Bu fıkrada belirtilen birliklerden ayrılma da Bakanlar Kurulunun iznine bağlı oluyor.
Mahallî idarelerin bütün görevlerini kapsayacak şekilde genel amaçlı veya amacı açıkça belirlenmemiş birlik kurulamaz.
Birliğin organları
Birliğin organları; birlik meclisi, birlik encümeni ve birlik başkanı olarak sıralanıyor.
- Birlik meclisi, birliğin karar organı olup, birlik üyesi mahallî idarelerin meclislerinin kendi üyeleri veya belediye meclis üyeliğine seçilmeyi haiz kişiler arasından, birlik tüzüğünde belirlenen sayıda ve gizli oyla seçecekleri üyelerden oluşuyor.
Ancak dışarıdan seçileceklerin sayısı mahalli idare meclisinden seçileceklerin üçte birini geçemiyor. Asıl üye sayısının yarısı kadar yedek üye seçiliyor.
- Birlik encümeni, birlik başkanı ile sayısı yediyi geçmemek üzere birlik tüzüğünde gösterilecek sayıda meclis üyesinden oluşuyor. Ülke düzeyinde kurulan birliklerde bu sayı iki kat olarak uygulanır. Bu üyeler, birlik meclisince, dönem başı toplantısında kendi üyeleri arasından gizli oyla bir yıllığına görev yapmak üzere seçilir. Birlik başkanı, encümeninin de başkanıdır.
- Birlik başkanı, birlik idaresinin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisi oluyor.
Mahalli İdare Birlikleri Kanunu!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com