30 / 04 / 2024

Mahmut Çelikcan Yüreğir'deki dönüşümü anlattı!

Mahmut Çelikcan Yüreğir'deki dönüşümü anlattı!

Adana Beş Ocak Gazetesi, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan'dan Yüreğir'deki projeler hakkında bilgi aldı. Çelikcan, Kentsel dönüşüm, yeni yaşam alanları, yol çalışmaları gibi birçok projeyle Yüreğir'in çehresini değiştirmeye devam ediyor.



Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan'la yaptığımız röportajda, Çelikcan'ın projelerini detaylandırdık. Kentsel dönüşüm, yeni yaşam alanları, yol çalışmaları, kültür evleri gibi birçok projeyle Yüreğir'in çehresini değiştirmeye devam eden Başkan Çelikcan, sosyal belediyecilik anlamında da Yüreğir'in öncü olduğunu söylüyor. 



Haber Merkezi: Belediye Başkanı seçildiğinizden bu yana en önem verdiğiniz konulardan biri kentsel dönüşüm. Özellikle Yüreğir'de kentsel dönüşüm ayrı bir önem arz ediyor. Bu konudaki çalışmalarınız ne aşamada?


YENİ YAŞAM ALANLARI OLUŞTURUYORUZ


Mahmut Çelikcan: Yüreğir Belediyesi olarak başlattığımız yerinde kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor. Kışla Mahallesi'nde devam eden 1. etap kentsel dönüşüm çalışmaları tamamlanmak üzere. 2. etap kentsel dönüşüm çalışması ise başladı.  63 dönüm alan üzerinde yapılacak olan 2. etap kentsel dönüşüm çalışması ön protokolü imzalandı ve zemin etüt çalışmalarının yanı sıra arazi tespit çalışmaları başlamış durumda. Amacımız yeşil alanı, otoparkı ve sosyal donatıları olan yeni yaşam alanları oluşturmaktır.


Haber Merkezi: "Yerinde ve gerçek kentsel dönüşüm" diyorsunuz. Bunu biraz açabilir miyiz?


354 KONUT HAK SAHİPLERİNE VERİLECEK


Mahmut Çelikcan: Yerinde ve gerçek kentsel dönüşüme Kışla Mahallesi'nden başladık. İlk önceleri vatandaşlarımız tereddütlü yaklaştılar. Çok zorluk çektik. Çok şükür 1 etap çalışmamız tamamlanmak üzere. 60 dönüm alan üzerinde bulunan 324 daire ve 15 işyeri yıkılarak 772 daire ve 43 işyeri yapılıyor. 354 konut hak sahiplerine verilecek. Geri kalan 418 konuta ise 2. etap kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında antlaşmaya vardığımız vatandaşlarımıza vereceğiz. Yeni ilan ettiğimiz 2. etap kentsel dönüşüm alanı 63 dönüm. Alan üzerinde ilk tespitlere göre 224 bina ve 415 bağımsız bölüm bulunmaktadır. Görevli arkadaşlar burada bulunan vatandaşlarla birebir görüşüp yerinde tespit yapacaklardır. Çalışmalarımız etap etap devam edecektir.


Haber Merkezi: Konu kentsel dönüşüm olunca halk da bir güvensizlik ve tedirginlik söz konusu oluyor. Siz bu sıkıntıları nasıl aşıyorsunuz? 


KUŞKULAR GİDERİLDİ


Mahmut Çelikcan: Kentsel Dönüşüme başlarken vatandaşların temkinli davrandığı doğrudur. Önümüzdeki Sinan Paşa örneği vatandaşlarımızı tedirgin ediyordu. Orası yıllardan bu yana çözülememiş durumda. Ama çok şükür başladık ve 1. etabı bitirmek üzereyiz. 2.  etap kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. Bizim bu işe verdiğimiz önemi ve halkımızın bize verdiği desteğin sonucunda kuşkular giderildi. Bunun yanı sıra Karacaoğlan, Cumhuriyet, Başak, Yavuzlar, Serinevler ve Akıncılar Mahallerindeki kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam etmektedir.


Haber Merkezi: Bir başka önemli projeniz Kültür Evleri? Gençlerin iş bulması anlamında önemli bir işlevi var. Bu konudaki çalışmalarınızı anlatır mısınız?


KÜLTÜR EVLERİ İŞ SAHİBİ YAPIYOR


Mahmut Çelikcan: Hizmete açtığımız kültür evlerinde verilen eğitimler gençleri meslek sahibi ve iş sahibi yapıyor. 19 Mayıs Ahmet Yesevi Kültür Evi'nde Elektrik Ark Boru Kaynakçılığı Kurs (ARGON) eğitimini tamamladıktan sonra iş sahibi olan gençler, gelip teşekkür ettiler.  Burada aldıkları eğitim sayesinde iş sahibi olduklarını belirten kursiyerler, "Kültür Evleri yapılmasaydı biz bu eğitimleri alamazdık. Bizler için çok güzel bir hizmet. Emeği geçen bütün herkese teşekkür ediyoruz" diyorlar. 

Kültür evlerinde eğitim gören kursiyerlerin iş bulmaları bizi de çok mutlu ediyor.  Adana'da ilk olarak 19 Mayıs Ahmet Yesevi Kültür Evi'nde verilen Elektrik Ark Boru Kaynakçılığı ve ARGON kursları birlikte verilmektedir. 

352 saat süren kurslar sayesinde birçok kursiyerimiz iş sahibi oldular. Kurslarımızdan mezun olan gençlerimiz Adana'da belli işyerlerine işe yerleşirken yurt dışında bile iş sahibi olan gençlerimiz oldu. Rusya'da ve Suudi Arabistan da çalışan gençlerimiz var. 11 adet kültür evinde bugüne kadar 25 bin civarında kursiyer 66 branşta sertifika aldı ve bin civarında kursiyer de iş sahibi oldu.


Haber Merkezi: Yol konusu da Yüreğir'de önemli bir sorun. Bu sorunu aşmak için neler yaptınız?


YOL ÇALIŞMASI KESİNTİSİZ BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR


Mahmut Çelikcan: Yol çalışmaları kesintisiz olarak devam ediyor. Görev yaptığım süre içerisinde 20 yılda yapılan yol çalışmasından daha fazla yol çalışması yaptık. Bu güne kadar 435 bin ton asfalt,1 milyon metre sathi kaplama çalışması yapıldı. Bu kadar fazla çalışmaya rağmen hala eksik kalan yollarımız var. Ama eskiye nazaran Yüreğir'de yol sorunun büyük ölçüde çözdük. Çalışmalarımızı aksatmadan devam ettiriyoruz.


BU SENE 35 BİN SICAK ASFALT DÖKÜLDÜ


Yüreğir'de yol çalışmaları bir kaç koldan devam ediyor. Ulubatlı Hasan ve Kiremithane,     Serinevler, Dadaloğlu, Yeşilbağlar ,Doğankent Kışla, Bahçelievler, Gazipaşa, Cumhuriyet, Solaklı Cumhuriyet Mahallelerimizde asfalt kaplama çalışmaları tamamlandı. 200 sokağın asfalt kaplaması yapılmış durumdadır. Bunun yan sıra Bahçelievler ve Güzelevler Mahallelerimizde sathi kaplama çalışması yapıldı. Solaklı Doğankent, Akdeniz Mahallesi, Bahçelievler ve Koza Mahallemizde yeni imarlı yol açılması çalışması yapıldı. Bize bağlı olan bütün köylere girilmişti. Yakında köylerde sathi kaplama çalışmalarımız da başlayacaktır. Bundan önceki yıllarda 820 bin metre kare köy yolu yapılmıştı. Yapılan yolların dayanıklı ve uzun süre kullanılması için büyük çaba harcıyoruz. Yaptığımız yollar karayolları standardında. Kullandığımız malzemelere ve yapılan işçiliğe çok dikkat ediyoruz. 


Haber Merkezi: Yüreğir'e Yeni Temalı Park için de önemli çalışmalarınız var. Bu çalışmalarınızı da okuyucularımızla paylaşır mısınız? 


YÜREĞİR'E YENİ TEMALI PARK


Mahmut Çelikcan:  Atakent Mahallesi'nde 50 dönümlük alan üzerine yeni bir park için çalışma başlattık. İçerisinde çok değişik faaliyetlerin gerçekleştirileceği temalı parkın bölgede bir ilk olacak. 'Yüreğir'de ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz.


HER YAŞTAN İNSAN FAYDALANACAKTIR


Adana'dan ve çevre illerden herkesin gezmeye gelebileceği bir alan oluşturacağız. Bölgemizde eksikliğini düşündüğümüz parkımızın içerisinde her yaştan öğrencilerimizin faydalanacağı temalı çocuk oyun alanları, planeteryum (müze binası) yapıların yanı sıra gezinti yolları, yürüyüş ve koşu parkuru, bisikletli gezi parkuru, pergolalı gölge alanlar, spor alanları, kermes ve festival alanı, yenilebilir bahçe, kafeteryaları çay bahçeleri, el sanatları sergi birimleri gibi çok değişik faaliyetlerin yapılabileceği alanlar olacaktır.


BÖLGEMİZE CANLILIK KAZANDIRACAKTIR


Yapılacak olan temalı parkın bölgeye bir canlılık kazandıracak. İçerisinde bir çok etkinliğin bir arada yapılacak olması nedeniyle hem Yüregir hem de  Adana  için çok önemli bir projedir. İçerisinde planetyeryum yani uzayla ilgili görsellerin çok boyutlu faaliyetlerini görebileceğimiz bir mekân. Çocuklarımız ve gençlerimiz buradan gökyüzünü çok boyutlu olarak inceleyebilecekler. Bunun yanı sıra hizmete açacağımız Kurtuluş Müzesi ile vatandaşlarımızın daha kaliteli vakit geçirmelerini sağlayacağız.


Haber Merkezi: Sosyal Belediyecilik konusunda çok azimlisiniz.


YÜREĞİR BELEDİYESİ SOSYAL BELEDİYECİKTE ÖNCÜ!


Mahmut Çelikcan:  6 yılda Yüreğir'in çehresini değiştirdik. Hedeflenen kentsel dönüşümle modern bir görünüme kavuşmaya başlayan Yüreğir, ilçeye kazandırdığımız yatırımların yanı sıra sosyal belediyecilik örnekleriyle de öncü oluyor. Kültür Evleri, Engelli Koordinasyon Merkezi, Yüreğir Kültür Merkezi Yüreğir'in gelişimine büyük katkı sağlarken 'Belediyeniz Yanınızda' projesi ile yaşlılar, kimsesizler ve yatağa mahkûm hastalar; 'Hoş Geldin Bebek' projesi ile yeni doğanlar unutulmuyor. 


SOSYAL KONUT PROJESİ BAŞLIYOR


Maddi durumu iyi olmayan ailelere yönelik sosyal konutlar yapılacak Bunun için proje çalışmaları devam ediyor. İlk etapta 1000-1500 konut yapılıp maddi durumu iyi olmayan ailelere uygun koşullarda satılacak.


Özellikle maddi durumu iyi olmayan aileler bir evim olsun da nasıl olursa olsun anlayışıyla hareket edip plansız ve projesiz ruhsatsız yapı yapmaya çalışıyorlar. Bu tür yapılar hep sıkıntılı yapılardır. Bizim ekiplerimiz tespit ettikleri zaman yasal işlem yapmak zorunda kalıyorlar. Vatandaşlarımız ise elektrik ve su aboneliği alamıyorlar. En önemlisi kontrolsüz yapılar çarpık yapılaşmayı da beraberinde getiriyor.


Bizim amacımız yeşil alanı ve sosyal donatıları olan sosyal konutları hayata geçirerek hem vatandaşlarımızın ev sahibi olmalarını sağlamak hem de düzenli ve yaşanılabilir yaşam alanları oluşturmaktır. En önemlisi ise  evi olmayan  dar gelirli ailelerin de  konut sahibi olmalarını sağlayacağız.


Haber Merkezi: Kültür Evleri Projesi'ne geri dönersek, yılda kaç kişiye hizmet veriyorsunuz kültür evleri aracılığıyla? 


EĞİTİM YUVASI KÜLTÜR EVLERİ YILDA 30 BİN KİŞİYE HİZMET VERİYOR!


Mahmut Çelikcan:  En önemli projelerimizden biri olan Kültür Evleri hem çocukların hem de yetişkinlerin uğrak yeri olmaya devam ediyor. Şu anda faaliyette olan 11 adet Kültür Evinde 68 branşta 800'e yakın kursta verilen eğitimlerden her yıl ortalama 30 bin Adanalı faydalanıyor. Yeni açılan Kültür Evleri sayesinde çocuklar hem sokağın olumsuz koşullarından uzaklaşıp, eğitim ve öğretim görüyor, hem de meslek kurslarına katılarak meslek sahibi oluyorlar. 


Her biri 1700 metrekare kapalı alana sahip olan Kültür Evleri bölgede önemli bir eksikliği giderdi. Özellikle son dönemde dershanelerin kapatılacak olmasıyla birlikte Kültür Evleri'nin önemi daha da arttı. Yüreğir Kültür Evleri'nde verilen özel ders takviye kurslarıyla öğrenciler yeni eğitim olanaklarına kavuştu. Ayrıca maddi durumu iyi olmayan öğrencilere yönelik düzenlenen kurslarından geçen yıl binlerce öğrenci faydalandı.  Kültür Evleri'nde düzenlenen meslek kursları sayesinde ise birçok insanımız meslek sahibi oldu. Sürekli gelişen teknoloji ile birlikte ihtiyaç duyulan ara elemanlar için değişik alanlarda kurslar düzenlendi. Kültür Evleri 7 en 70 e bütün vatandaşlarımızın faydalandığı birer eğitim yuvası haline dönüştü.


Adana Beş Ocak


Geri Dön