03 / 05 / 2024

Mahmutbey’deki akaryakıt istasyonu projesi iptal!

Mahmutbey’deki akaryakıt istasyonu projesi iptal!

Mahmutbey’de akaryakıt istasyonu yapmak için hazırlık yapan İTO Başkanı İbrahim Çağlar'ın planı iptal oldu. Araziye konut ve ticari birim yapılacak.



Mahmutbey’de yol üzerindeki bir araziye akaryakıt istasyonu yapmak isteyen İTO Başkanı İbrahim Çağlar'ın planı iptal oldu. Çevre Bakanlığı'nın devreye girmesiyle akaryakıt istasyonu yapılmak istene araziye konut ve ticari alan yapılması kararlaştırıldı. 



İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar'ın ilk kurduğu şirket olan Nurtop Dış Ticaret A.Ş'ye ait olan Bağcılar'daki yaklaşık 2300 metrekarelik arazi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni bir plan hazırlandı. Askıya çıkan planın açıklama raporunda Kadir Topbaş'ın Başkanlığındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) daha önce yaptığı planların yarattığı “mağduriyet” anlatıldı.



İSTASYON OLACAKTI

Bağcılar'da Nurtop A.Ş mülkiyetindeki parseller 2009 yılında İBB akaryakıt istasyonu yapılabilecek hale getirildi. Ancak parsellerin yakınında bulunan Mahmutbey kavşağı ve bağlantı yolları projesi kapsamında yol uygulamaları nedeniyle arazinin ön cephesi ile yol arasında tanımsız alan oluştu. 


2012 yılında İBB, tanımsız alana ilişkin düzenleme yaptı ve kavşak kuzeye doğru taşındı. Bu düzenleme dikkate alınmadan uygulaması bitmiş olan yola paralel tekrar bir yol daha planlandı. Plan açıklama raporunda yapılan bu düzenleme ile İTO Başkanı İbrahim Çağlar'ın arazisinden büyük oranda kamuya terk edilecek alan kesintisi yapılarak tekrar mağduriyete neden olunduğu kaydedildi. Askıya çıkarılan planda önerilen bu yolun, uygulanma şansının bulunmadığı, daha önce yapılan ve uygulamaya geçen proje ile de çeliştiği belirtildi.



ARAZİNİN YÜZDE 80'İ KONUT OLACAK

Mahmutbey kavşak uygulama projesi kapsamında araziye yapılacak akaryakıt istasyonu için giriş-çıkış sağlanamayacağına dikkat çekildi. Ardından arazinin ticari ve konut alanı olarak değiştirilmesi talep edildi. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da Çağlar'ın arazisi için gelen talep doğrultusunda planı 20 Temmuz 2017'de hazırlayarak askıya çıkardı. Yeni plana göre 2 bin 261 metrekarelik alana 11 bin 757 metrekare inşaat yapılacak. Kat yüksekliği de en çok 39.50 metre yani 13 kat olacak. Arazinin yüzde 80'ine konut, yüzde 20'sine ticari birim inşa edilecek.





Sözcü/Özlem Güvemli


Geri Dön