03 / 08 / 2024

Mahmutlar AVM yeniden gündemde!

Mahmutlar AVM yeniden gündemde!

İki yıl önce 31 kişinin gözaltına alınması ve dönemin Mahmutlar Belediye Başkanı Ali Çelik'in de aralarında bulunduğu 17 kişinin tutuklanmasına neden olan Mahmutlar AVM yeniden hortladı.



2013 YILINDA dönemin Mahmutlar Belediye Başkanı Ali Çelik'in de aralarında bulunduğu 31 kişinin gözaltına alınması ve 17'sinin tutuklanmasına neden olan, belediyeye ait kamu arazisi üzerine yapılmaya çalışılan Mahmutlar Alışveriş Merkezi (AVM) krizi yeniden hortladı.   Çelik'in tutuklanmasına neden AVM ihalesini, Mahmutlar Belediye Meclisi tarafından Çelik'in yerine seçilen dönemin Mahmutlar Belediye Başkan Vekili Murat Can meclise taşımış ve oy çokluğu ile iptalini sağlamıştı. İhaleyi kazanan ADT Grup, Mahmutlar Belediye Meclisi'nin ihalenin iptaline ilişkin kararına itiraz ederek konuyu Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkeme ise ihalenin iptali yönündeki meclis kararını geçersiz saydı ve ihale sürecinin devamına karar verdi. Bu kararın ardından ADT Grup, Büyükşehir Yasası nedeniyle Alanya Belediyesi'ne geçen kamu arazisinde AVM Projesi'ni uygulamak için resmi başvuruda bulundu. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, geçtiğimiz Temmuz ayında AVM Projesi'ne ilişkin resmi prosedürleri devam ettirebilmek için konuyu meclis gündemine taşıdı ve meclis Yücel'in talebi üzerine konuyu Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale etti. Ardından konuyu tekrar görüşen Alanya Belediye Meclisi, 5393 Sayılı Belediye Kanunu gereğince bu konuda yetkinin Başkan Yücel'de olduğunu belirterek, meclisin yetki vermesine gerek olmadığı yönünde karar aldı. Ve Başkan Yücel'in onayıyla ADT Grup, kamu arazisinde Mahmutlar AVM inşaatına yeniden başladı. Bu gelişme, çeşitli iddiaları ve tartışmaları beraberinde getirdi. 


'YAPIMI UYGUN DEĞİL'

AVM ihalesini iptal eden dönemin Mahmutlar Belediye Başkan Vekili Avukat Murat Can, Yeni Alanya'nın konuya ilişkin soruları üzerine "O dönemde AVM ihalesi ve sözleşmesine, çok sayıda kişinin tutuklanması ve yargı sürecinin devam etmesinden dolayı izin vermedik. Sözleşmeyi feshettik, verilmiş olan yetkiyi de belediye meclisi kararıyla kaldırdık. Yani iki farklı uygulama yaptık orada, bir tanesi ihaleyi iptal etmek, diğeri de sözleşmeyi iptal etmek. İlgili firma, hem ihale, hem de sözleşme iptaline ilişkin dava açması gerekirken, sadece sözleşmenin iptali için dava açtı. Burada yapılması gereken ya her iki iptale karşı dava açmaktı, ya da her ikisi için meclis kararı almaktı. Bunlar gerçekleşmediği için o AVM'nin yapılması uygun değil" dedi.


'NE YAPTILAR BİLMİYORUM'

Can, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüzdeci olarak tabir ettiğimiz alakasız kişiler bu AVM'nin içerisinden kendilerine düşen dükkanları satıyorlardı. İşte 'Metrekaresi şu kadar, bu kadar' diye satış yapmaya kalktılar. Orada müthiş bir rant dönüyordu. O dönemde bana da teklifler geldi 'Gel bu ihaleyi iptal etme, ne istiyorsan yapalım' gibisinden. Ama biz izin vermedik. Son zamanlarda ne yaptılar, ne ettiler bilmiyorum. Yargı süreci devam ederken, bu AVM'ye ruhsat verilmesi bana etik gelmiyor. Çünkü iki taraf da Ağır Ceza'da yargılanıyor. Belki kısa bir süre sonra o ruhsatı veren de, AVM'yi yapan da cezaevine girecek. Yargı sürecinin sonunun beklenmesi gerekiyor. İnşaat bittikten sonra yargı süreci sonuçlansa ne olur? Atı alan Üsküdar'ı geçmiş olacak zaten."


'KANUNSUZLUK MÜMKÜN DEĞİL'

ADT Grup adını değiştirerek firmasının adını 'Atlas Emlak' yapan ve AVM inşaatını sürdüren Turgut Dingil de iddialara ilişkin Yeni Alanya'nın sorularını yanıtladı. Dingil "Burası belediye arazisi. Kanunsuz olması mümkün değil. Arsa belediyeye ait, bu tür iddialardan dolayı zaten süreç 2-3 yıl uzadı. Yan sınır komşumuzda bir 30 metrelik yer var. Onlar biraz sıkıntı çıkartıyor. Onların arsası yola terk edilmesi gereken 30 metrelik bir yer. Biz inşaat yaparken belediyeden izin aldık. Temel kazdığımız zaman çalışma payı açmamız gerekiyor. Çalışma tamamlandığı zaman onların yeri olduğu gibi kalacak ve sorun olmayacak. İnşaat başlamadan önce oraya bir kaç zeytin fidanı dikmişler. Belediye ile halletmeleri lazım ama birileri gaz veriyor sanırım onlara. Savcılığa gidip ifade bile verdim bunun için. Ortalığı ayağa kaldırdıkları alan da, imar planında yol olarak görünüyor. Yıllardır çözülmemiş bir mesele, AVM yapılırken onu da aradan çıkarmak istediler sanırım. Bir kaç yıldır bizler de uğraşıyoruz. Bu saatten sonra ne ben, ne de belediye kanunsuz bir işe girmez" dedi.


 'USULSÜZLÜK SÖZ KONUSU OLAMAZ'

Dingil, yapının imar planına ve iznine aykırı olarak blok şeklinde yapıldığı yönündeki iddialara ilişkin olarak ise "Böyle bir şey söz konusu olamaz. Bu resmi bir iş ve kanunsuzluk mümkün değil. Burada ne bir santimetre taşma var, ne de başka bir usulsüzlük. Alanya'ya değer katacak bir yatırım için çalışıyoruz. Korkmasınlar, bize iftira atanların arsası olduğu gibi kalacak" şeklinde konuştu.  



Antalya Yeni Alanya


Geri Dön