28 / 04 / 2024

Makbule Yönel Maya: Gayrimenkulde hareket seçimlerden sonra başlar!

Makbule Yönel Maya: Gayrimenkulde hareket seçimlerden sonra başlar!

Makbule Yönel Maya, gayrimenkul sektörünün yerel seçimleri takiben hızlanacağını belirterek, “Konutta 3. Köprü' yle birlikte Uskumruköy, Riva öne çıkar. Galataport’ la Karaköy hareketlenir” diye konuştu...




Değerleme ve danışmanlık alanında faaliyet gösteren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, gayrimenkul sektörünün yerel seçimlere odaklandığını belirterek, “2013 yılı başındaki seyir gibi, yılbaşında yavaşlayan lansmanların, yerel seçimleri takiben hızlanmasını ve lansmanların sayıca artmasını bekliyoruz" dedi. 


MEGA PROJELER

2014 yılında İstanbul'da gelişim gösterecek bölgelerle ilgili de öngörülerde bulunan  Maya, “Ulaşım projelerine ağırlık verilmesi ve bu konuda atılan ‘mega’ adımlarla,  güzergahlar itibariyle gelişim gösterecek bölgeleri tahmin etmek zor değil. Ulaşım projeleriyle, özellikle 3. Boğaz Köprüsü ve Marmara Otoyolu gibi ulaşım ağını tamamen değiştiren projelerin, ilk olarak yerleşim ve konut alanlarını etkilendiği, ikinci olarak merkezi iş alanlarını etkilendiği, üçüncül etki derecesinde sanayi alanlarının olduğunu söylemek mümkün. Bu doğrultuda 3. Köprü ile birlikte konut alanları anlamında; Ispartakule, Uskumruköy, Riva, Polonezköy, Alemdağ ve Sancaktepe’nin önem kazanacağı, sanayi alanları olarak ise Kınalı, Hadımköy ve Pelitli’nin öne çıkacağını düşünüyoruz” dedi. 


2 BÜYÜK ŞEHİR HASTANESİ 

Dünya Bankası desteğiyle devletin sağlık harcamalarını azaltmak, sağlık sektöründe özel girişimlerin payını arttırmak için başlayan sağlıkta dönüşüm programıyla, İstanbul’da iki büyük şehir hastanesi planlandığını hatırlatan Maya, “Avrupa yakasında ve Anadolu yakasında olmak üzere iki şehir hastanesinin temellerinin atıldığı İkitelli-Başakşehir ve Alemdağ-Sancaktepe bölgesinin büyük sağlık yatırımlarıyla önce çıkacak bölgeler olması bekleniyor” diye devam etti. 


KARAKÖY'E GALATAPORT DOPİNGİ

2013’ün en önemli gelişmelerinden ikisinin Galataport ihalesi ve Haliç Tersanesi Projesi olduğunu hatırlatan Maya, “Bu projeler tarihi yarımada Karaköy ve Galata Bölgeleri’nin çevresindeki gelişimini tetikleyecek unsurlardandır. Bu kapsamda her iki ihale de geniş bir hinterlandın gelişimini etkilemeye ve yönlendirmeye başladı” dedi. 


BU YIL YÜZDE 20 DARALMA OLABİLİR

Kentsel dönüşüm seferberliğiyle yeni bir kalkınma fırsatı doğabileceğine dikkat çeken Makbule Yönel Maya, “2013 yılında 1 milyon üzerinde gerçekleşen toplam konut satışının sektöre umut dağıttığını görüyoruz” dedi. Maya, 2014 yılının bir önceki yıla göre daralma yılı olacağının öngörüldüğünü belirterek, “Bu yıl, yüzde 20’ler civarında bir daralmanın olabileceğini düşünüyoruz. 2014 yılında siyasetin ekonominin önüne geçtiği bir yıl olma ihtimali giderek güçleniyor. 2013 yılındaki sıçrama önemli, ancak bunu sürdürülebilir kılamazsak konut stoğunda artıştan söz etmeye başlayabiliriz” şeklinde konuştu.



Şenay Büyükköşdere/Akşam


Geri Dön