05 / 05 / 2024

Mal paylaşımında aile mallarından pay istenebilir mi?

Mal paylaşımında aile mallarından pay istenebilir mi?

Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir. Hakim maddi imkanları değerlendirirken tarafların bizzat kendi gelirlerini esas alıyor.



Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Eşimden ayrılmak için dava açtım. Benden tazminat istiyor. Ailemin mallarından pay isteyebilir mi?'' sorusuna cevap verdi...

Eşimden ayrılmak için dava açtım. Benden tazminat istiyor. Ailemin mallarından pay isteyebilir mi?

Boşanma aşamasında maddi ve manevi tazminat olmak üzere iki çeşit tazminat talep edilebilir. Bu tazminatlar 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 174. Maddesi'nde düzenlenmiştir. Buna göre, "Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir. Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir." Hakim karar verirken tarafların kusur durumlarına ve maddi imkanlarına bakacak, buna göre tazminata hükmedecektir. Hakim maddi imkanları değerlendirirken tarafların bizzat kendi gelirlerini esas alacaktır. Babanızın maddi durumunun iyi olması hakimi bağlamaz. Yine eşinizin babanızın malvarlığı üzerinde herhangi bir hakkı yoktur..

Mal paylaşımında geriye dönük dava açılır mı?


Geri Dön