Boşanmada mal paylaşımı nasıl yapılır?
Posta yazarı Tamer Heper 'Eşimle boşanıp altı yaşındaki çocuğumuzu kendisine bırakmaya dahi razı oldum. Ancak kendisi boşanmaya yanaşmıyor, nedeni tahminim evlilik birliği içinde satın aldığımız daire. Eşimin bu koşullarda boşanma halinde mal paylaşımında hakkı var mı?' sorusunu cevapladı.
Posta yazarı Tamer Heper 'Eşimle anlaşamıyoruz, bunun nedenleri o kadar derin ki. Boşanıp altı yaşındaki çocuğumuzu kendisine bırakmaya dahi razı oldum. Ancak kendisi boşanmaya yanaşmıyor, nedeni tahminim evlilik birliği içinde satın aldığımız daire. Bu daireyi, evlenmeden önce miras olarak sahip olduğum evin satış bedeli ile bankadan kullandığım kredi sayesinde aldık. Eşimin bu koşullarda boşanma halinde mal paylaşımında hakkı var mı?' sorusunu yanıtladı.
Eşimle anlaşamıyoruz, bunun nedenleri o kadar derin ki. Boşanıp altı yaşındaki çocuğumuzu kendisine bırakmaya dahi razı oldum. Ancak kendisi boşanmaya yanaşmıyor, nedeni tahminim evlilik birliği içinde satın aldığımız daire. Bu daireyi, evlenmeden önce miras olarak sahip olduğum evin satış bedeli ile bankadan kullandığım kredi sayesinde aldık. Eşimin bu koşullarda boşanma halinde mal paylaşımında hakkı var mı? l O.D.
***
Sistemimize 2002 yılında giren edinilmiş mallara katılma sistemi, ne hesaplara neden oluyor? Sistemimize gireli neredeyse 20 yıl olacak ama neden olduğu ihtilaflar arasında 10 yıldır sürenler var. Öyle karışık hesaplar yapmayı gerektiriyor ki içinden çıkılır gibi değil. Okuyucumun sorusu içlerinde basit olanlardan biri. Bana göre de en acılarından biri şu; sırf ayrılık halinde bu hesaplara girilmesin diye, çiftlerin nikahsız yaşamayı tercih etmesi.
‘Nikahsız yaşarız, gerektiğinde mahkemeye falan gitmeden ayrılırız, herkesin malı mülkü de kendinde kalır’ deyip yaşayan çiftler oluştu. Tabii ki bu tercih edilir bir şey değil ama sistem buna zorladı. Şimdi okuyucumun sorusuna gelelim; eşlerin boşanması durumunda eşlerin malvarlığının parasal değerleri karşılaştırılır. Daha çok mala sahip olan, daha az mala sahip olanla aradaki değer farkının yarısını karşı tarafa öder.
Ancak yasada bu konuda birçok madde bulunmakla birlikte bir madde de hesaba katılmayacak mallar için şu söylenir: “Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yolu ile elde ettiği malvarlığı değerleri.” Bunlar hesap dışıdır.
Okuyucum da aldıkları dairenin büyük bölümünü miras yolu ile elde ettiği parayla karşıladığını söylüyor. Bunun için de yasada hüküm şu: “Kişisel mallar, yani hesaba katılmayacak mallar içinde.” ‘Kişisel mallar yerine geçen değerler’ ifadesi kullanılmış. Yani miras olarak kalan değerler, daire alımında kullanıldıysa boşanmada bu değerler paylaşıma katılmayacak. İşte tavsiyem okuyucumun bu hesapları gözden geçirmesi. Yani anlaşıldığı gibi herşey göründüğü kadar basit değil.