22 / 11 / 2024
fuzul

Boşanma durumunda çiftler arası mal paylaşımı nasıl yapılır? Mal paylaşımı davası nasıl açılır?

Boşanma durumunda çiftler arası mal paylaşımı nasıl yapılır? Mal paylaşımı davası nasıl açılır?

Boşanma sürecinde merak edilen konulardan bir de mal paylaşımdır. Mal paylaşımı davası açılarak, çiftler arasında bazı mallar paylaştırılır. Peki mal paylaşımı nasıl açılır, mal paylaşımı davası nasıl açılır ve hangi mallar paylaşılır? İşte boşanma sürecinde mal paylaşımı detayları…




BOŞANMA DURUMUNDA MAL PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?

Evlilik sürecinde edinilen malların eşler arasında eşit bir şekilde paylaşılması esasına dayalı olan mal paylaşımı davası, boşanma davasıyla birlikte açılamamaktadır. Bu dava, eşlerin boşanma sürecini anlaşmalı veya çekişmeli olarak tamamlamasının ardından açılabilir. Boşanma davası ve mal paylaşımı davası ayrı aşamalardır. Boşanma davasında mal paylaşımı talep edilemez, zira davanın kesinleşmesi beklenir ve boşanma işlemi tamamlandıktan sonra mal paylaşımı davası görülmeye başlanır.

MAL PAYLAŞIM PROSEDÜRÜ NASIL İŞLER?

Boşanma sürecinde, evlilik içinde edinilen malların paylaşımı, genellikle yarı yarıya esasına dayanır. Bu, Türk Medeni Kanunu'nda da belirtilen temel bir kuraldır. Ancak, belirli uygulama esaslarına göre paylaşım oranı değişebilir. Mal paylaşımı prosedüründe birçok unsur vardır. Her eş, kendi kişisel mallarını paylaşım dışında tutar. Evlilik süresince edinilen mallar, eşler arasında yarı yarıya paylaşılır. Eşler, boşanma öncesinde sözleşme yaparak kişisel malları belirleyebilirler. Taraflardan biri, malın kişisel olduğunu iddia ederse, bu iddiayı kanıtlamakla yükümlüdür.

Boşanma durumunda çiftler arası mal paylaşımı nasıl yapılır? Mal paylaşımı davası nasıl açılır?

MAL PAYLAŞIMI DAVASI NE ZAMAN VE NASIL AÇILIR?

Mal paylaşımı davası, boşanmanın gerçekleşmesinden itibaren 10 yıl içinde açılmalıdır ve belli bir zaman aşama süresi geçmeden dava başvurusunda bulunulmalıdır. Eğer 10 yıllık süre geçirilirse, mal paylaşımı talep edilemez ve hak kaybı yaşanır. Ancak, dava sonuçlanmadan önce de mal paylaşımı talep edilebilir. Yurt dışında gerçekleşen boşanmalarda, mal paylaşımı davası açmak için zamanaşımı süresi, o ülkenin kanunlarına göre belirlenir.

HANGİ MALLAR PAYLAŞILIR?

Boşanma gerçekleştiği tarihe kadar edinilen tüm mallar veya satılan mallar boşanma durumunda mal paylaşımına dahil edilir. Bu da demektir ki, boşanma davası açıldığı andan önce elde edilmiş olan tüm mal varlıkları için değerler mal paylaşımı kapsamında ele alınır.

Karısına 'neden erkek doğurmadın' demek psikolojik şiddet sayılacak! Yargıtay boşanma sebebi olarak belirledi!

Evli çiftlerin dikkatine! Yargıtay kararını verdi! Evlilikte hangi mal sizin oluyor?

Boşanırken ev kimde kalır?


Geri Dön