26 / 11 / 2024

Boşanma durumunda daha önce alınan evden hak talep edilir mi?

Boşanma durumunda daha önce alınan evden hak talep edilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Oğlum 3 yıl önce evlendi. Evlenmeden evvel bir araba ve kredi kullanmak suretiyle ev aldı. Ev borcunu halen de ödüyor. Boşanma durumunda eşi bu araba ve evden hak talep edebilir mi?' sorusunu yanıtladı.




 

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Oğlum 3 yıl önce evlendi. Evlenmeden evvel bir araba ve kredi kullanmak suretiyle ev aldı. Ev borcunu halen de ödüyor. Boşanma durumunda eşi bu araba ve evden hak talep edebilir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Oğlum 3 yıl önce evlendi. Evlenmeden evvel bir araba ve kredi kullanmak suretiyle ev aldı. Ev borcunu halen de ödüyor. Boşanma durumunda eşi bu araba ve evden hak talep edebilir mi? ● E.A.

Boşanma durumunda daha önce alınan evden hak talep edilir mi?

Okuyucumun aklına takılan hadise haklı olarak edinilmiş mallara katılma rejimi. ‘Haklı’ diyorum zira 2002’ye kadar bu soru sorulmazdı. Mallar kimin adına alınmış ise onun malı olurdu. Yani sonuca ulaşmak basitti. Ancak şimdi iş bu kadar kolay değil. Evlilik birliği içinde eşlerden biri bir mala sahip olduğunda diğer eşin bazı talep hakları doğabiliyor.

★ ★ ★ ★ ★

Eşlerin evlilik birliği içinde mal edinmesi durumunda bazı şartlarla diğer eşin bu malın değerinin yarısının parasını talep etme hakkı oluyor. Bu, boşanma halinde, taraflardan birinin ölümü halinde ve bir başka mal rejimine geçiş halinde oluyor. Ancak bunun için birinci şart evlilik birliği içindeyken satın alarak mal edinmek. Örneğin miras olarak kalan mallar bu sisteme girmiyor.

Okuyucumun oğlu evlenmeden araba ve ev almış yani evlilik birliği içinde mal edinilmemiş. Bu halde de edinilmiş mallara katılma rejimine dahil edilmeyecek, eş bu mallarda bir hak iddia edemeyecek. Edinilmiş mallara katılma rejiminde ise topluma yanlış bilgi verildi. Eşlerin bu mallara ortak olduğu söylendi oysa ortaklık söz konusu değil, yukarıda bir cümle ile açıkladığım gibi üç halde maddi değerinin yarısını talep hakkı doğar. Karışık bir sistemdir ve uygulamada zorluk çekilmektedir.

 


Geri Dön