22 / 11 / 2024
fuzul

Mal paylaşım davası ne zaman açılabilir?

Mal paylaşım davası ne zaman açılabilir?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun '3 yıl önce anlaşmalı boşandım. Eski eşim daha sonra bir gerekçe göstererek veya göstermeyerek yeniden mal paylaşım davası açabilir mi? Boşandıktan sonra bu davayı hak edemeyeceği bir süre var mı?' sorusunu yanıtladı.




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '3 yıl önce anlaşmalı boşandım. Eski eşim daha sonra bir gerekçe göstererek veya göstermeyerek yeniden mal paylaşım davası açabilir mi? Boşandıktan sonra bu davayı hak edemeyeceği bir süre var mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Mal paylaşım davası ne zaman açılabilir?

3 yıl önce anlaşmalı boşandım. Eski eşim daha sonra bir gerekçe göstererek veya göstermeyerek yeniden mal paylaşım davası açabilir mi? Boşandıktan sonra bu davayı hak edemeyeceği bir süre var mı?

● S.K.

★ ★ ★ ★ ★

Bir gayrimenkulün belli hissesine haciz tatbik edilebilir. Bu, tüm hisselerin hacizli olduğu anlamına gelmez. Sadece borçlu ortağın hissesine haciz tatbik edilir, diğerlerinin hissesi serbesttir.

Okuyucumun da miras payına haciz tatbik edilmiş. Ancak mülkiyet elbirliği mülkiyeti ise hisselerin ayrılması sözkonusu değil. Şayet paylı mülkiyet ise sizin payınız bellidir.

★ ★ ★ ★ ★

Satışa gelince... Satış için kamu haczi hariç haczin kaldırılması şartı aranmaz. Hacizli mallar satılır. Ancak hacizli malı alacak bir alıcı bulunursa! Bu çok zor. Çünkü hacizli malı alacak olan, haciz kaydı ile alacak ve haciz koyulan borcu üstlenmiş olacaktır.

Üstelik hissenizin satışının yapılabilmesi için şayet ortaklık elbirliği mülkiyetiyse bunun paylı mülkiyete çevrilmesi şarttır. Bu şartlara dikkat edilerek satış yapılacaksa hukuken engel yoktur.

★ ★ ★ ★ ★

Böyle bir paylı mülkiyette, hisse satışı yapılacaksa bunun için birilerine vekalet vermek de gerekmez. Doğrudan sizin tarafınızdan da satış yapılabilir. Vekaleten olmaz mı? Olur elbet ama sanki hacizli bir malı satmak için bir kaçamak yolmuş gibi düşünülmüş. Hayır böyle bir kaçamak yola gerek yoktur.

Hep not koyuyorum, ‘şayet paylı mülkiyetse’ diye. Zira elbirliği mülkiyeti halinde hisse satışı sözkonusu değildir. Bu hacizli olduğu için değil, elbirliği mülkiyetinde ferdi hareket edip pay satışı yapmak hukuken mümkün olmadığı için.

 

Mal paylaşımında geriye dönük dava açılır mı?


Geri Dön