22 / 12 / 2024

İzalei Şuyu davası nedir? İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

İzalei Şuyu davası nedir? İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

İzale-i Şuyu, paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz malda ortaklar arasındaki paydaşlığa son vererek kişisel mülkiyete geçişi sağlayan bir dava türü olarak ifade ediliyor. Peki, İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?



İzalei şuyu, emlak literatüründe sıklıkla karşımıza çıkan bir kavramdır. Bu kavram, bir mal üzerinde ortak mülkiyete sahip olan kişilerinin mal üzerindeki haklarının, payları oranında aynen bölüştürülmesi işlemine deniyor. Ayrıca bu kavrama göre bu ortak mallar mahkeme tarafından da satılabiliyor ve satış bedeli paydaşların payları oranında bölüştürülebiliyor. 

Medeni Kanunun 628. maddesine göre ortak bir malın tam olarak bölüştürülmesinin mümkün olmadığı durumlarda izalei şuyu davaları devreye giriyor. Bu tür durumlarda malın mahkeme tarafından satışa çıkarılacağı ve satış bedelinin paydaşlar arasında bölüştürülebileceği de açık bir şekilde belirtiliyor. 

İzalei Şuyu davası nedir? İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

Ortaklığın giderilmesi davası, çok taraflı ve davanın tüm tarafları için benzer sonuçlar doğuran bir dava türüdür. Örneğin, izale-i şuyu davası açan davacı yargılama sırasında davadan feragat etse bile, davalılardan herhangi biri davayı takip edeceğini mahkemeye bildirerek davanın sonuçlandırılmasını sağlayabiliyor. 

İzalei Şuyu davası, menkul veya gayrimenkule ortak olan tüm paydaşlara karşı açılabiliyor. Herhangi bir paydaş taşınır veya taşınmaz maldaki ortaklığa son verilerek ortaklığın bitirilmesini isteme hakkına sahiptir. Paydaşlar, kendi aralarında malı nasıl pay edeceklerine dair bir anlaşma yaparak ortaklığa son verebiliyorlar. 


Geri Dön