Kira tespit davası ne zaman açılabilir? Kira tespit davası şartları nelerdir?
Kira tespit davası hem kiracı hem de gayrimenkul sahibini ilgilendiren bir dava olarak ön plana çıkıyor. Peki, Kira tespit davası ne zaman açılabilir? Kira tespit davası şartları nelerdir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...
Kira tespit davası, kiracı yada kiraya verenin kira bedelinin tespiti için açtığı dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Kural olarak taraflar kira sözleşmesini diledikleri gibi belirleme hakkına sahipler. Kira sözleşmesinin şarta bağlanmasında ya da kira bedelinin miktarının belirlenmesi konusunda hukuki bir engel ya da sınırlama bulunmamaktadır.
Taraflardan birinin sözleşmede tek taraflı olarak değişiklik yapma imkânı yoktur, buna kira bedeli de dahildir. Bu yüzdendir ki; kiracı tek başına kira bedelini düşüremez ya da kiraya veren tek başına kira bedelini yükseltemez.
Ancak konutu kiraya veren kişi kira süresi tamamlandıktan sonra kira bedeline çok yüksek oranlarda zam yaparak kiracıyı mağdur durumuna düşürebiliyor. İşte böyle durumlarda kiracı bir kira tespit davası açarak kira bedelinin mahkeme tarafından belirlenip tespit edilmesini talep etme hakkına sahiptir.
Kira tespit davası, kira konusu konutun yer aldığı bölgedeki Sulh Hukuk Mahkemesi’nde ve kira süresi boyunca her zaman açılabiliyor. Her ne kadar kira tespit davasının amacı kiracıyı korumak olsa da bu davayı kiraya veren kişi de açabiliyor.
Kira tespit davasının mahkeme tarafından dinlenebilmesi için davacının dava açmada hukuki bir yararının olması gerekiyor. Eğer davacının tespit davasında hukuki bir yararının olmadığı anlaşılırsa dava reddedilebiliyor. Uzun süreli kira sözleşmelerinde davanın erken açılmasının davacıya bir yarar sağlamayacağı kabul ediliyor. Bu yüzden uzun süreli kira sözleşmelerinde kira tespit davasının sözleşmenin sona ereceği yıl açılması daha doğru olacaktır. Peki, Kira tespit davası şartları nelerdir?