22 / 12 / 2024

Ortaklığın giderilmesi davası ne zaman açılır?

 Ortaklığın giderilmesi davası ne zaman açılır?

Medeni Kanun gereğince paylı mülkiyete sahip olan pay sahiplerinin her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor.Peki,ortaklığın giderilmesi davası ne zaman açılır?



Ortaklığın giderilmesi davası ne zaman açılır?

Paylaşmayı isteme hakkı, hukukî bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırılabiliyor. Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlı olup ve tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.


Ortaklığın giderilmesi davası için dilekçe yazılarak Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulması gerekiyor.Mülkiyet sahibi olmayanlar ortaklığın giderilmesi davası açamıyor.


Eğer davadan bir sonuç sağlanamıyorsa pay sahiplerinden birinin isteği üzerine söz konusu mal bölünerek paylaştırılıyor.Eğer bölünme denk düşmüyorsa payı eksik olana para eklenerek denkleştirme sağlanıyor.

Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesinin şöyle yazılması gerekiyor:


Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi:

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALILAR : 1-

2-

3-


KONU : Taşınmazdaki Paydaşlığın Giderilmesi İsteminden ibarettir.


AÇIKLAMALAR :


1- Müvekkilim davalılarla birlikte paydaş oldukları dava konusu 198 Ada, 29 parsel üzerine iki katlı yazlık bir ev yapmıştır. Taşınmazın üzerinde ayrıca portakal ve üzüm bahçeleri bulunmakta, müvekkilin bina inşa ettiği alan ve diğer kısımlar paydaşlar arasında fiilen bölünmüş gibi kullanılmaktadır. Taşınmaz yıllardır tüm paydaşlarca sorunsuz bir şekilde kullanılmakta iken evin yapımı tamamlandıktan sonra diğer paydaşlar kullanım konusunda sorunlar çıkarmaya başlamış, paydaşlığın devamı müvekkil açısından çekilmez hale gelmiştir. 


2- Taşınmazın taraflar arasında rızaen paylaşımı binanın değerinin ödenmek istenmemesi nedeniyle mümkün olmamıştır. Oysa taşınmaz üzerindeki betonarme bina tamamen müvekkilimin kişisel malvarlığından yapılan harcamalar ve kişisel emeğiyle inşa edilmiş bulunmaktadır.


3- Taşınmazın mümkünse aynen taksimini, olmazsa muhdesatın bedeli müvekkile bırakılmak kaydıyla satış yoluyla ortaklığın giderilmesine karar verilmesini sağlamak için mahkemenize başvurmak zorunluluğu doğmuştur.


HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 698, 699, 1086 S. K. m. 569 ve ilgili mevzuat.


HUKUKİ DELİLLER : Tapu kayıtları, tanık beyanları ve diğer deliller.


SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle taşınmaz maldaki paydaşlığın öncelikle aynen taksim, mümkün olmadığı takdirde bina değeri müvekkile bırakılmak kaydıyla satış yoluyla giderilmesine karar verilmesini müvekkil adına vekaleten saygıyla arz ve talep ederim. .../…/…


Davacı Vekili

Av


Ortaklığın giderilmesi davası avukatlık ücreti 2015!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön